Ziarul de Belgia: În Belgia, grupa mare de la grădinița devine obligatorie de la 5 ani

805 vizualizări
Atelier de Filosofie pentru copii - Evaluarea psihosomatică
Atelier de Filosofie pentru copii – Evaluarea psihosomatică
Grădinița devine obligatorie de la 5 ani în Belgia, începând de la 1 septembrie, o măsură menită să evite eșecul școlar al copiilor în clasa I din ciclul primar, scrie Ziarul de Belgia. O măsură similară va intra în vigoare de la 14 septembrie și în România.

Până acum școala era obligatorie de la 6 ani, adică în momentul în care copiii începeau clasa I. Noua decizie face ca ultimul an de grădiniță să devină obligatoriu – 3ème maternelle/3de kleuterklas.

Astfel, de la 1 septembrie, copiii născuți în 2015 trebuie să fie înscriși obligatoriu în grupa mare.

Obiectivul autorităților prin impunerea acestei vârste fragede este de a putea identifica din timp eventualele dificultăți ale unui copil în procesul de învățare, pentru a-i oferi o soluție adaptată nevoilor sale.

Stăpânirea limbii de învățare este un alt motiv. Belgia are trei limbi oficiale: franceza, neerlandeza și germana, dintre care primele două sunt cele mai utilizate, comunitatea germanofonă având doar aproximativ 30.000 de membri în estul țării la granița cu Germania.

În plus, Belgia este o țară multiculturală cu comunități numeroase și populație adultă care nu stăpânește bine niciuna dintre cele două limbi dominante, ceea ce impune ca integrarea copiilor în școală să se facă de la vârste foarte fragede.

În sistemul școlar belgian este foarte răspândit fenomenul repetării clasei, iar acest lucru se întâmplă cel mai mult în clasa 1 a ciclului primar.

Copiii pot începe grădinița la 2,5-3 ani, dar nu sunt obligați să meargă zilnic, iar absențele nemotivate sunt tolerate de educatori.

Citește articolul integral pe Ziarul de Belgia

Foto: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

A sta în bancă opt ore și a scrie de pe tablă nu cred că mai este suficient. Trebuie cât mai multă interacțiune, iar digitalul vine și rezolvă această problemă / Să îndrăznim noi ca primari să gândim proiecte educaționale în care să avem această competență, în care să introducem digitalul – Sergiu Arsene, primarul comunei Bod, județul Brașov

„Dacă nu vom construi conținut multimedia, vom avea o digitalizare doar cu numele. A avea niște device-uri, niște unelte, niște echipamente prin care ne vedem așa cum facem noi acum,…
Vezi articolul

UPDATE Demisie a directoarei școlii din Iași unde a fost angajat învățătorul liberal acuzat de abuzuri asupra elevilor de clasa a II-a / Învățătorul Constantin Șerban a demisionat vineri dimineață

UPDATE Și directoarea școlii, Daniela Nechifor, a demisionat, a declarat pentru Edupedu.ro inspectoarea școlară generală. Amintim că ministrul Cîmpeanu a calificat drept “inadecvată” sancțiunea prin care Consiliul de Administrație al…
Vezi articolul

Seria de conferințe este susținută de BCR

Conferință pentru profesori și învățători la Cluj – Universitatea Babeș-Bolyai – FSEGA, pe 19 octombrie: Școala de Bani începe școala – discutăm despre educație financiară într-un context transdisciplinar / Înscrieri deschise pentru cadrele didactice

A treia conferință regională din seria „Școala de bani începe școala: resurse educaționale transdisciplinare de educație financiară“, este organizată pe 19 octombrie 2023, de la ora 13:30, la UBB –…
Vezi articolul