„Un risc fără precedent pentru viața pe Pământ”. Cu aceste cuvinte 38 de oameni de știință de renume mondial (inclusiv câțiva câștigători ai Premiului Nobel) cer, într-un articol publicat în revista The Science – care face referire la un raport de 300 de pagini – să fie oprite cercetările despre așa-numitele „bacterii oglindă”, alcătuite din imagini în oglindă ale moleculelor prezente în natură și subliniază necesitatea deschiderii unei dezbateri ample pe această temă. Organismele sintetice, spun ei, ar putea să se stabilească în mediul înconjurător și să treacă de apărarea imună a ființelor vii, punând oamenii, animalele și plantele în pericol de infecții letale, potrivit Rador Radio România, preluat de G4Media.ro.
Cercetătorii susţin că este puţin probabil ca antibioticele existente să fie eficiente împotriva acestor noi agenți patogeni creați în laborator.
„Amenințarea este una fără precedent”, a declarat Vaughn Cooper, biolog evoluționist la Universitatea din Pittsburgh, pentru The Guardian. „Bacteriile oglindă” ar ocoli probabil multe răspunsuri ale sistemului imunitar uman, animal și vegetal și ar provoca infecții care s-ar răspândi necontrolat. Din grupul de experţi face parte şi Craig Venter, care în anii 1990 a condus cercetările asupra genomului uman, și câștigătorii Premiului Nobel Greg Winter (Universitatea din Cambridge) și Jack Szostak (Universitatea din Chicago).
Citește mai mult pe G4Media.ro
Foto © Alexander Raths | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.