Sabin Pășcan, inspector general școlar Mureș în 2023, a coordonat o întreagă rețea de profesori care le strecurau rezolvările subiectelor unor candidați care au dat șpagă mii de euro ca să treacă examenul, reiese din rechizitoriile procurorilor din dosarele consultate de Edupedu.ro. S-a întâmplat în patru centre de examinare din județul Mureș la Bac în sesiunea din iulie 2023. La unul dintre ele, Pășcan predă în prezent limba franceză. Din funcția de inspector școlar general în 2023, Sabin Pășcan a numit zeci de profesori ca membri în comisii care rezolvau subiectele și apoi le strecurau foile cu răspunsuri printre ciorne acelor candidați care i-au dat bani. Într-una dintre situațiile depistate de procurori, Pășcan a permis ca mama unui elev să scrie lucrarea în locul acestuia. La perchezițiile de la sediul ISJ și la locuințele profesorilor s-au găsit bilețele scrise cu numele candidaților ce trebuiau ajutați. Pășcan este trimis în judecată după ce unul dintre candidații care a dat mită l-a reclamat. Urmărirea penală a fost extinsă și la trafic de influență și „instigare la folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității”, potrivit datelor din dosar.
- Șeful Inspectoratului Școlar Mureș, Sabin Pășcan, și-a dat demisia, în imediat după ce au avut loc după cum a confirmat pentru Edupedu.ro. Demisia „nu are nicio legătură cu acele descinderi (DNA – n. red). Nu am fost restricționat în exercitarea funcției”. Acesta a spus că a anunțat Ministerul Educației în legătură cu decizia sa și că a intrat în concediu de odihnă.
- De menționat că deși este cercetat de procurori, pe numele lui Pășcan nu apare niciun dosar pe portalul instanțelor în urma faptelor sale, până la data publicării acestui articol.
Sabin Gavril Pășcan, care în 2023 deținea funcția de inspector general școlar Mureș, a creat o rețea de zeci de profesori pe care i-a numit în comisiile centrelor de examinare din 4 licee din județ pentru a le da rezolvările unor candidați înscriși la sesiunea din iulie la BAC. Candidații fie au plătit câte 3.000 de euro, fie i-au promis lui Pășcan că îi vor da câte 4.000 de euro, în schimbul promovării examenului, dar nu au mai făcut-o. În prezent, Sabin Gavril Pășcan predă limba franceză la Colegiul Național Unirea, unul dintre liceele unde a fost fraudat examenul de BAC în sesiunea din iulie 2023.
- Edupedu.ro a scris în august 2023 că Sabin Pășcan a fost trimis în judecată, acuzat că ar fi pretins 3.000 de euro pentru ca un elev să promoveze examenul de BAC 2023. Procurorii au explicat cum Pășcan a cerut banii și i-a încasat. Vezi aici detalii din acest dosar
- Pășcan este inculpat și în alte cazuri de luare de mită: Un caz este cel în care ar fi luat 3.000 de euro șpagă pentru transferul unui elev, în schimbul unui concert prestat de părinții copilului. Din mai multe dosare conexe cazului de fraudare a BAC-ului consultate de Edupedu.ro, reiese o altă acuzație: numirea unui director adjunct la un liceu care nu avea disponibil acest post. Edupedu.ro nu a găsit pe portal.just.ro informații despre deschiderea unui dosar în acest caz, un motiv ar fi și pentru că datele sunt anonimizate.
Doi candidați care i-au dat șpagă lui Sabin Pășcan (fiecare câte 3.000 de euro) l-au denunțat și au semnat acorduri de recunoaștere a vinei. La fel și unii membrii ai comisiilor de examinare numiți de Pășcan ca să fraudeze BAC-ul. Astfel, procurorii DNA au disjuns mai multe dosare din care iese la iveală rețeaua coordonată de fostul inspector șef al ISJ Mureș pentru a frauda examenul de BAC din iulie 2023.
„Inspectorul școlar general (n. red Sabin Pășcan) a determinat președinții / vicepreședinții / membrii comisiilor de bacalaureat organizate la nivelul unui număr de trei centre de examinare de pe raza județului Mureș să permită, prin intermediul membrilor supraveghetori, accesul anumitor candidați, în timpul derulării probelor de examen, la informații ce nu sunt destinate publicității, prin înmânarea către respectivii candidați de ciorne pe care se regăseau rezolvarea subiectelor de examene“, potrivit procurorilor DNA.
Pășcan a primit șpagă de la doi candidați câte 3.000 de lei și de la alți doi ar fi trebuit să mai primească câte 4.000 de euro, în total 8.000 euro. Însă, deși candidații au promovat fraudulos examenul de BAC, aceștia nu i-au mai plătit sumele lui Pășcan.
Concret, Pășcan a primit de la un candidat suma de 3.000 de euro, „în data de 22.06.2023 Cu câteva zile înainte de examen șeful ISJ de atunci s-a prezentat la domiciliul candidatului și a primit banii.
De asemenea, a pretins și primit aceeași sumă de 3.000 de euro (15.000 de lei) în trei tranșe în perioada martie – iunie 2023, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Mureș, tot în schimbul rezolvărilor de la probele de BAC pentru un candidat minor.
Mama unui elev minor a scris lucrarea de la limba română în locul lui, după ce a primit rezolvarea de la un membru al comisiei de la Colegiul Agricol
Mama unui candidat minor l-a denunțat pe Sabin Pășcan pentru că a pus-o „în fața faptului împlinit de a participa la examenul de bacalaureat în locul fiului ei care suferă de dislexie și disgrafie, și care de asemenea era în sală. Inculpata arată că a fost constrânsă să facă ceea ce a făcut și își recunoaște vina”, potrivit deciziei din 14 octombrie 2024 a Tribunalului Mureș.
„S-a reținut faptul că, în perioada martie – iunie 2023, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Mureș, suspectul, cu intenție, în mod direct, a pretins și a primit, pentru sine, în trei tranșe, suma totală de 15.000 lei, câte 5000 lei/tranșă (echivalentul sumei de 3000 euro) de la numitul ##### ########-####, în schimbul acestei sume de bani, promițându-i că, având influență, în virtutea funcției deținute, asupra funcționarilor publici aflați în subordinea sa, respectiv asupra profesorilor desemnați să facă parte din comisiile de organizare și supraveghere a probelor de examen, îi va determina să îndeplinească un act contrar celor care intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să îi acorde sprijin, în timpul derulării probelor de examen, fiului său, respectiv numitul ##### #######-#########, în vederea promovării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023. Trebuie menționat faptul că suspectul (n. red Sabin Pășcan) și-a respectat promisiunea făcută suspectei, mama unui elev, permițându-i-se în timpul derulării probelor de examen accesul la ciorne pe care se regăseau rezolvarea subiectelor de examen, aceasta redactând și predând în numele fiului său lucrările de examen”.
Potrivit deciziei Tribunalului Mureș din data de 14 octombrie, „un caz aparte raportat la tiparul infracțional de fraudare a probelor scrise ale examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023, este cel unui candidat, care a susținut examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2023 la Centrul de examinare Colegiul Agricol ”###### #########”. Din ansamblul materialului probator administrat în cauză a rezultat faptul că numitul (…) a beneficiat de un ajutor ilegal și distinct față de restul candidaților, în ceea ce privește fraudarea probelor de examen. Astfel, din datele și informațiile obținute a rezultat faptul că lucrările de examen ale candidatului la proba scrisă la Limba și Literatura Română, la data de 27.06.2023 – la proba scrisă Matematică și la data de 28.06.2023 – la proba scrisă la proba Biologie Vegetală și Animală, au fost redactate de către o altă persoană în numele acestuia și folosite, ulterior, prin predarea lor către comisia organizată la nivelul centrului de examinare. Trebuie menționat faptul că numitul este un elev (candidat) care a susținut examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023 pe locuri distincte pentru elevii cu CES (cerințe educaționale speciale), având o cerere depusă în acest sens și aprobată la nivelul Inspectoratului Școlar Mureș. În urma vizualizării camerei de supraveghere instalată în sala de examinare unde candidatul a fost repartizat a rezultat faptul că la data de 26.06.2023 numitul nu a fost prezent în sala de examinare, deși potrivit procesului verbal de predare-primire, semnat de supraveghetoare, în dreptul numelui și prenumelui candidatului există o semnătură de primire a subiectului. Mai mult, a fost identificată fizic lucrarea acestui candidat pentru proba scrisă la limba și literatura română (existentă în original la dosar), care, la rândul ei, este confirmată de către cele două supraveghetoare prin existența semnăturilor în dreptul rubricilor nume și prenume asistent”.
Cum funcționa rețeaua coordonată de Sabin Pășcan
Zeci de profesori, numiți membri în centre de examinare din 4 licee din județ prin decizia Inspectoratului Școlar Județean Mureș pe care îl conducea la acea dată Pășcan, le dădeau rezolvările printre ciorne anumitor candidați în timpul desfășurării probelor de matematică, limba română și biologie.
Sabin Pășcan, din funcția sa de inspector general școlar la vremea respectivă, a numit în comisii și la supraveghere zeci de profesori care au ajutat mai mulți candidați să fraudeze Bacalaureatul, în iulie 2023. Metoda consta în primirea între ciorne a subiectelor rezolvate pe care el trebuia să le transcrie pe foaia de examen. Cele 4 licee în care au fost centrele de examinare vizate sunt: Colegiul Economic „Transilvania”, Colegiul Național „Unirea”, Colegiul Agricol ”Traian Săvulescu” din Târgu Mureș și Colegiul Național „Petru Maior” din Reghin.
- În prezent, Sabin Pășcan predă limba franceză la Colegiul Național „Unirea”, așa cum este afișat pe site-ul școlii. Potrivit CV-ului său, el a fost profesor aici până în 2018 când a preluat funcția de inspector șef ISJ Mureș.
Mai exact, potrivit informațiilor dintr-unul dintre dosarele consultate de Edupedu.ro, procurorii au stabilit că un membru a comisiei de la Colegiul Economic „Transilvania” a primit pe telefon fotografii cu subiectele de la proba de limba română, înainte ca acestea să ajungă la elevi. Apoi a rezolvat pe o ciornă subiectul și i l-a înmânat președintelui comisiei de examinare. Rezolvarea apoi a fost diseminată în sala de clasă anumitor candidați și pe telefon către președinți și vicepreședinți de comisii din alte trei centre de examinare.
„La orele 08:44:06, (n. red membră a comisiei care a semnat acord de vinovăție) a primit, prin intermediul aplicației de telefonie mobilă whatsapp, fotografii reprezentând subiectul de examen pentru disciplina limba și literatura română, informație care la data și ora respectivă nu era destinată publicității, iar, ulterior, la orele 08:45:37, s-a deplasat într-o altă sală decât cea a comisiei de examinare, unde a procedat la rezolvarea acestui subiect pe o ciornă de examen având imprimată ștampila de control ”Bacalaureat 2023 C.E.”, și pe care, în jurul orelor 10:20, l-a înmânat președintelui comisiei de bacalaureat din cadrul Centrului de examinare Colegiul Economic ”Transilvania” de la care la orele 10:30:30 l-a și reprimit, în format PDF, prin intermediul aceleiași aplicații de telefonie mobilă whatsapp, fișier pe care, la orele 10:30:56, l-a redirecționat, în format PDF președintelui comisiei de bacalaureat din cadrul Centrului de examinare Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, iar, la orele 10:31:19, l-a redirecționat numitului vicepreședintelui comisiei de bacalaureat din cadrul Centrului de examinare unui alt Colegiul Național. Toate aceste activități au fost efectuate în scopul obținerii de către anumiți candidați a unui folos necuvenit reprezentat de promovarea, în mod fraudulos, a examenului de bacalaureat, conținutul ciornei diseminate regăsindu-se în lucrările de examen ale respectivilor candidați la disciplina limba și literatura română, din cadrul centrelor de examinare organizate la Colegiul Economic ”Transilvania”, Colegiul Național ”Petru Maior”, Colegiul Agricol „Traian Săvulescu”, reiese din rechizitoriul procurorilor citat în sentința Tribunalului Mureș din data de 5 noiembrie 2024.
Candidații implicați în fraudarea examenului de bacalaureat au fost instruiți în prealabil cu referire la modalitatea de intrare în posesie a documentelor, pe care urmau să se regăsească rezolvările subiectelor: „s-au prezentat în vederea susținerii examenului la centrele de examinare unde au fost repartizați, ocazii cu care au folosit, în timpul derulării probelor de examen, informații ce nu sunt destinate publicității, prin transcrierea pe foaia de examen a conținuturilor unor ciorne pe care se regăseau rezolvările subiectelor, ciorne care le-au fost înmânate de către membrii comisiei de supraveghere. De asemenea, anumite cadre didactice (identificate), care au făcut parte din comisiile organizate în cadrul anumitor centre de examinare sub diferite calități (președinte, vicepreședinte, membru, membru asistent supraveghetor, etc.), în scopul obținerii pentru candidații implicați în fraudarea examenului de bacalaureat a unui folos necuvenit constând în ajutorul ilegal în vederea promovării acestei probe prin cunoașterea anticipată a rezolvării subiectelor, cu intenție, au permis accesul acestor candidați, în timpul derulării examenului, la informații ce nu sunt destinate publicității, respectiv rezolvările subiectelor de examen”, potrivit procurorilor.
Acuzațiile pe numele lui Sabin Pășcan
Sabin Pășcan este acuzat de abuz în serviciu pentru că „a întreprins demersuri în vederea facilitării înscrierii, susținerii și promovării, în mod fraudulos, a examenului de bacalaureat a unei persoane“, potrivit procurorilor DNA.
Ar fi făcut și fals în declarații pentru că a înscris un candidat cu viză de flotant la un anumit centru de examinare unde apoi a numit profesori care să îl ajute pe candidat să promoveze examenul.
„La data de 26.05.2023 organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prev. de art. 132 din Legea nr. 78/2000, rap. la art. 297 alin. 1 C.p., constând în aceea că numitul ###### ##### ######, în calitate de Inspector Școlar General al I.Ș.J. Mureș, prin autoritatea conferită de funcția îndeplinită, cu încălcarea prevederilor legale prevăzute în Legea educației naționale nr. 1/2011, a întreprins demersuri în vederea facilitării înscrierii, susținerii și promovării, în mod fraudulos, a examenului de bacalaureat a unei persoane“, reiese din acordul de recunoaștere semnat de un candidat și parafat de Tribunalul Mureș în 31 decembrie 2024.
„Cu ocazia organizării și desfășurării examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2023, atât inspectorul școlar general Sabin Pășcan, cât și anumite cadre didactice (identificate), care au făcut parte din comisiile organizate în cadrul anumitor centre de examinare sub diferite calități (președinte, vicepreședinte, membru, membru asistent supraveghetor, etc.), au fost implicați în fraudarea examenului de bacalaureat și au acordat sprijin, în mod nelegal, anumitor candidați (identificați), care au promovat examenul de bacalaureat în mod fraudulos. În concret, inspectorul școlar general Sabin Pășcan a determinat președinții/vicepreședinții/membrii comisiilor de bacalaureat organizate la nivelul unui număr de trei centre de examinare de pe raza județului Mureș să permită, prin intermediul membrilor supraveghetori, accesul anumitor candidați, în timpul derulării probelor de examen, la informații ce nu sunt destinate publicității, prin înmânarea către respectivii candidați de ciorne pe care se regăseau rezolvarea subiectelor de examen“.
Potrivit procurorilor, s-a dispus extinderea urmăririi penale față de suspectul Pășcan pentru infracțiunea de trafic de influență pentru că „în perioada martie – iunie 2023, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Mureș, cu intenție, în mod direct, a pretins și a primit, pentru sine, în trei tranșe, suma totală de 15.000 lei, câte 5000 lei/tranșă (echivalentul sumei de 3000 euro), în schimbul acestei sume de bani, promițându-i că, având influență, în virtutea funcției deținute, asupra funcționarilor publici aflați în subordinea sa, respectiv asupra profesorilor desemnați să facă parte din comisiile de organizare și supraveghere a probelor de examen, îi va determina să îndeplinească un act contrar celor care intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să îi acorde sprijin, în timpul derulării probelor de examen, fiului său, în vederea promovării examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2023.
De asemenea, tot pentru trafic de influență în formă continuată (2 acte materiale) s-a dispus extinderea urmăririi penale, „constând în aceea că, în cursul lunii mai 2023, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Mureș, în baza aceleiași rezoluții infracționale, prin intermediar și cu intenție, cu aceeași ocazie, a pretins și a acceptat promisiunea, pentru sine, de bani (respectiv suma totală de 8000 euro, câte 4000 euro fiecare), în schimbul acestor sume de bani, promițând că, având influență, în virtutea funcției deținute, asupra funcționarilor publici aflați în subordinea sa, respectiv asupra profesorilor desemnați să facă parte din comisiile de organizare și supraveghere a probelor de examen, îi va determina să îndeplinească un act contrar celor care intră în îndatoririle lor de serviciu, respectiv să le permită accesul numitelor ##### #####-####### și ###### #########-####, în timpul derulării probelor de examen, la informații ce nu sunt destinate publicității, prin înmânarea candidatelor de ciorne pe care se regăseau rezolvarea subiectelor de examen.
Sabin Pășcan ar fi instigat la folosirea informațiilor ce nu sunt destinate publicității ori și ar fi determinat membrii comisiilor de examinare de la mai multe licee, „în scopul obținerii de către candidați a unui folos necuvenit reprezentat de promovarea, în mod fraudulos, a examenului de bacalaureat, prin cunoașterea anticipată a rezolvării subiectelor, să permită accesul acestora, prin intermediul membrilor supraveghetori, în timpul derulării probelor de examen, la informații ce nu sunt destinate publicității, prin înmânarea către respectivii candidați de ciorne pe care se regăseau rezolvarea subiectelor de examen.”
Au fost găsite bilețele cu scrisul membrilor comisiilor de examinare ce conțineau numele candidaților ajutați să promoveze BAC-ul
În acest caz, în iulie 2023, după primul denunț, au fost făcute mai multe percheziții la domiciliul persoanelor implicate în fraudarea examenului, profesori și membri de centre de examinare, dar și la sediul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.
Din biroul inspectorului general școlar Pășcan s-a ridicat o agendă pe care ulterior experții au identificat-o ca fiind a lui Pășcan și care conținea înscrisuri și informații despre numele profesorilor implicați în fraudarea examenului.
De asemenea au fost găsite telefoane și bilețele la domiciliile persoanelor despre care au existat indicii că au avut o implicare în vederea fraudării examenului național de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2023. „De la aceștia au fost ridicate mai multe telefoane mobile și dispozitive electronice. Au fost identificate fotografii ale unor bilete conținând numele și prenumele unor profesori, numele și prenumele unor candidați care au participat la examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2023, precum și probele la care acești candidați urmau să susțină examenul de bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2023“, spun procurorii.
Numele și prenumele de pe cele patru bilețele analizate, corespund cu numele și prenumele unor candidați care au susținut examenul de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2023 și despre care au existat date și indicii că au beneficiat de sprijin din partea membrilor comisiilor de organizare și supraveghere în vederea promovării, în mod nelegal, a examenului de bacalaureat precum și numele și prenumele unor profesori desemnați în comisiile de bacalaureat despre care de asemenea există date și indicii că au sprijinit respectivii candidați în vederea promovării în mod fraudulos a examenului de bacalaureat, potrivit Raportului de expertiză criminalistică din 19.02.2024, depus la dosar.
„În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate ciorne dintre cele menționate anterior, precum și telefoane mobile și sisteme informatice ale cadrelor didactice implicate și suporturi optice pe care erau stocate înregistrările video din timpul probelor de examen ale camerelor de supraveghere montate la nivelul centrelor de examinare”, mai spun procurorii într-o sentință din 14 octombrie 2023.
Pedepsele pentru candidați și membrii comisiilor
Mai mulți candidați la examenul de BAC sesiunea 2023 au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției. Doi dintre ei, care au și plătit banii lui Pășcan au primit o condamnare de 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării acesteia pe un termen de supraveghere de 2 (doi) ani și 2 ani de închisoare cu amânarea pedepsei, pentru că respectivii au colaborat cu procurorii. Inculpatul „recunoaște și regretă în totalitate săvârșirea infracțiunilor reținute în sarcina sa și că este de acord cu încadrarea juridică dată faptelor pentru care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, solicitând în acest sens încheierea unui acord de recunoaștere a vinovăției, manifestându-și totodată acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității”.
Pedepse mai mari însă tot cu amânare au primit membrii comisiilor de examinare. Din deciziile consultate de Edupedu.ro, persoana care a rezolvat subiectele la limba română și apoi le-a diseminat președintelui comisiei și anumitor candidați din acea sală a primit o pedeapsă de 2 ani și 8 luni cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere şi un termen de supraveghere de 3 ani. De asemenea, sentința implică și muncă în folosul comunității în cadrul Primăriei Aluniș, pe o perioadă de 90 de zile, potrivit deciziei Tribunalului Mureș din data de 5 noiembrie 2024.
Alte dosare în care Sabin Pășcan este inculpat
Deși decizia instanței menționează faptul că Sabin Pășcan nu are antecendente penale, în realitate, alte dosare în care este inculpat, tot pentru șpagă, încă nu au sentințe definitive.
Sabin Pășcan este inculpat și într-un dosar penal, deschis de D.N.A. – Serviciul Teritorial Tg. Mureș în data de 11.08.2022 pentru că a dispus înființarea unui post de director adjunct la un liceu, deși organigrama liceului nu dispunea de loc liber.
„La începutul anului 2021, numitul ###### ##### ######, în calitate de Inspector General Școlar al Inspectoratului Școlar Mureș (numit prin Ordinul de ministru nr. 3086 din 8 ianuarie 2021), a aprobat printr-o decizie înființarea și bugetarea unui post de director adjunct la Liceul Tehnologic ”#### #####”, deși în statul de funcționare al Inspectoratului Școlar și în statul de funcționare al liceului nu era prevăzută această funcție. Prin modificarea organigramei Liceul Tehnologic de către Inspectorul General Școlar al Inspectoratului Școlar Mureș s-a săvârșit o ilegalitate prin care s-a prejudiciat bugetul instituției, creându-se un avantaj de natură patrimonială în favoarea unui angajat al instituției de învățământ, respectiv persoanei angajate pe postul de director adjunct la Liceul Tehnologic”, mai spun procurorii.
Într-un alt dosar, Sabin Pășcan este acuzat că a cerut unor cântăreți de muzică populară să susțină un concert gratuit, ca să aprobe în schimb transferul copilului lor la altă școală.
Cine e Sabin Pășcan
La fel ca toți inspectorii școlari generali din țară, Sabin Pășcan este și om politic. Și-a dat demisia anul trecut din PNL, când PSD a intrat la Guvernare și postul său revenea social-democraților la împărțirea deconcentratelor, așa că s-a înscris în PSD.
În luna mai 2023, împreună cu secretarul de stat în Ministerul Educației, Florian Lixandru, a fost la muntele Athos, așa cum reiese din fotografiile postate de ambii pe conturile lor de Facebook.(n. red pe contul lui Florian Lixandru pozele datează din 11 mai și pe contul lui Sabin Pășcan, pe 12 mai). De altfel, cei doi au participat la evenimente oficiale în calitate de colegi de partid, dar și la deschideri de unități de învățământ sau gale.
În luna iunie 2023, Pășcan a fost acuzat de sindicate că ar fi făcut presiuni asupra profesorilor din județ, prin directorii de școli, să iasă din grevă, ca să încheie mediile elevilor. Acesta a negat acuzațiile: „nu este adevărat.”