Zeci de studenți din Timișoara au protestat pe străzi în semn de nemulțumire față de proiectul noii Legi a Educației / Studenții nu sunt de acord cu propunerea de desființare a CNATDCU și cer, printre altele, să aibă o pondere mai mare în procesul de alegere a rectorului

4.554 de vizualizări
Foto: Facebook.com – ANOSR
Studenții timișoreni care aparțin mai multor organizații naționale au mărșăluit, vineri, pe străzile Timișoarei, în semn de nemulțumire față de proiectul noii Legi a Educației, aflat în dezbatere publică, transmite Agerpres. Reprezentanții ANOSR se întâlnesc luni cu ministrul pentru a dezbate proiectul legii învățământului superior, dar acuză că întâlnirea are loc prea târziu, în ultimele 2 zile de consultare publică asupra legilor.

Principalele modificări cerute de studenți privind proiectele legii Educației, aflate în dezbatere publică până pe 24 august sunt menționate într-o postare pe Facebook:

  • Participarea studenților în procent de 25% din alegerea rectorului;
  • Reducere de 90% pentru studenți la transportul feroviar;
  • Indexarea automată a subvenției de burse cu salariul minim;
  • Menținerea verificării naționale a titlului de doctor, eliminare posibilității renunțării la titlul de doctor, imprescriptibilitatea răspunderii pentru plagiat;
  • Pensionarea cadrelor didactice la 65 de ani;
  • Nemodificarea contractelor de studii pe durata școlarității;
  • Stabilirea unor criterii și limite cu privire la taxele de școlarizare;
  • Asigurarea de locuri de practică pentru toți studenții înmatriculați la programe de studii de licență;
  • Suspendare de drept a mandatului de conducere (rector, prorector) la obținerea unei demnități publice sau unei poziții în conducerea unui partid politic;
  • Limitarea la 4 ani a tuturor mandatelor pentru care se dorește creșterea la 5 ani;
  • Înființarea Consiliului Național pentru Servicii Sociale Studențești;
  • Stabilirea unei limite de 500 de studenți pentru un consilier în carieră/psihologi.

Printre cele mai controversate propuneri ale proiectului privind legea învățământului superior se numără aceea prin care fiecare universitate își stabilește numărul maxim de mandate pentru un rector, dar precizează în mod absurd că nu poate avea totuși “un număr nelimitat de mandate”, sau desființarea CNATDCU – instituția-cheie în analizarea plagiatelor. ANOSR și-a arătat deja dezacordul pe aceste propuneri

Studenţii, adunaţi vineri în Piaţa Victoriei din Timişoara, au purtat pancarte pe care se puteau citi mesajele: “0% consultanţă, full ignoranţă”, “Doctor în plagiat”, “Plagiaţi ca nesimţiţii”, “Vrem ca legea voastră să audă vocea noastră” şi au scandat lozinci precum “Nu vrem rectori pe vecie pentru-a noastră Românie”, “Vă rugăm să ne scuzaţi că nu suntem deputaţi!”.

“Oamenii înţeleg pentru ce luptăm, înţeleg că este o situaţie pentru care trebuie să ne mobilizăm. Aici avem oameni care conştientizează că este timpul nostru şi este momentul să facem ceva pentru a obţine lucruri benefice studenţilor, spune secretarul general al ANOSR, Oana Alexandra Ţînţar.

Reprezentanţii ANOSR subliniază că studenţii îşi propun să tragă acest semnal de alarmă asupra procesului de consultare, întrucât consultarea publică este deschisă până pe 24 august, iar întâlnirea cu studenţii va avea loc abia pe 22 august, lucru pe care îl consideră nepotrivit. “ANOSR a înaintat către Ministerul Educaţiei, într-o primă etapă, peste 200 de amendamente şi ni se pare destul de greu de crezut că în două zile vom putea să ajungem la un consens sau să fie integrate parte din acele amendamente în proiectul Legii învăţământului superior”, a menţionat Oana Alexandra Ţînţar.

“Chiar avem încredere că în urma manifestaţiei şi a dezbaterii pe care o vom avea luni, la Ministerul Educaţiei, va exista deschidere pentru noi. Pornim cu cele mai bune intenţii, dar asta nu poate să anuleze vocaţia de voce critică pentru studenţi”, a mai spus reprezentanta.


5 comments
  1. Ca fost cadru didactic universitar cred și susțin că studenții sunt cei mai în măsură să aprecieze un cadru didactic. Ca masă de oameni ce doresc să urce pe scara socială și profesională, ei își dau seama de la primele cursuri cât de pregătit este cadrul didactic, unde ii sunt slăbiciunile și carențele, dar și cât este acesta de dispus să dăruiască din cunoștințe. Solicitările lor de acum sunt – punct cu punct – nu numai pertinente, dar și critice. Oricare din ele TREBUIE să fie analizat și să primească răspunsul cuvenit. Dacă gurile cadrelor didactice sunt ușor de închis – pe diverse motive, mai ales pecuniare, in schimb vocea la unison a viitorului României nu poate fi trecută cu vederea, decât dacă trădezi interesele națiunii.
    S-a ajuns periculos de jos cu tot ce înseamnă învățământul, mai ales cel universitar.
    De educație…nu mai vorbim.

  2. Asteptam parintii in strada alaturi de studenti si profesori!
    Studentii au dat startul, nu mai avem timp sa mai pierdem alti 10 ani.

  3. Tineri, cu sperante, curajosi si demni!
    In oglinda rasturnata stau liderii sindicatelor din preuniversitar si ministrul educatiei. Ce afiseaza tinerii pe pancardele lor ca nemultumiri vor sa transpuna in lege cei ce vor o Romanie Needucata, cu copii impartiti discriminatoriu pe caste, o Romanie a Specialilor, care primesc drepturi si oportunitati, si a celorlalti uitati si abandonati!
    Bravo studentilor din Timisoara! Toti studentii din tara trebuie sa li se alature, sa iasa in strada pentru o Romanie Nediscriminata! Elevii, profesorii si parintii sa fie cu si alaturi de ei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesoara și lingvista Gabriela Pană Dindelegan: Programele școlare au redus continuu studiul latinei, după cum au eliminat și gramatica din liceu. Modelul altor țări neromanice, ca Anglia sau Germania, care păstrează latina în programa obligatorie, ar trebui să dea de gândit Ministerului Educației

Studiul limbii latine și al gramaticii în școlile din România a suferit o reducere semnificativă în ultimii ani, ceea ce afectează formarea lingvistică și intelectuală a elevilor, avertizează lingvista Gabriela…
Vezi articolul

Profesorul de urbanism Andrei Mitrea de la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”, pus sub supraveghere de Comisia de Etică, după acuzațiile de remarci sexuale la cursuri: Nu mai este titular pe disciplină, nu mai are voie să intre singur la atelierele cu studenții

Profesorul Andrei Mitrea de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) din București a fost plasat sub supravegherea Comisiei de Etică a universității după acuzațiile aduse privind remarcile…
Vezi articolul

Criza Covid-19 pune frână „internaționalizării” universităților – se așteaptă scăderea cererii din partea străinilor pentru România, încă o lovitură după scăderea abruptă a numărului de studenți autohtoni

Universitățile românești, confruntate în ultimul deceniu cu o scădere acută a numărului de studenți, încearcă să compenseze această scădere prin diverse măsuri și strategii, între care un loc aparte îl…
Vezi articolul

Universitatea de Vest din Timișoara anunță, în contextul alegerilor prezidențiale, că rămâne fidelă valorilor europene fundamentale în baza cărora își desfășoară activitatea

Universitatea de Vest din Timișoara (UVT) anunță, în contextul turului al doilea al alegerilor prezidențiale de pe 8 decembrie, că „rămâne fidelă valorilor europene fundamentale în baza cărora își desfășoară…
Vezi articolul