Ziua autorilor europeni, 27 martie: Comisia Europeană lansează o inițiativă pentru promovarea autorilor europeni în rândul tinerilor și pentru a stimula interesul pentru citit

284 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Comisia Europeană va lansa în data de 27 martie, prima ediţie a Zilei autorilor europeni, ce are ca scop promovarea literaturii europene şi să stimuleze interesul tinerilor pentru lectură, anunță un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România. Anul acesta, 100 de autori europeni vor face vizite în şcoli pentru a citi din operele lor şi pentru a-i încuraja pe elevi să descopere scriitorii europeni.
  • Cu ocazia Zilei autorilor europeni, pe 27 martie, toată lumea este invitată să partajeze pe platformele de comunicare socială imaginea unei cărţi scrise de autorul european preferat, cu hashtagul #ReadWithEurope
  • Peste 1.000 de şcoli din Europa organizează sesiuni de lectură cu voce tare cu ocazia ediţiei 2023 a Zilei autorilor europeni.

Inițiativa Ziua autorilor europeni aparține comisarului pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret, Mariya Gabriel, conform unui comunicat al Reprezentanţei CE în România.

“Această zi va oferi ocazia de a reconecta generaţiile mai tinere cu cititul şi de a le arăta că literatura poate fi un instrument de emancipare personală. Lectura îi poate ajuta pe elevi şi în special pe liceeni să facă faţă actualelor provocări sociale şi din viaţa personală. Acest nou eveniment anual urmăreşte totodată promovarea bogăţiei şi diversităţii literaturii europene şi reprezintă o ocazie de a scoate în evidenţă importanţa tuturor programelor şi iniţiativelor de promovare a lecturii desfăşurate de ţările europene la nivel naţional.

Obiectivul Zilei autorilor europeni este să pună în lumină tot ceea ce poate oferi literatura europeană unui public tânăr şi să stimuleze interesul tinerilor pentru lectură, într-un mod distractiv şi favorabil incluziunii. În acelaşi timp, iniţiativa urmăreşte să impulsioneze difuzarea literaturii în Europa şi să consolideze competitivitatea sectorului editorial”, se arată în comunicat.

Liceele din întreaga Europă au fost încurajate să organizeze sesiuni de lectură cu voce tare, cu participarea unui autor, a unei personalităţi cunoscute sau a unui reprezentant al sectorului editorial, pentru a le prezenta elevilor diferitele profesii implicate în producerea unei cărţi, de la autor la ilustrator, traducător, editor şi multe altele.

Peste 1.000 de şcoli din Europa organizează sesiuni de lectură cu voce tare cu ocazia ediţiei 2023 a Zilei autorilor europeni.

Anul acesta, 100 de autori europeni vor face vizite în şcoli pentru a citi din operele lor şi pentru a-i încuraja pe elevi să descopere scriitorii europeni. Comisia organizează acest turneu al autorilor europeni în colaborare cu Consiliul scriitorilor europeni şi cu consorţiul Premiului Uniunii Europene pentru literatură.

Tot pe 27 martie, la Sofia, în Bulgaria, are loc o conferinţă de o zi pentru promovarea lecturii, intitulată Conferinţa Zilei autorilor europeni. Conferinţa va reuni reprezentanţi ai ministerelor culturii şi educaţiei din ţările UE, instituţii publice şi ONG-uri naţionale active în acest domeniu, precum şi organizaţii care reprezintă sectorul editorial la nivel european. Cu acest prilej se vor împărtăşi exemple şi practici în legătură cu modalităţile de colaborare dintre sistemul de învăţământ şi sectorul editorial pentru promovarea lecturii în şcoli la nivel local, naţional şi european. Conferinţa va putea fi urmărită online.

Cu ocazia Zilei autorilor europeni, pe 27 martie, toată lumea este invitată să partajeze pe platformele de comunicare socială imaginea unei cărţi scrise de autorul european preferat, cu hashtagul #ReadWithEurope”, se mai precizează în comunicat.

Ziua autorilor europeni, organizată în premieră în acest an, este o iniţiativă a componentei ‘Cultură’ din cadrul programului ‘Europa creativă’ al Uniunii Europene, care sprijină literatura şi activitatea editorială. Componenta ‘Cultură’ a programului ‘Europa creativă’ organizează deja Premiul Uniunii Europene pentru literatură.


1 comment
  1. Lipsesc din informarea dumneavoastră precizările următoare: celel două două documente care stau la baza deciziei Comisiei Europene și anume, Raportul Comisiei pentu cultură și educație a Parlamentului European și Rezoluția adoptată de această instituție pe baza acestui raport înaintat apoi Comisiei Europene. În această Comisie pentru cultură și educație România nu are niciun membru. Deci nu este o inițiativă a componentei Cultură, ci chiar un Raport serios, iar Europa Creativă este un program în desfășurare, și dorit de către Parlamentul European a fi prelungit și pentru perioada 2028-2034, ceea ce presupune și alocări bugetare pentru sectorul cărții. Nu am auzit/citit undeva în România ca o instituție de stat sau privată, să discute despre această Rezoluție și punerea ei în practică la nivel național.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premiile prevăzute în lege pentru profesori nu se acordă și nu s-au mai dat de 13 ani, spune Marius Nistor, FSE: Puneți banii ăia pentru premii și recompensări la dispoziția școlii și veți vedea că poate să apară schimbarea

Banii de premiile pentru profesori prevăzute de legea educației nu se acordă în realitate, avertizează liderul sindical Marius Nistor. „Când ți-e lumea mai dragă, când crezi că ai o lege…
Vezi articolul