Președintele Consiliului Național al Combaterii Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, spune că instituția a primit zeci de sesizări de la părinți care au reclamat metodologia de acordare a burselor, în special pentru bursele de merit. “În sesizări sunt reclamate aproape toate situațiile prevăzute în metodologie: bursele de merit, bursele sociale, faptul că nu se mai acordă burse pentru diferite competiții sportive în clasele primare”, spune președintele CNCD, Csaba Asztalos, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro. Amintim, noua lege a Educației a eliminat orice prag de medie pentru acordarea burselor de merit. De precizat că în urmă cu un an, Ministerul a mai fost amendat cu 10.000 de lei tot pentru discriminare în acordarea burselor pentru elevii de clasa a V-a și a elevilor navetiști.
Președintele CNCD, Csaba Asztalos, spune într-un interviu pentru Edupedu.ro că mulți părinți au trimis sesizări privind criteriile de acordare a burselor anul acesta pentru elevi. Este contestată “aproape toată metodologia: și bursele de merit, bursele sociale și faptul că nu se mai acordă burse pentru diferite competiții sportive în clasele primare, de exemplu, că nu se iau considerare anumite competiții, anumite olimpiade”.
CNCD analizează acum aceste sesizări și le va răspunde punctual, iar dacă situațiile reclamate sunt similare, instituția va da un răspuns comun. În cazul în care se dovedește că e vorba despre o discriminare, Ministerul Educației riscă o sancțiune contravențională și i se poate cere să modifice legea și metodologia de acordare a burselor.
Csaba Asztalos, președintele CNCD: Avem o serie de sesizări cu privire la sistemul sau la metodologia de acordare a burselor, după adoptarea noii legi a Educației. Unele sunt în procedura de soluționare, altele sunt citații. În cele care s-au făcut audieri se finalizează dosarul, se face un raport asupra dosarului și colegii urmează să se pronunțe. Ca obiect al plângerilor aproape toată metodologia: bursele de merit, bursele sociale și faptul că nu se mai acordă burse pentru diferite competiții sportive în clasele primare, de exemplu, că nu se iau considerare anumite competiții, anumite olimpiade.
Edupedu.ro: Sunt mai multe situații semnalate față de anul trecut?
Csaba Asztalos, președintele CNCD: Da, sunt mai multe sesizări pentru că avem o nouă lege a educației și s-a schimbat regulile.
Ministerul Educația a depus un punct de vedere și-a exercitat dreptul la apărare.
Edupedu.ro: Ce sancțiuni riscă Ministerul Educației în aceste situații semnalate?
Csaba Asztalos, președintele CNCD: Dacă constatăm că e vorba despre o discriminare, putem să dăm o sancțiune contravențională Ministerului Educației care poate să fie avertisment, care sună ca o cerere ca într-un termen rezonabil să modifice metodologia și legea.
Edupedu.ro: De exemplu, anul trecut, când ați amendat Ministerul tot pe burse pentru elevi navetiști, Ministerul nu a făcut nici o modificare atunci.
Csaba Asztalos, președintele CNCD: Da, a intrat însă în vigoare noua lege cu alte criterii și acestea sunt acum contestate. Pe amenda de anul trecut ne judecăm în instanță cu Ministerul Educației.
Informații de context
Elevii trebuie să primească primele burse, pe 15 noiembrie. Guvernul are în plan să impună un prag de acordare a burselor de merit, potrivit surselor G4Media.ro. Asta după ce premierul Marcel Ciolacu a criticat situația creată în urma noii legi e Educației.
În noul an școlar, 2023-2024, s-a schimbat modul de acordare al burselor de merit, în noua lege a Educației ce a intrat în vigoare în septembrie.
Acestea nu se vor mai acorda în funcție de un anumit prag de medie, ci vor primi 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu și liceu, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale. Până acum primeau burse de merit elevii care au obținut media anuală generală de la 9,50 în sus.
În presa locală au apărut cazurile ale unor elevi din Prahova care vor lua burse de merit deși au media 1,97, respectiv 4,59. Acest lucru este posibil în cazul celor de clasa a IX-a, media poate scădea sub 5 pentru că se ia în calcul media de la Evaluarea Națională.
Ministerul Educației a dat instrucțiuni pentru bursele școlare din 2023-2024, printr-o notă oficială: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională,ceea ce a creat situațiile extreme în care primesc bursă de merit elevi cu medii de 1 și 2.
În urma centralizării, aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit, potrivit datelor Ministerului Educației. Concret, este vorba de 8.494 de elevi care se află în această situație. Dintre aceștia, 5.250 au media cuprinsă între 4.00 și 4.99. Cu media între 3.00 și 3.99 sunt 2.382 de elevi beneficiari. 704 au media între 2.00 și 2.99, iar 158 au media sub 2, datele fiind valabile pentru luna octombrie 2023.
Ministra Educației, Ligia Deca, a spus recent după apariția publică a acestor cazuri, că situațiile apărute în presă în care elevi cu medii sub 5 iau bursă de merit apar doar la clasa a IX-a: “Problema nu este neapărat bursa de merit, ci cum ajung copiii la clasa a IX-a să fie repartizați cu medii sub o nota de trecere”.
Edupedu.ro a semnat faptul că prin eliminarea unui prag până la care se acordă bursele de merit vor fi discrepanțe mari. De exemplu, bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10.
Sesizări în spațiul public pe tema burselor
Avocatul Poporului trăgea un semnal de alarmă public, într-o scrisoare adresată ministrului Educației, Ligia Deca: măsura “nu va conduce, în opinia noastră, la diminuarea mediocrității prin educație și evaluare, dimpotrivă (…)”.
Într-o dezbatere publică privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024, părinți și profesori au ridicat această problemă a eliminării pragului până la care se acordă bursa de merit.
De altfel, a fost lansată și o petiție online cu peste 1.000 de semnături pentru menținerea bursei pentru performanța în activități artistice și sportive pentru elevii de ciclu primar. Autorii acuză o “potențială discriminare”.
Edupedu.ro a scris că au fost tăiați de la burse toți elevii din loturile lărgite pentru olimpiadele internaționale, iar cei din loturile restrânse, care reprezintă țara dar nu iau premii, vor fi recompensați ca elevii cu media 4,52 – un contra exemplu de promovare a valorilor și meritocrației în rândul elevilor, în România educată, prin legea Deca-Iohannis.
Ministerul Educației a mai fost amendat anul trecut de Consiliul Național al Combaterii Discriminării tot pentru burse
În data de 16 noiembrie anul trecut Consiliul Național de Combatere a Discriminării a amendat Ministerul Educației cu 10.000 de lei pentru că prin ordinul de ministru din septembrie 2022 au fost eliminate bursele de ajutor social pentru elevii care învață într-o unitate școlară aflată într-o altă localitate decât cea de domiciliu, iar la rândul lor, elevii de clasa a V-a nu au mai putut primi burse de merit.
Ministerul Educației a atacat în instanță decizia CNCD.
Atunci, în privința burselor de merit pentru elevii de clasa a V-a, aceștia nu au mai putut să le primească în anul școlar 2022-2023, pentru că ministerul a modificat structura anului școlar, din semestre în module, iar până anul trecut, elevii de clasa a V-a primeau bursă de merit în semestrul doi pe baza notelor din primul semestru.
Anul acesta situația elevilor de clasa a V-a s-a reglementat prin noua lege a Educației. Vor primi burse abia în februarie 2024, pe baza mediei notelor din primele două module și calculată în funcție de numărul de zile din luna ianuarie, conform ordinului de ministru.
4 comments
bună ziua este.obligat.să.ai.cont.pentru.bursă.sociala.cei.dela.scola.fîntînele.ne.obligă.să.facum.cont.dar.nu.este.un.abuz
La olimpiadele scolare participa atât elevi din învățământul de stat cât și cei din învățământul particular. Toti primesc aceleași subiecte care sunt corectate de aceeași comisie. De ce doar pentru cei de la stat, Ministerul Educației acorda burse de merit pe criteriul premiilor primite la olimpiade, etapa judeteana? Legea învățământului prevede acordarea burselor de merit doar în învățământul de stat. Dar, doar pe acest criteriu care a fost introdus în Metodologie în anul acesta, consider ca este un criteriu discriminatoriu. Care e poziția Ministerului în acest caz?
… si bursele medicale ce legatura au cu scoala? Un prof. de istorie (ex.) care face parte din comisie, ce poate sā decidā, ce scrie medicul specialist???… aberatie!!!
Au ajuns să ia burse sociale unii care sunt plini de bani doar pentru că sunt divorțați sau copilul provine dintr-o relație anterioară.
Aberant!