Zeci de olimpici internaționali de la școli private din Sectorul 3, lăsați fără bursele de excelență de 5 luni / Primăria susține că virează banii „după rectificarea bugetară”

54 de vizualizări
Foto: © Rimma Zaytseva | Dreamstime.com
Zeci de olimpici internaționali de la școli private din Sectorul 3 sunt lăsați fără bursele de excelență de 5 luni, după ce Primăria (PS3) nu ar fi primit destui bani pentru plata acestora, explică instituția într-un răspuns obținut de Edupedu.ro. Pe lângă aceștia s-ar aduna și elevi cu burse sociale sau tehnologice, pentru care traseul banilor de bursă este același.
  • Elevii de la școlile și liceele particulare și confesionale au dreptul la burse sociale, tehnologice și de excelență, după cum prevăd legea educației 198/2023 și metodologia de acordare a burselor aprobată prin OME 5.518/2024.
  • Pentru școlile private și confesionale, traseul plății burselor școlare a rămas pe „sistemul vechi” și este, din septembrie 2023, diferit de cel simplificat, al școlilor de stat: banii trec de la Guvern prin birocrația din Consiliile Locale și apoi la școli, nu direct prin inspectoratele școlare.

Mai precis, ultimii bani primiți de elevi, majoritatea de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB), au fost în luna iulie, burse de excelență sau sociale aferente lunii iunie. De atunci, elevii nu au primit bursele pentru lunile iulie, august, septembrie, octombrie și nici noiembrie, arată informațiile Edupedu.ro.

Aproape 45% din elevii proveniți de la școli din București premiați chiar marți, 17 decembrie, de Ministerul Educației, pentru medaliile și locurile obținute la olimpiadele internaționale 2023-2024, sunt de la aceeași unitate privată de învățământ.

În mai multe răspunsuri din ultima lună ale Primăriei Sectorului 3 (PS3) la solicitări despre această situație, instituția susține că Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) nu a hotărât alocări suficiente de bani în cazul liceului privat și că banii ar putea fi plătiți elevilor „după rectificare bugetară (…), inclusiv sumele restante”. Nu este clar la ce rectificare bugetară se referă Primăria Sectorului 3 în răspuns.

Foto: captură răspuns Primăria Sectorului 3

Într-un răspuns al PS3 de pe 19 septembrie, pentru Edupedu.ro, primăria a prezentat defalcat sumele alocate de la începutul anului 2024 pentru elevii de la ICHB. Potrivit datelor, din ianuarie când a avut loc prima plată pentru lunile restante septembrie – decembrie 2023 și până la bursele pentru iunie (plătite în iulie), PS3 a plătit peste 1,4 milioane de lei. Pentru a plăti bursele restante, PS3 spunea pe 19 septembrie că are nevoie de peste 71.000 de lei.

În același răspuns, Primăria Sectorului 3 a spus atunci că „pentru a putea finanța restul sumelor restante avem nevoie de suplimentarea bugetului de către Inspectoratul Școlar al Municipiului București” (ISMB). Inspectoratul școlar București (ISMB) a transmis Edupedu.ro pe 18 octombrie că a transmis sumele pentru a fi cuprinse la rectificarea bugetară și că alocările de bani nu sunt făcute de ISMB.

Foto: captură răspuns ISMB pentru Edupedu.ro
  • Edupedu.ro a solicitat miercuri, 18 decembrie, situația actualizată a plății burselor de la Primăria Sectorului 3 – București și motivele pentru care întârzie plata din luna iulie până la data publicării articolului. Când vom primi un răspuns, vom reveni cu acesta.
Pentru anul școlar 2024 – 2025, cuantumul minim al burselor este: 
  • bursa de excelență – 700 de lei tipul II sau 925 / 1.850 / 2.775 / 3.700 de lei tipul I (sursa)
  • bursa de merit – 450 lei/lună;
  • bursa de reziliență – 300 lei/lună;
  • bursa socială – 300 lei/lună;
  • bursa tehnologică – 300 lei/lună;
  • pentru mamele minore – 700 lei/lună

Valoarea burselor poate fi suplimentată de către consiliile de administrație ale unităților de învățământ în funcție de:
a) sumele alocate de autoritățile administrației publice locale;
b) alte venituri obținute potrivit legii.

Edupedu.ro a scris că elevii cu premii la olimpiadele internaționale ar putea primi până la 4.050 de lei pe lună burse de excelență, odată cu creșterea salariului minim brut de la 1 ianuarie.

Bursele pentru școlile private au întârziat constant în anul școlar 2023-2024

Anul trecut școlar, bursele de excelență pentru elevii de la școli private erau neplătite inițial la aproape două săptămâni de la termenul impus de Ministerul Educației. Între timp, 8.500 de elevi cu medii generale sub 5 au primit sute de lei burse de merit.

La începutul anului, Edupedu.ro a documentat întârzierea generală a plății burselor sociale și de excelență la școlile particulare și confesionale – bursele tuturor elevilor de la școlile private, printre care și mulți olimpici internațional, prevăzute de Legea Deca-Iohannis, erau blocate de fapt printr-un act normativ de Ministerul Educației. Mii de elevi nu primiseră încă banii pe ultimele 5 luni de cursuri în ianuarie 2024.

Foto: © Rimma Zaytseva | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Consiliul Tineretului din România: Propunerea sectorului de tineret nu se regăsește în forma adoptată a PNRR / “Un pas în spate” pentru mecanismele de reziliență ale României

Consiliul Tineretului din România își exprimă, printr-un comunicat emis vineri, “profunda dezamăgire” față de faptul că propunerile sectorului de tineret pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, intitulate CRESC Tineret,…
Vezi articolul

Codul QR care va fi folosit pe diplomele de studii universitare va fi legat de viitorul sistem informatic integrat pentru acte de studii, RUNIDAS, impus de Legea învățământului superior – reprezentanții Ministerului Educației / Ce spun ei despre datele care pot fi accesate astfel

Codul QR care, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, va fi folosit pe diploma de absolvire a diverselor programe universitare începând din 2025 va fi legat de viitorul sistem…
Vezi articolul