UPDATE: Scanarea s-a terminat în toate centrele. Zeci de elevi prezenți la Bacalaureat, ținuți să aștepte în clase peste două ore după terminarea probei de română, ca să le fie scanate lucrările la unele centre de examen / Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de Bac 2024: Elevii au scris un număr foarte mare de pagini, 15-18. Dacă acei copii ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede

13.949 de vizualizări
Kallos Zoltan / Foto: Facebook.com
După ora 14, absolvenții de clasa a XII-a de la unele centre de examen, încă ieșeau de la examen, deși timpul alocat expiră la ora 12, din cauză că a durat foarte mult scanarea lucrărilor, au semnalat mai mulți cititori pentru Edupedu.ro. Astfel de situații au fost la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din București și la Colegiul Tehnic de Aeronautică “Henri Coandă” București. Informația a fost confirmată de secretarul de stat în Ministerul Educației, Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de BAC. El spune că motivul întârzierii a fost faptul că elevii au scris foarte mult: “Vă dați seama că dacă acei copii nu ar fi avut cunoștințe și nu ar fi știut la examene și ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede”, a spus pentru Edupedu.ro, Zoltan Kallos.

UPDATE Scanarea s-a terminat în toate centrele. În jurul orei 17:00 procesul era încheiat, conform reprezentanților Ministerului Educației.

Elevii de clasa a XII-a care au susținut proba de limba română la Bacalaureat 2024 au stat peste 2 ore în sală după ce au terminat de scris și s-a epuizat timpul alocat probei, din cauză că a durat prea mult scanarea lucrărilor, ne-au semnalat mai mulți cititori. S-a întâmplat la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din București și la Colegiul Tehnic de Aeronautică “Henri Coandă” București.

Președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat 2024, secretarul de stat Zoltan Kallos, a explicat pentru Edupedu.ro că elevii au scris foarte mult, câte 15-18 pagini și acesta ar fi fost motivul pentru care a durat foarte mult scanarea.

“Într-adevăr, se pare că scanarea a ținut mai mult. Răspunsul este foarte simplu. Majoritatea copiilor au rămas până la epuizarea timpului de 3 ore de lucru, ceea ce înseamnă că toate lucrurile au trebuit preluate, fi scanate la final și foarte mult. Au scris un număr foarte mare de pagini 15-18 și vă dați seama că interesul nostru este lucrările lor să fie scanate corespunzător, ca să nu avem după aceea probleme la evaluare. Așa că de aceea. Din câte am înțeles i s-a explicat și acolo în centru, să aibă puțină răbdare, pentru că și până le preluăm doar așa fizic, și atunci la final, dacă toți copiii dintr-o sală rămăseseră până la final, atunci preluarea lucrărilor a durat o perioadă destul de îndelungată de timp, până trecea în procesul-verbal, până semna candidatul etc. Adică totul este în interesul elevilor, nicidecum pentru a-i ține acolo. Vă dați seama că dacă acei copii nu ar fi avut cunoștințe și nu ar fi știut la examene și ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede. 

Edupedu.ro: Au fost și blocaje ale platformei la scanare sau s-a desfășurat normal, ci doar au fost număr mare de foi de scanat?

Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de Bac: Nu, normal, doar că repet asta este explicația. Foarte mulți copii au rămas până la epuizarea timpului de lucru de 3 ore și au avut multe pagini e scanat pentru că din fericire au știut și au scris mult. Nu ne-au fost semnalat alte situații”. 

Informații de context

Luni, 1 iulie, a fost prima probă scrisă de BAC 2024, la limba română. Profesoara Anamaria Ghiban de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași a spus pentru Edupedu.ro că „subiectele sunt de nivel mediu, așa cum, de altfel, trebuie să fie. Pentru un candidat care s-a pregătit cum trebuie pentru examen, cred că au fost subiecte ușoare”.

O analiză Edupedu.ro arată că există asemănări majore între subiectele date la Română BAC 2024 și un test de antrenament publicat anul acesta de Inspectoratul Școlar Constanța. Sunt aceiași autori la textele suport, cerință identică la subiectul al II-lea și tot nuvelă la subiectul III.

Pe de altă parte, o anchetă s-a deschis la un centru de examen din Gorj unde varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Poliția a deschis un dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii termină proba la ora 12:00. Inspectoratul școlar a declanșat o anchetă în privința acestui caz, potrivit reprezentanților instituției.

În documentele ce par a fi fost fotografiate cu o camera de corp, pe care cineva a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, apar subiectele cu watermark „Gorj – 2783”. Ulterior, surse pentru Edupedu.ro au confirmat că e vorba despre Colegiul Tehnologic ”Ion Mincu” din Târgu Jiu.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj Ionuț Catrina a declarat luni pentru Edupedu.ro că inspectori ISJ au mers la Colegiu și au verificat situația.


25 comments
  1. Cea mai inepta idee pe care o putea debita presedintele comisiei de bac! Ii dorim vorba din refrenul lui BUG (aia din N’ai fost acolo) si asteptam cu interes sa isi dea demisia! Si poate reuseste sa explice de ce au transpirat subiectele de limba romana de la capacitate si de la bac (asa cum se pot vedea in cautarile de pe google trends din noaptea de dinaintea examenelor).

  2. Dl. ZK știe ca nu treci examenul cu 2-3 pagini? Sau asa a promovat dumnealui?
    Pana faceți voi lucrurile sa meargă poate găsiți o formula prin care copiii noștri nu se chinuie împreună cu dascălii lor an de an…

  3. întrebarea este , ce s a câștigat cu acesta modalitate de evaluare ( scanare , citirea lucrării de pe un ecran)?
    mai exact cui au crescut vânzările?
    ce timp s a câștigat ?
    care sunt costurile și care sunt beneficiile , cu subiect și predicat adică cine plătește și cine câștigă din toată circoteca asta.
    cat contribuie la încălzirea globală fabricarea gadgeturilor astora care este amprenta acestei tehnologii ?
    parca santem Intr un film cu prosti..

  4. cum sa scri 18 pagini in 3 ore ??
    15 minute că sa umpli o pagină format mare, maxim 12
    or fi învățat pe de rost , spun și eu ..

  5. Au fost cazuri în care elevii au fost lăsați să plece, fără să le fie scanată lucrarea.
    Metodologia spune că lucrarea se scanează în prezența elevului!

  6. Otganizarea e praf si pulbere. Bataie de joc. Nu poti sa tii elevii zeci de minute in plus doar ca sa le stampilezi lucrarile si apoi sa daiu vina pe scanare. Daca stii ce ai de facut, verificarea, scanarea si incarcarea dureaza doar 3-4 minute de elev.
    Diferenta de timp tine de proasta organizare a fiecarui centru de evaluare!

    Iar dobitocul ce a zis ca elevii trebuiau sa scrie 2-3 pagini (poate chiar sa se semneze siatata, nu era mai simplu?) – nu are ce sa caute in invatamant, daramite in ME!

  7. Minte de politruc… ”Sunt de vină elevii că au scris mai mult de 2 pagini, că altfel terminam mult mai repede”.

    Oamenii aceștia sunt din alt film.

  8. O ideea foarte proastă, având în vedere numărul mare de elevi dintr-o sală, numărul mare de pagini scrise de fiecare elev, sălile de clasă fără aer condiționat, temperaturile foarte mari, blocarea platformei, verificarea tuturor lucrărilor încărcate de câte președintele de comisie.

    1. PRESATI Ministerul Analfabetizarii sa organizeze aceste examene in aprilie, mai.
      Nu mai aruncati cu laturi in profesori, au mai ramas putini si aia s-au cam saturat sa fie ciuca bataii.
      Aveti organizatii de parinti, sunteti multi. FOLOSITI-VA de asta.
      Si ati putea incepe cu un apel catre mahalaua inepta care arunca cu laturi in profesori.
      Suntem si noi victime!
      Copiii insa nu trebuie sa fie!!!

  9. Serios, s-au întârziat pentru că elevii au scris multe pagini? Din tot Bucureștiul, doar la Colegiul “Henri Coandă” și “Mihai Eminescu” s-a scris cel mai mult? Am fost asistent la Henri Coandă iar întârzierea s-a produs din cauza dna președinte care a venit cu stampila la ora 12:10 (mai erau 10 minute și expirau cele 3 orei) iar unii elevii terminaseră de cel puțin o oră. Președinta a fost chemată de mai multe ori dar cred că este greu să urci etajele mai ales dacă ești obișnuit cu liftul.

    1. Îi invităm pe doamnele/ domnii din Minister ca, atunci când fac calendarul pentru un an școlar, să vină într-o sală de clasa dintr-o școală românească, fără aer condiționat. Să vadă cum e. E ușor să scrii din pix bac în iulie, cursuri până după 20 iunie, tu stand comod într-o sală fără disconfort termic. În majoritatea școlilor, în săli nu există aparate de aer condiționat. Dacă există, directorii spun ca nu le pot da drumul pentru ca rețeaua electrică nu susține.

  10. A mai fost o problemă. În unele școli, proba s-a desfășurat la etajul 3 al clădirii, în condițiile în care fusese anunțată o zi caniculară. Pe lângă zăpușeala în care elevii au susținut proba, a urmat calvarul așteptării într-o căldură ce devenea insuportabilă. Fiind vacanță, cred ca se putea opta pentru sălile de la parter (vorbim de un renumit colegiu bucureștean).

    1. Va fi caniculă tot restul săptămânii (cu o pauză de furtună miercuri.)

      Când au ales datele pentru examen, i-a durut în trei litere că va fi cald. Profesorii dau concursul pentru titularizare de zeci de ani la mijloc de iulie, în aceleași condiții, examenele de grad sunt toate în iulie-august… Suntem obișnuiți cu bătaia asta de joc, iar căldura ne sleiește de energia necesară pentru a protesta. Acum personajele din minister fac jocul ăsta cu elevii de bacalaureat, în virtutea tradiției, nu contează că media temperaturilor de vară a luat-o vertiginos în sus iar sălile n-au AC.

      Schimbări climatice? Ce-s alea? Despre alea s-ar vorbi la științe… dar după cum știți, se lucrează intens la distrugerea ideii de știință studiată la nivel de disciplină școlară și se cere înlocuirea cu un ghiveci de informații aleatorii, predate de cine știe cine. Dacă n-ați văzut conspiraționiști până acum, stați să vedeți ce vine. Și atunci vor crede că e prea cald în lunile de vară pentru că masonii dau cu lasere cosmice și că aerul condiționat nu poate fi folosit pentru că le șterge informația din creier…

      Mi-e groază de ce vine în următorii douăzeci de ani….

  11. Așa știe MEC să organizeze un BAC, prost, prost, prost. Acum tot elevii sunt de vină, ,,au scris multe pagini”!!!! De ce nu ați pregătit scanere suficiente pentru scanat? Acolo unde era nevoie se puteau suplimenta și aparatele și profesorii sau personal ne-didactic pregătit și care știe să opereze aparatura

    1. Habar n-ai – înainte de bac, în timpul EN, umblau ca disperații după asistenți care să scaneze cu minunatele scanere (oamenii n-au vrut să se înscrie). Evident că au găsit niște trepăduși de serviciu, care simțeau ei nevoia să se jertfească… Dar e fost pe repede-nainte, cine știe cum s-au descurcat respectivii.

  12. si la centrele de evaluare e dezastru. pe un laptop, in canicula , nu ai cum sa poti corecta bine si cu atentie. se va incerca ascunderea gunoiului sub pres si se va incerca prezentarea scanarii ca o mare reusita. pacat de sistemul de invatamant

  13. atat s-a putut din partea pnl si udmr, prin cei din ministerul invatamantului. nu e de mirare ca ambele partide sunt pe cale de disparitie. elevi chinuiti de canicula si acum si in competente, care au fost suprapuse cu cls 8. scanarea nu e digitalizare cum se tot chinuie pnl si udmr sa ne convinga. scanarea a adus o birocratizare mai mare, consum de hartie si timp cel putin dublu. dar poate a adus bani pentru x,y,z. din nou incompetenta si hotia pnl si udmr loveste. nu ca psd ar fi fata mare, dar ministerul invatamantului ar trebui sa fie cel mai important, condus de competenti. acum e dezastru.

  14. Nu doar elevii au stat foarte mult peste timpul alocat redactării lucrării.
    Noi, profesorii asistenți, după ce au plecat elevii, a trebuit să așteptăm în sală președintele comisiei, însoțit de un alt membru al comisiei, conform procedurii, pentru a verifica fiecare pdf scanat … cam jumătate de oră la fiecare sală.
    Am așteptat trei ore și jumătate să ne fie verificate scanările.
    Cei care au inventat această nouă procedură au gândit mult, se pare, “în folosul elevilor”. Mulțumim, stimabililor, pentru intențiile dumneavoastră bune.

    Sfat: Când mai produceți astfel de “idei bune”, lăsați-le puțin la copt, mai întrebați în teritoriu oamenii care chiar muncesc în interesul acestor copii, abia apoi dați-le drumul în metodologii, pentru a va asigura că nu greșiți.

      1. La EN am avut un scaner care NU scana corect (nu se vedea aproape nimic pe paginile alea). A trebuit să așteptăm să termine colegii din altă sală ca să ne dea aparatul lor care scana cum trebuie, ca să se și poată citi paginile scanate.

        Și dacă s-a întâmplat o dată, mă întreb de câte alte ori s-a mai întâmplat. La bac sunt folosite exact aceleași echipamente ca la EN.

          1. … Care setări au fost respectate, apoi verificate, apoi au încercat să modifice ceva ca să se vadă foaia scanată, etc. NU a mers. Deci eventual au re-scanat cu unul care funcționa. (În școala mea există doi profesori care predau efectiv informatică-TIC și încă trei care au dublă specializare ce include informatică, plus un informatician al unității. Nu a fost o situație în care nimeni să nu știe cum se reglează scanerul.)

            E așa greu să pricepeți că nu toate aparatele astea sunt în stare bună de funcționare?! Și din nou… dacă s-a întâmplat la noi, sigur s-a mai întâmplat și la alții. Iar aceste aparate sunt chiar zilele astea folosite pentru bacalaureat.

            De-abia aștept să văd cam câte contestații vor exista…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cristi Danilet / Foto: Facebook Cristi Danilet

Judecătorul Cristi Danileț, despre cei doi profesori șpăgari din Constanța care predau în continuare copiilor: Au comis un act de corupție. Astfel de indivizi nu mai pot, nu mai au ce profesa în sistemul de învățământ

„Școala transmite mesajul că suntem toleranți la încălcarea legii, că se pot frauda examenele. (…) Orice profesor care a fost condamnat de către justiția română pentru o infracțiune săvârșită cu…
Vezi articolul

Neputința ministrei Educației, Ligia Deca, de a le acorda elevilor de clasa a V-a burse de merit, așa cum prevede legea Educației, care va intra în vigoare pe 3 septembrie / În urmă cu un an, ministra promitea: “O să mă uit pe partea de burse de merit pentru clasa a V-a”

La aproape un an de când Ministerul Educației a fost amendat de CNCD pentru că elevii de clasa a V-a nu pot primi bursă de merit, deși legea prevede că…
Vezi articolul

Evaluarea psihosomatică pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2019 – Cum se desfășoară evaluarea psihosomatică, ce trebuie să știe copiii și care sunt riscurile școlarizării înainte de vreme

Copiii care împlinesc 6 ani după 1 septembrie 2019 pot să urmeze clasa pregătitoare numai după ce trec printr-o evaluare psihosomatică. Durează 20 de minute, se realizează la grădinițele de…
Vezi articolul

Elevii și profesorii de la Colegiul „Ion Kalinderu” din Bușteni aduc spiritul Crăciunului pentru copiii de la Sanatoriul Balneoclimateric și pentru bătrânii imobilizați sau singuri / Proiectul continuă de 7 ani

Elevii și profesorii de la Colegiul „Ion Kalinderu” din Bușteni au pregătit cadouri atât pentru copiii care vin la tratament la Sanatoriul Balneoclimateric, cât și pentru bătrânii care sunt imobilizați…
Vezi articolul