Zilele libere de sărbătoare legală în care nu se lucrează și pică sâmbătă sau duminică, să se acorde în zilele de după weekend – proiect de lege

7.575 de vizualizări
Photo 11506354 © S-dmit | Dreamstime.com
Mai mulţi parlamentari PNL și PSD au propus, într-un proiect, ca “în cazul în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun cu sâmbetele şi duminicile, liberele să se acorde în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul. Propunerea ar afecta însă și programul cadrelor didactice și calendarul școlar.
  • Proiectul nu precizează însă impactul pe care l-ar avea asupra profesorilor și mai ales asupra calendarului școlar. După logica proiectului, dacă profesorii și-ar lua liber în contul zilelor de sărbătoare care pică în weekend ar însemna fie tăierea unor zile de școală fie extinderea anului școlar pentru recuperarea acelor zile.

Propunerea legislativă modifică şi completează în acest sens articolul 139 alin. 2 din legea 53/2003 – Codul Muncii.

“Acordarea zilelor libere se face de către angajator. În situaţia în care zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează se suprapun peste zilele de repaus săptămânal, de regulă sâmbătă şi duminică, zilele libere se acordă în zilele care succedă celor de repaus săptămânal”, prevede proiectul.

Parlamentarii au dat ca exemplu situații în care zilele libere pică în weekend, iar salariaţii nu beneficiază de drepturile lor legale prevăzute la art. 139 alin. 1 din legea 53/2003 – Codul Muncii”, menţionează, în expunerea de motive a proiectului, iniţiatorii, printre care liderii deputaţilor PNL şi PSD, Gabriel Andronache şi Alfred Simonis.

“Zilele de sărbătoare legală care se suprapun peste zilele de repaus săptămânal nu ar mai avea valoarea de zile nelucrătoare, deoarece zilele de repaus săptămânal sunt deja zile nelucrătoare per se”, mai scrie în expunerea de motive.

Ca exemplu, anul acesta, scrie in proiect, angajatorii vor fi obligaţi să acorde salariaţilor 9 zile libere, deoarece, din totalul sărbătorilor legale, un număr de 9 vor fi în cursul săptămânii, iar restul de 6 în weekend. Altfel, dacă s-ar adopta proiectul de lege, românii ar fi avut 15 zile libere de care s-ar bucura în timpul săptămânii.

Totuși, “zilele libere nu ar trebui să depindă de o situaţie fortuită din punct de vedere calendaristic, ci în orice an cetăţenii să beneficieze efectiv de zile libere”.

Inițiatorii motivează ca element important al acestei modificări legislative, “planificarea din timp a activităţii sectorului privat cu cea a sectorului public, sectoare aflate în interdependenţă. Totuși, nu se precizează impactul asupra calendarului școlar, dacă profesorii vor fi nevoiți să își ia liberele care pică în weekend.

“Această reglementare va veni în ajutorul companiilor din sectorul privat, astfel acestea îşi vor putea gestiona din timp activităţile şi perioadele libere, pentru a se alătura angajaţilor din sectorul public. Armonizarea acestor sfere oferă şi posibilitatea programării activităţilor familiale în familiile în care părinţii lucrează în ambele sectoare economice (public şi privat), măsură apreciată nu doar de către angajatori şi angajaţi, dar şi de unităţile turistice. În egală măsură, prin posibilitatea de a se pregăti din timp pentru mini-vacanţele astfel stabilite, turiştii îşi pot planifica în avans aceste mini-vacanţe, iar agenţiile de turism se pot pregăti cu oferte dedicate familiilor şi altor categorii de turişti”, au mai susţinut iniţiatorii.

Ei au menţionat şi că angajaţii români au cele mai puţine zile libere din Uniunea Europeană – 15 zile, “faţă de spanioli care se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elveţienii de 28, la fel şi britanicii, olandezii, germanii şi portughezii”.

“Această reglementare poate fi interpretată şi ca o încercare de aliniere la situaţiile similare ale salariaţilor din UE, fără a mai fi nevoie a se declara şi alte zile ca fiind nelucrătoare, iar de zilele deja existente, stabilite ca nelucrătoare, angajaţii români să poată beneficia în mod efectiv. (…), au mai arătat iniţiatorii.

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Expunerea de motive

Photo 11506354 © S-dmit | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


5 comments
  1. Initiativa este foarte buna pentru salariați.
    Dar nu poti da liber parintilor fara sa le dai liber si copiilor acestora.
    Oricum, elevii care vin la scoala sa invete, vor învăța chiar daca se va scurta anul scolar cu inca 2-3 zile
    Dar multi elevi vin la scoala doar pentru a socializa si stau pe jocuri sau pe retele de socializare pe telefon pe sub banca. Aceștia vor rămâne tot analfabeti funcțional, chiar daca se prelungește anul scolar.

  2. Nu are sens. Zilele libere se dau tocmai pentru că e sărbătoare, să stai acasă să sărbătorești. Dacă sărbătoarea a trecut, te duci la serviciu.

  3. Soluția TREBUIA să vină de la PSD de foarte mult timp, mai ales de la membrul lor de partid de la Constanța, care tot a pactizat cu BOR (Biserica Ortodoxă Română), mai ales pentru „zilele legale libere” stabilite prin art. 139 din Legea nr. 53/2003-Codul muncii, republicată.
    Deci, din 2003 trebuiau modificate mai ales ziua de DUMINICĂ de PAȘTE și de RUSALII, care la creștini cade NUMAI DUMINICA.
    Am făcut această REMARCĂ pentru că modul de redactare din art. 139 pentru celelalte culte, altele de cât cele creștine, beneficiază de zile legale libere corespunzătoare sărbătorilor lor religioase.
    Varianta simplistă în care este formulată propunerea de modificare NU reglementează si aspectele pe care le resimt încă din 2003, deci, de apropae 20 de ani.
    Se poate acorda ziua legală liberă care cade sâmbăta, anticipat – în ziua de VINERI, deschizând weekend-ul.
    Atunci când ziua legală liberă care cade DUMINICA, se acordă în ziua de LUNI.
    PAȘTELE, care NU poate să cadă decât numai DUMINICA, a doua zi de PAȘTE este deja acordată, IAR compensarea să se acorde în ziua a TREIA de PAȘTE.
    De RUSALII de asemenea ziua de luni este deja acordată pentru SF. TREIME, deci, se poate acorda ziua de marți după Sf. TREIME, pentru că este vorba de ziua de DUMINICĂ și respectă REGULA GENERALĂ pentru celelalte zile cu date fixă care cad în weekend.
    Ca regulă GENERALĂ, se poate formula, pentru celelalte date fixe, care vor cădea în ziua de SÂMBĂTĂ, ZIUA LEGALĂ LIBERĂ se va acorda VINEI, deci înainte, astfel și angajatorii pot planifica activitatea de pe un an pe altul.
    Ca regulă GENERALĂ, se poate formula, pentru celelalte date fixe, care vor cădea în ziua de DUMINICA, ZIUA LEGALĂ LIBERĂ se va acorda LUNI, deci după ziua e weekend, astfel și angajatorii pot planifica activitatea de pe un an pe altul.
    Modul de gândire simplist al inițiatorilor este dovedit de această nefericită formulare sau poate s-au gândit să facă ECONOMIE la cerneală la tipărirea în Monitorul Oficial.

  4. Cel mai bine ar fi sa vina la scoala numai in zilele de sarbatoare ca sa petreaca!
    In cele lucratoare sa stea acasa sa se pregateasca pentru zilele de sarbatoare.
    Ar fi o treaba ca la noi la nimeni!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile și grădinițele cu cea mai mică rată de vaccinare, în rândul profesorilor și angajaților, din Capitală – lista oficială / O grădiniță privată are doar 10% din personal vaccinat, iar una de stat 12,3%

65 de școli și grădinițe din București au o rată de infectare mai mică sau egală cu 50% în rândul profesorilor și angajaților instituțiilor, potrivit listei publicate de Inspectoratul Școlar…
Vezi articolul

Tudor Chirilă, despre “Ciudata viziune a Ecaterinei Andronescu”: Un document bun. Din păcate, cel mai mare obstacol în calea împlinirii acestei viziuni este chiar ministrul care o promovează

Tudor Chirilă analizează „viziunea Andronescu”, lansată în dezbatere la finalul lunii martie. Chirilă scrie pe blogul său că documentul „Educația ne unește” luat ca o viziune pentru viitor este unul…
Vezi articolul

La granița dintre realitate și filtre / Psiholog: Lucrurile ar putea fi îmbunătățite prin educație, prin dezvoltarea gândirii critice, utilizarea unor surse științifice, verificarea informațiilor și, foarte important, prin relaționare reală

Mulți copii care folosesc rețelele de socializare sunt la curent cu unele pericole: știu să ignore necunoscuții, să nu dea click pe link-urile care pot ascunde un virus și să…
Vezi articolul

Cambridge și corectitudinea politică. Universitatea a votat între “toleranță” și “respect” pentru părerile altora, acum e presată să îl reinvite pe Jordan Peterson, autoproclamatul “profesor împotriva corectitudinii politice”

Academicienii din corpul de conducere al Universității Cambridge, Regent House, au votat ca politica universității să “tolereze” puncte de vedere diferite, în loc să le “respecte”, iar acum vicecancelarul instituției…
Vezi articolul

Student militar la Apărare Cibernetică, decorat pentru invențiile sale printre care se numără o celulă flexibilă de sortare a cartuşelor, o aplicaţie software pentru îmbunătăţirea dispozitivelor de tragere, o staţie meteo autonomă

Tudor-Cătălin Codreanu, student al Academiei Forţelor Terestre (AFT) „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu, a fost decorat cu Emblema de Onoare pentru mai multe invenţii ale sale, printre care şi un sistem…
Vezi articolul