Elevii și profesorii au zi liberă miercuri, 5 iunie, de Ziua Învățătorului 2024, în premieră la nivel național, după marea grevă a profesorilor, conform noului contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație și care a intrat în vigoare pe 6 iulie 2023. Ziua nu trebuie recuperată.
- Amintim că au mai rămas patru săptămâni de școală până la vacanța de vară 2024. Elevii de clasa a XII-a termină anul școlar pe 7 iunie, cei de clasa a VIII-a pe 14 iunie și elevii din învățământul tehnologic și profesional pe 28 iunie
Ziua Învăţătorului este sărbătorită, în fiecare an, pe 5 iunie. Această zi a fost instituită prin Legea nr. 289/2007 şi reprezintă data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern.
În 2023, pe 5 iunie a fost zi liberă prin Codul Muncii, fiind a doua zi de Rusalii și profesorii erau în grevă.
În urma unor sesizări că se exercită presiuni asupra salariaților greviști, în sensul că nu vor beneficia de zilele libere plătite din perioada 1 iunie – 5 iunie 2023, dacă nu vor depune notificare de ieșire din grevă, Federația Sindicatelor din Educație (FSE) „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) au trimis o adresă către școli anul trecut, prin care au atras atenția că aceste zile libere se acordă și sunt plătite pentru toți angajații din Învățământ.
Ziua liberă de pe 5 iunie este una dintre cele 17 noutăți pentru profesori și ceilalți angajați din noul contract colectiv de muncă (CCM) la nivel de sector – Învățământ, prin care s-a încheiat greva generală din Educație, semnat de liderii sindicali din Educație și ministra Ligia Deca și care intrat în vigoare pe 6 iulie 2023.
Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă, nu se recuperează.
Marius Nistor (FSE Spiru Haret): Ziua liberă de 5 iunie, „singura modalitate pentru a marca această zi”
Contactat de Edupedu.ro pentru precizări legate de statutul zilei de 5 iunie ca zi liberă la nivel național prin Contractul Colectiv de Muncă (CCMUNSCÎP) semnat de sindicatele din Învățământ fără să anunțe toți profesorii că prin această mișcare încheie greva, liderul sindical Marius Nistor de la Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a declarat că instituirea zilei de 5 iunie ca zi liberă prin CCMUNSCÎP este singura modalitate pentru a marca această zi”.
„Este în premieră la nivel național. În 2024, în întreaga țară, ziua de 5 iunie este zi liberă. Până anul trecut, singurul inspectorat care a luat în considerare ziua de 5 iunie ca zi liberă cred că a fost Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), iar în rest era o zi în care se desfășurau activități specifice, altele decât cele de predare”, a spus Marius Nistor pentru Edupedu.ro.
Marius Nistor a spus că pentru profesori nu se pot obține drepturi de natură salarială cu ocazia zilelor dedicate celebrării acestora, așa că „dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”.
„Reporter: Situația se repetă ca în cazul zilei de 5 octombrie, când profesorii nu sunt împreună cu copiii la școală de ziua lor. Puteți să ne spuneți de ce ați cerut ziua această liberă prin CCM?
Marius Nistor: Este singura modalitate pentru a marca această zi. Atât timp cât în alte domenii, când este ziua lucrătorului într-un domeniu, automat se acordă prime și alte drepturi de natură salarială negociate prin contractul de muncă, noi nu avem această posibilitate a negocierii unor prime și atunci singura noastră posibilitate este acordarea unei zile libere care să permită marcarea unor momente importante. Să putem scoate și noi în evidență că 5 octombrie este Ziua Internațională a Educației și 5 iunie – Ziua Învățătorului.
Reporter: Asta își doresc profesorii de ziua lor, practic să fie departe de cei pe care îi învață?
Marius Nistor: Să fim rezonabili, nu e vorba de așa ceva. Cred că profesorii și tot personalul din învățământul preuniversitar trebuie să aibă recunoașterea activității în aceste zile de sărbătoare. Adică în alte domenii de activitate sunt zile libere și nu este absolut nicio problemă, ba se mai dau și bani, iar atunci când este vorba de colegii din învățământul preuniversitar, dacă este zi liberă de Ziua Internațională a Educației și de Ziua Învățătorului, automat este o problemă.
Nu este în regulă. Este vorba de respect pentru această categorie socio-profesională. (…) Nu avem altă posibilitate, legislația nu ne permite altceva. Dacă legislația nu ne permite ca într-o structură bugetară să negociem drepturi de natură salarială, atunci singurul lucrul pe care ni-l putem permite este să obținem măcar această recunoaștere a importanței celor două zile”.
Zilele libere legale din anul școlar 2023-2024
- 30 noiembrie 2023, joi – Sfântul Andrei;
- 1 decembrie 2023, vineri – Ziua Naţională a României;
- 25 decembrie 2023, luni – prima zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
- 26 decembrie 2023, marți – a doua zi de Crăciun – ziua este în vacanța de iarnă;
- 1 ianuarie 2024, luni – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
- 2 ianuarie 2024, marți – Anul Nou – ziua este în vacanța de iarnă;
- 24 ianuarie 2024, miercuri – Mica Unire;
- 3 mai 2024 2024, vineri – Vinerea Mare – ziua este în vacanța de primăvară;
- 6 mai 2024, luni – a doua zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
- 1 mai 2024, miercuri – Ziua Muncii – ziua este în vacanța de primăvară;
- 24 iunie 2024, luni – a doua zi de Rusalii – ziua este în vacanța de vară;
- 15 august 2024, joi – Adormirea Maicii Domnului – ziua este în vacanța de vară.
Zile suplimentare nelucrătoare, conform Contractului Colectiv de Muncă:
- 5 octombrie 2023, joi – Ziua Mondială a Educației;
- 7 mai 2024, marți – a treia zi de Paște – ziua este în vacanța de primăvară;
- 5 iunie 2024, miercuri – Ziua Națională a învățătorului;
Foto: © Monkey Business Images | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
9 comments
An de an, de Ziua Învățătorului, merg la cimitirul din satul natal și aprind câte o lumânare la mormântul Învățătorului meu și a Profesorilor mei.
Chiar mai era nevoie de inca o zi libera , in invatamant ,elevii sunt deja foarte bine pregatiti ! Avem educatoare , care fac 4 ore pe zi, la clasa si nu leaga o fraza inteligibila , dar au 10 la inspectii , invatatoare pitipoance , in zone rurale , plictisite deja , de predat , niciodata inspectate , de directorii de scoala , indiferenti , preocupati sa si adune adeverinte pentru dosarul de gradatie ! Leafa mare ,fara evaluare , zile libere si vacante cat cuprinde ! Bravo lor !
Anul acesta scolar cadrele didactice au prins 77 de zile libere !! 62 de zile lucratoare concediu plus inca 15 zile nationale sau pe ramura invatamant . Foarte tare 4 luni acasa platiti bine dupa greva din vara trecuta . Nu va mai vaitati atata ca nu are nimeni in tara asta atatea libere platite ca voi . Nu mai pun ca si in timpul anului elevii stau mai mult la scoala decat un cadru didactic . Au in medie 25 de ore pe saptamana , cadrele 18 ore sa nu ameteasca prea tare . Asta in conditiile in care pe pontaje se trec cu mandrie 8 ore . Cred ca o reforma se impune si sunt sigur ca o sa vina dupa alegeri cand se gata borcanul cu miere . Martita putin norma didactica la toata lumea si asa scapam de suplinitori se mai taie din posturi .
Este înainte de alegeri, asa ca ne putem lua liber ..
Nu dau și ei o punte? Ar vota lumea pe ăia de vin cu ideea…
De ce de Ziua Învățătorului sunt liberi și profesorii?
“Pauzele lungi si dese, cheia marilor…succeSURI !”
La cat e de lunga lista aia cu zile libere si vacante, mai bine ar anunta zilele de scoala ca alea oricum devin din ce in ce mai putine…
Daca elevii ar fi atenți la orele de curs in zilele de școală,părinții nu i-ar urî pe profesori.
Copiii nici nu realizează ca prin minciunile pe care le spun acasă,adâncesc prăpastia dintre părinți si profesori .
fb…sa fie primit!