Ziua mondială a cititului cu voce tare, 2 februarie

1.750 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Cu toţii ne amintim cu plăcere de momentele când părinţii ne citeau cu voce tare o poveste înainte de culcare, transmite Agerpres. Vocea blândă a mamei sau a tatălui ne făcea să ne simţim în siguranţă, ne înflăcăra imaginaţia, trezind în noi dorinţa de a vedea şi de a experimenta mai mult. 

Cititul cu voce tare are numeroase beneficii pentru copii: sporeşte interesul pentru cărţi, îmbunătăţeşte vocabularul, înţelegerea, şi cunoştinţele de gramatică, precum şi capacitatea de concentrare.

Marcată anul acesta pe 2 februarie, Ziua mondială a cititului cu voce tare este un eveniment creat de LitWorld, o organizaţie a cărei misiune este „consolidarea comunităţilor prin puterea poveştilor”.

Un copil căruia i se citeşte cu voce tare chiar şi doar câteva minute pe zi va reuşi să-şi regleze mai bine emoţiile şi va învăţa să se exprime mai bine. Copiii care citesc cu voce tare au o mai bună înţelegere pentru oameni şi culturi diferite, au o empatie şi imaginaţie mai dezvoltate. Beneficiile cititului cu voce tare nu sunt doar pentru copiii de vârstă mică, ci şi pentru adolescenţi şi adulţi, mai scrie Agerpres. Părinţii care le citesc copiilor manifestă un reglaj emoţional mai bun şi stabilesc o legătură mai puternică cu cei mici. Adolescenţii care citesc cu voce tare au o inteligenţă socio-emoţională mai profundă şi o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare.

Peste 173 de ţări celebrează Ziua cititului cu voce tare (#ReadAloudDay), aşa ca ia o carte, găseşte un grup dispus să te asculte şi lecturează cu voce tare!

Foto: © Jacek ChabraszewskiDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Trei universități din Cluj, Iași și Timiș au fost selectate să formeze cadrele didactice din liceele agricole / Listele intermediare pentru apelul PNRR de 600.000 de euro, publicate de Ministerul Educației

Listele intermediare pentru apelul PNRR Program de formare a cadrelor didactice din liceele cu profil agricol au fost publicate de Ministerul Educației. Au fost selectate trei universități din județele Cluj,…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Subiecte și bareme de corectare Limba română Bacalaureat de toamnă 2024, publicate de Ministerul Educației: eseu de 400 de cuvinte despre poezia lui Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu, la uman. Bacovia și Eminescu – la real

Subiectele și baremele de corectare pentru proba scrisă la Limba și literatura română – Bacalaureat de toamnă 2024 au fost publicate de Ministerul Educației la ora 15:00, pe subiecte.edu.ro. Documentele…
Vezi articolul

Sute de medici și asistenți, majoritatea din școli și grădinițe, dentiști, medici de familie au fost detașați la ordin în direcțiile de sănătate publică și spitale / Un singur medic rezident și-a dat consimțământul pentru transfer

Sute de medici și asistenți, majoritatea din școli și grădinițe, din serviciile de asistență socială, dentiști, medici de familie, au fost detașați la ordin în direcțiile de sănătate publică din…
Vezi articolul