Ziua Copilului: Spectacolele, expozițiile și evenimentele dedicate celor mici, în Capitală

1.704 vizualizări
Foto: © Reana | Dreamstime.com
O serie de spectacole de teatru, vernisaje, concerte, ateliere de creaţie sau tururi ghidate vor fi organizate de instituţiile culturale din Capitală cu prilejul zilei de 1 Iunie, Ziua Internaţională a Copilului, potrivit Agerpres, care a realizat o sinteză detaliată a acestor evenimente.

Musicalul “Păcală şi Tândală” va fi prezentat de Teatrul Muzical Ambasadorii, de Ziua Internaţională a Copilului, de la ora 18:00, la Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor.

  • Comedie ai cărei protagonişti sunt cei doi eroi ai snoavelor populare româneşti. Membrii grupului vocal ‘Ludovic Spiess’ dau viaţă personajelor, iar solistele Ioana Iordănescu, Jennifer Dumitraşcu, Natalia Dragomir conturează prin vocile lor momente de sensibilitate.
  • Pe fondul măsurilor de relaxare anunţate de autorităţile locale, Sala Mică a Palatului Naţional al Copiilor va funcţiona la capacitate de 50%, cu respectarea tuturor normelor de siguranţă pentru public.

Spectacolul pentru copii “Cartea cu jucării” – de Tudor Arghezi, va fi prezentat pe 1 iunie, de la ora 11:00, la Teatrul Evreiesc de Stat.

  • Din distribuţie fac parte actorii Luana Stoica, Viorica Predica, Iolanda Covaci, Cristina Cîrcei, Neculai Predica, Viorel Manole, Marius Călugăriţa şi Mircea Drîmbăreanu, acompaniaţi de orchestra TES. Accesul la spectacol este gratuit, cu rezervare prealabilă. Locurile sunt limitate.

Teatrul “Ion Creangă” lansează pe 1 iunie, de Ziua Internaţională a Copilului, stagiunea estivală “VăraTIC: Miniteatru în Amfiteatru” în grădina Casei Eliad. Evenimentul de teatru outdoor, organizat de Teatrul “Ion Creangă” şi ARCUB, va avea loc în perioada 1 iunie – 26 septembrie.

  • Programul oferă o selecţie variată de spectacole educative din repertoriul Teatrului “Ion Creangă”, la care se adaugă titluri noi aflate în producţie, care vor avea premiera în stagiunea estivală. Printre acestea se numără “Fata moşului şi fata babei”, “Cei trei purceluşi” sau “Hainele cele noi ale împăratului”, dar şi spectacole care revin în program, la cererea publicului, cum este “Magia ghicitorilor”.
  • Noutatea ediţiei din acest an este dată de oferta de ateliere de creativitate şi de dezvoltare prin teatru pentru copii între 3 şi 6 ani. După vizionarea unui spectacol, familiile pot opta pentru a rămâne în amfiteatru şi a lua parte la un atelier inspirat din universul poveştii sau tematicilor abordate de actorii de pe scenă.
  • Programul zilei de 1 iunie este deschis cu spectacolul “Prostia omenească”, de la ora 10:00. Urmează, de la ora 11:00, atelierul de creativitate “Măşti din poveşti” cu Nicoleta Rusu, spectacolele “Amintiri într-o valiză”, de la ora 16:00, şi “Punguţa cu doi bani”, de la ora 18:00, şi, de la ora 19:00, atelierul de educaţie prin teatru “Turtiţa năzdrăvană”, cu Voicu Hetel.
  • Biletele pot fi achiziţionate online, prin intermediul platformei entertix.ro sau de la casa de bilete a teatrului. 

Teatrul Odeon, alături de Asociaţia Clasic e fantastic: două spectacole Clasic e fantastic – Copilăria lui Mozart, programate marți, 1 iunie, începând cu orele 11:00 şi 18:00, la sala Majestic.

  • Spectacolul muzical, adresat copiilor între 4 şi 10 ani, este primul din seria “Copilăria marilor muzicieni” şi se joacă de opt ani de zile. Capacitatea sălii va fi redusă la 50%.

Expoziţia “O poveste dulce. Un secol de dulciuri româneşti”, care reuneşte colecţia de cutii de bomboane şi ambalaje de dulciuri fabricate în România în perioada 1900 – 1990 a Asociaţiei “Muzeul Jucăriilor”, va fi deschisă la Muzeul Naţional de Istorie a României, de 1 Iunie – Ziua Internaţională a Copilului.

  • Micro-expoziţia vine în completarea proiectului expoziţional dedicat jucăriilor şi jocurilor româneşti – “Muzeul Jucăriilor”, din cadrul MNIR.
  • La același muzeu, Alexandru Scorţar, 9 ani, voluntar al muzeului, elev în clasa a III-a la Şcoala Gimnazială Nr. 142 din Bucureşti, care va fi ghid în expoziţiile “Copia Columnei lui Traian” şi “Tezaurul Istoric”, în intervalul orar 13:00 – 16:00.
  • Cu acelaşi prilej va fi deschisă expoziţia de bandă desenată academică, cu subiect istoric, care va face parte din Festivalul Povestiri istorice în Benzi Desenate ce va avea loc în perioada 2 – 6 iunie, online şi offline, în cadrul MNIR.

Muzeul Naţional al Satului “Dimitrie Gusti” organizează o serie de activităţi cu ocazia Zilei Internaţionale a Copilului, pe lângă târgul de jucării şi atelierele de creaţie.

  • Clovnul Cristiano de la Circul Metropolitan Bucureşti.
  • GrupulMlădiţe ilfovene“, coordonat de Mărioara Man Gheorghe, corurile Happy Kids Jr. şi Happy Kids Sr. din Buzău – în cadrul Programului Naţional Cantus Mundi.
  • Membrii clubului Club Real Gym, coordonaţi de Demis Constantin – o demonstraţie de karate.
  • Ziua se va încheia cu ateliere pentru copii.

Muzeul Naţional al Ţăranului Român redeschide pe 1 iunie Atelierul de Creativitate pentru copii şi sărbătoreşte Ziua Copilului pe parcursul întregii zile, cu “poveşti şi poezii, desene pe asfalt, coroniţe din flori şi baloane de săpun, dar şi cu multe ateliere creative”, care se vor desfăşura din oră în oră în curtea interioară a instituţiei muzeale. Activităţile libere se desfăşoară gratuit şi nu este nevoie de rezervarea locului, dar se vor desfăşura sub supravegherea părinţilor/ bunicilor/ profesorilor însoţitori. 

Biblioteca Metropolitană Bucureşti (BMB) pregăteşte (în incinta sediului central şi în cadrul filialelor) o serie de activităţi dedicate Zilei Internaţionale a Copilului.

  • La Sediul Central “Mihail Sadoveanu”, începând cu ora 10:00, artiştii Operei la bibliotecă vor interpreta arii din opere şi operete dedicate copiilor compuse de George Stephănescu, Harlod Arlen, Leonard Berstein, Gherase Dendrino şi Andrew Lloyd Webber. De asemenea, teatrul de păpuşi Licurici va da viaţă unor noi personaje de poveste.
  • Filiala George Topârceanu deschide, la ora 12:00, “Carnavalul copilăriei”, un atelier de creativitate în cadrul căruia copiii vor confecţiona măşti şi costume de carnaval, finalizat cu un concurs, iar Filiala Gheorghe Şincai întâmpină copiii cu o serie de poveşti fascinante la “Ora de poveşti”.
  • Totodată, Ziua Internaţională a Copilului va fi marcată şi printr-o serie de activităţi menite să atragă copiii spre lectură, informare şi educaţie derulate pe platformele social media, precum: ateliere de scriere creativă, experimente “COOL”, expoziţii despre copilăria interbelică sau expoziţii de pictură cu lucrări ale utilizatorilor bibliotecii, ateliere de handmade. 

Expoziţii permanente şi un recital extraordinar de muzică corală susţinut de Corul de copii “Bravissimo” vor fi prezentate în cadrul evenimentului “Ziua Copilului Ediţia a III-a” care va avea loc sâmbătă, la Casa Artelor Dinu Lipatti.

  • Seria de evenimente va fi deschisă, de la ora 18:00, cu expoziţiile permanente “Dinu Lipatti – viaţa şi opera” şi “Familia Lipatti şi prietenii”, urmat, în saloanele Casei Lipatti de înregistrări celebre cu ale pianistului Dinu Lipatti.
  • Seara va continua cu recitalul extraordinar de muzică corală susţinut de Corul de copii “Bravissimo” condus de Elena Radu. În a doua parte a programului, publicul va avea ocazia să asiste la un spectacol de magie interactiv realizat de actorul Bogdan Muntean.
  • Salonul Casei Lipatti va putea fi ocupat în proporție de 50 la sută din capacitate. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile. 

Foto: © Reana | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care site-ul Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tudor Chirilă: Cred că școala românească ratează într-un mod perfect posibilitatea de a stimula copiii către pasiunilor lor, către viitoarele lor meserii / Vama Fest e o prezentare a profesiei de muzician într-o trupă de pop rock

Cred că școala românească ratează într-un mod perfect posibilitatea de a stimula copiii către pasiunilor lor, către viitoarele lor meserii, spune Tudor Chirilă pentru Edupedu.ro despre motivele pentru care a…
Vezi articolul

Iohannis, pe 7 iulie 2021, cu 230 de zile în urmă: În cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic pentru a construi cadrul legislativ care să implementeze proiectul România Educată / Cronologia promisiunilor și amânărilor

În urmă cu 230 de zile, Klaus Iohannis lansa, cu mare pompă, proiectul România Educată, pentru care, „în cel mai scurt timp, se va constitui un grup de lucru transpartinic…
Vezi articolul

Cu elevii de până în clasa a IV-a, se poate desfășura școala față în față în condiții de siguranță / Pentru ei, “impactul pe termen lung al educației online va fi masiv și îl vom plăti cu toții” – expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș

“În momentul în care am aduce copiii de până în clasa a IV-a la școală, nu ar fi aceleași probleme ca atunci când am aduce toți copiii la școală,” a…
Vezi articolul

Ligia Deca dă vina pe inspectoratele școlare și pe salarizarea slabă în privința lipsei personalului auxiliar și administrativ din școli: Dacă inspectoratele au cerut posturi, au primit. Degeaba cerem profesorilor sau învățătorilor să facă treabă în condițiile în care ei nu au sprijinul necesar

Inspectoratele școlare sunt cele care poartă responsabilitatea în cazul în care nu au solicitat posturi în școli, atât personal didactic auxiliar cât și personal administrativ (nedidactic), arată indirect ministrul Educației,…
Vezi articolul

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Lipsa de reacție sau complicitatea unor instituții ale statului față de acțiunile extremiste și ilegale desfășurate pe teritoriul țării noastre vor avea consecințe dramatice / Îl lăsăm pe George Simion (AUR) și prietenii săi de la Moscova să controleze – prin fraude electorale – viitorul Parlament și Guvern

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, susține că lipsa de reacție sau complicitatea unor instituții ale statului față de acțiunile extremiste și ilegale desfășurate pe teritoriul țării noastre vor avea consecințe dramatice.…
Vezi articolul