Ziua mondială a cititului cu voce tare, 2 februarie

1.675 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Cu toţii ne amintim cu plăcere de momentele când părinţii ne citeau cu voce tare o poveste înainte de culcare, transmite Agerpres. Vocea blândă a mamei sau a tatălui ne făcea să ne simţim în siguranţă, ne înflăcăra imaginaţia, trezind în noi dorinţa de a vedea şi de a experimenta mai mult. 

Cititul cu voce tare are numeroase beneficii pentru copii: sporeşte interesul pentru cărţi, îmbunătăţeşte vocabularul, înţelegerea, şi cunoştinţele de gramatică, precum şi capacitatea de concentrare.

Marcată anul acesta pe 2 februarie, Ziua mondială a cititului cu voce tare este un eveniment creat de LitWorld, o organizaţie a cărei misiune este „consolidarea comunităţilor prin puterea poveştilor”.

Un copil căruia i se citeşte cu voce tare chiar şi doar câteva minute pe zi va reuşi să-şi regleze mai bine emoţiile şi va învăţa să se exprime mai bine. Copiii care citesc cu voce tare au o mai bună înţelegere pentru oameni şi culturi diferite, au o empatie şi imaginaţie mai dezvoltate. Beneficiile cititului cu voce tare nu sunt doar pentru copiii de vârstă mică, ci şi pentru adolescenţi şi adulţi, mai scrie Agerpres. Părinţii care le citesc copiilor manifestă un reglaj emoţional mai bun şi stabilesc o legătură mai puternică cu cei mici. Adolescenţii care citesc cu voce tare au o inteligenţă socio-emoţională mai profundă şi o mai bună înţelegere a lumii înconjurătoare.

Peste 173 de ţări celebrează Ziua cititului cu voce tare (#ReadAloudDay), aşa ca ia o carte, găseşte un grup dispus să te asculte şi lecturează cu voce tare!

Foto: © Jacek ChabraszewskiDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cercetători de la o universitate din Germania repatriază peste 1.000 de rămășițe umane din colecție, aduse ilegal de europeni din perioada coloniilor. S-au încheiat acorduri cu țările păgubite

O echipă internaţională de cercetători de la Universitatea din Göttingen, Germania, analizează trecutul colonial a peste 1.000 de rămăşiţe umane din colecţia sa, relatează marţi agenţia DPA. Scopul este returnarea…
Vezi articolul

Nereguli la proiectul noii legi a rezidențiatului, semnalate de reprezentanții studenților. Horia Onița: Studenții ar putea face rezidențiatul la orice spital „atestat” de universitate, inclusiv spitalele private în care lucrează cadrele didactice, fără a ști cum se face această atestare de universitate

Noua lege a rezidențiatului, care este momentan în stadiul de proiect în Parlament, permite practica rezidenților în spitale publice și private atestate de universitățile de medicină și farmacie (UMF-uri), iar…
Vezi articolul

Pentru prima dată, în București, în ultimii 10 ani, mai mulți elevi optează pentru profilul pedagogic de la Colegiul „Elena Cuza” decât pentru arte la Liceul „Tonitza” / Un posibil efect major al grevei profesorilor, care a dus la creșterea semnificativă a salariilor și la vizibilitatea profesiei – analiză

În mod surprinzător, Colegiul Național Elena Cuza, liceu pedagogic prin excelență, este în acest an școlar primul în preferințele elevilor de clasa a VIII-a din București, care aleg filiera vocațională,…
Vezi articolul