Zi liberă pentru elevi și profesori miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, în premieră la nivel național după marea grevă a profesorilor

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Elevii și profesorii au zi liberă miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, în premieră la nivel național, după marea grevă a profesorilor, conform noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație și care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Ziua nu trebuie recuperată.

Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.

În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă. 

În urma unor sesizări că se exercită presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au trimis o adresă către școli anul trecut, prin care au atras atenția că aceste zile libere se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ.

Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați  din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă, nu se recuperează.

Marius Nistor (FSE Spiru Haret): Ziua liberă de 5 iunie, „singura modalitate pentru a marca această zi”

Contactat de Edupedu.ro pentru precizări legate de statutul zilei de 5 iunie ca zi liberă la nivel național prin Contractul Colectiv de Muncă (CCMUNSCÎP) semnat de sindicatele din Învățământ fără să anunțe toți profesorii că prin această mișcare încheie greva, liderul sindical Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat că instituirea zilei de 5 iunie ca zi liberă prin CCMUNSCÎP este singura modalitate pentru a marca această zi”.

„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a spus Marius Nistor pentru Edupedu.ro.

Marius Nistor / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

Marius Nistor a spus că pentru profesori nu se pot obține drepturi de natură salarială cu ocazia zilelor dedicate celebrării acestora, așa că „dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”.

Reporter: Situația se repetă ca în cazul zilei de 5 octombrie, când profesorii nu sunt împreună cu copiii la școală de ziua lor. Puteți să ne spuneți de ce ați cerut ziua această liberă prin CCM?

Marius Nistor: Este singura modalitate pentru a marca această zi. Atât timp cât în alte domenii, când este ziua lucrătorului într-un domeniu, automat se acordă prime și alte drepturi de natură salarială negociate prin contractul de muncă, noi nu avem această posibilitate a negocierii unor prime și atunci singura noastră posibilitate este acordarea unei zile libere care să permită marcarea unor momente importante. Să putem scoate și noi în evidență că 5 octombrie este Ziua Internațională a Educației și 5 iunie – Ziua Învățătorului.

Reporter: Asta își doresc profesorii de ziua lor, practic să fie departe de cei pe care îi învață?

Marius Nistor: Să fim rezonabili, nu e vorba de așa ceva. Cred că profesorii și tot personalul din învățământul preuniversitar trebuie să aibă recunoașterea activității în aceste zile de sărbătoare. Adică în alte domenii de activitate sunt zile libere și nu este absolut nicio problemă, ba se mai dau și bani, iar atunci când este vorba de colegii din învățământul preuniversitar, dacă este zi liberă de Ziua Internațională a Educației și de Ziua Învățătorului, automat este o problemă.

Nu este în regulă. Este vorba de respect pentru această categorie socio-profesională. (…) Nu avem altă posibilitate, legislația nu ne permite altceva. Dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”.

Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024

Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:

Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Zilele libere din contractul colectiv de muncă al profesorilor și cele libere legale din timpul cursurilor, din anul școlar 2023-2024 – calendar
Noul contract colectiv de muncă pentru Învățământ intră în vigoare de astăzi – descarcă documentul. Cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați
Exit mobile version