Ziua Internațională a Educației va fi sărbătorită în fiecare an pe 24 ianuarie, anunță UNESCO

7.681 de vizualizări
SURSA: UNESCO
Directorul general pe Educație al UNESCO, Stefania Giannini, a anunțat că ziua de 24 ianuarie va fi de-acum înainte sărbătorită, în fiecare an, ca Ziua Internațională a Educației, potrivit unui anunț făcut pe contul oficial de Twitter al UNESCO @Education2030.

În prezent Ziua Educației era sărbătorită în România de Ziua Internațională a Profesorului, care este în fiecare an pe 5 octombrie.

Ziua de 24 ianuarie este deja zi liberă, pentru că atunci sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire).

Lista tuturor zilelor internaționale stabilite de UNESCO este aici.

Directorul UNESCO pe Educației a făcut, în discursul său de deschidere, o analiză a stadiului implementării Strategiei de Dezvoltare pe Educație (SGD4). ”Dacă ne uităm pe date, vedem că în ciuda progreselor făcute, nu suntem la nivel global aproape de țintele pentru 2030”, a declarat Giannini. Încă există:

  • 750 de milioane de tienri și adulți care nu știu să scrie și să citească.
  • 262 de milioane de copii care nu merg la școală.
  • 617 milioane sau 58% dintre copiii și adolescenții din lume nu sunt în stare să citească și să înțeleagă un text sau să facă operații matematice de bază, mulți dintre ei sunt la școală.
  • Jumătate dintre copiii cu vârstă de grădiniță nu sunt înscriși la grădiniță.
  • Doar jumătate din adolescenții și tinerii din lume au terminat liceul.

La summitul pe Educație, organizat de UNESCO la Bruxelles, participă 350 de miniștri, oficiali, reprezentanți ai agențiilor de dezvoltare din toată lumea, adunați acolo pentru a analiza progresul făcut de statele lor în privința obiectivelor Agendei 2030 a UNESCO.

FOTO: Directorul general pe Educație al UNESCO, Stefania Giannini/UNESCO


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Supravegherea permanentă cu aparatură audio-video, în școli, a elevilor și angajaților este o îngrădire a drepturilor persoanelor vizate cu multiple consecințe de ordin juridic, care poate afecta și psihicul acestora, spune Daniela Cireașă, președintele Asociației Specialiștilor în Confidențialitate și Protecția Datelor

Montarea obligatorie în școli a camerelor de supraveghere audio-video și monitorizarea permanentă a elevilor și cadrelor didactice, plus a celorlalți angajați, fără consimțământul acestora, este o îngrădire a drepturilor acestora,…
Vezi articolul

Rata de promovare la Evaluarea Națională a elevilor maghiari este de 77,09%, anunță Kelemen Hunor. Anul acesta elevii maghiari au susținut examenul după un curriculum diferențiat la limba și literatura română

Elevii claselor maghiare au susținut Evaluarea Națională după o curriculă diferențiată la Limba și literatura română. Rata de promovare în rândul elevilor maghiari este de 77,09%, a declarat Kelemen Hunor,…
Vezi articolul

Oamenii de știință au descoperit urmele unui ghețar modern pe Marte care ar putea susține viitoarele misiuni umane / Cercetător: Sarea s-a format peste ghețar păstrând forma gheții de dedesubt, până la detalii precum crevasele și benzile de morene

Rămășițele unui ghețar modern au fost găsite aproape de ecuatorul planetei Marte, sugerând că gheața ar putea încă exista la mici adâncimi în acea zonă. Dacă este confirmată, o astfel…
Vezi articolul