Mai mulţi parlamentari PNL și PSD au propus, într-un proiect, ca “în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul. Propunerea ar afecta însă și programul cadrelor didactice și calendarul școlar.
- Proiectul nu precizează însă impactul pe care l-ar avea asupra profesorilor și mai ales asupra calendarului școlar. După logica proiectului, dacă profesorii și-ar lua liber în contul zilelor de sărbătoare care pică în weekend ar însemna fie tăierea unor zile de școală fie extinderea anului școlar pentru recuperarea acelor zile.
Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 – Codul Muncii.
“Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.
Parlamentarii au dat ca exemplu situații în care zilele libere pică în weekend, iar salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.
“Zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, mai scrie în expunerea de motive.
Ca exemplu, anul acesta, scrie in proiect, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend. Altfel, dacă s-ar adopta proiectul de lege, românii ar fi avut 15 zile libere de care s-ar bucura în timpul săptămânii.
Totuși, “zilele libere nu ar trebui să depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere”.
Inițiatorii motivează ca element important al acestei modificări legislative, “planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate în interdependenţă. Totuși, nu se precizează impactul asupra calendarului școlar, dacă profesorii vor fi nevoiți să își ia liberele care pică în weekend.
“Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti”, au mai susţinut iniţiatorii.
Ei au menţionat şi că angajaţii români au cele mai puţine zile libere din Uniunea Europeană – 15 zile, “faţă de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii de 28, la fel şi britanicii, olandezii, germanii şi portughezii”.
“Această reglementare poate fi interpretată şi ca o încercare de aliniere la situaţiile similare ale salariaţilor din UE, fără a mai fi nevoie a se declara şi alte zile ca fiind nelucrătoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucrătoare, angajaţii români să poată beneficia în mod efectiv. (…), au mai arătat iniţiatorii.
Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.
Expunerea de motive
Photo 11506354 © S-dmit | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.