UPDATE: Scanarea s-a terminat în toate centrele. Zeci de elevi prezenți la Bacalaureat, ținuți să aștepte în clase peste două ore după terminarea probei de română, ca să le fie scanate lucrările la unele centre de examen / Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de Bac 2024: Elevii au scris un număr foarte mare de pagini, 15-18. Dacă acei copii ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede

4.320 de vizualizări
Kallos Zoltan / Foto: Facebook.com
După ora 14, absolvenții de clasa a XII-a de la unele centre de examen, încă ieșeau de la examen, deși timpul alocat expiră la ora 12, din cauză că a durat foarte mult scanarea lucrărilor, au semnalat mai mulți cititori pentru Edupedu.ro. Astfel de situații au fost la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din București și la Colegiul Tehnic de Aeronautică “Henri Coandă” București. Informația a fost confirmată de secretarul de stat în Ministerul Educației, Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de BAC. El spune că motivul întârzierii a fost faptul că elevii au scris foarte mult: “Vă dați seama că dacă acei copii nu ar fi avut cunoștințe și nu ar fi știut la examene și ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede”, a spus pentru Edupedu.ro, Zoltan Kallos.

UPDATE Scanarea s-a terminat în toate centrele. În jurul orei 17:00 procesul era încheiat, conform reprezentanților Ministerului Educației.

Elevii de clasa a XII-a care au susținut proba de limba română la Bacalaureat 2024 au stat peste 2 ore în sală după ce au terminat de scris și s-a epuizat timpul alocat probei, din cauză că a durat prea mult scanarea lucrărilor, ne-au semnalat mai mulți cititori. S-a întâmplat la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din București și la Colegiul Tehnic de Aeronautică “Henri Coandă” București.

Președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat 2024, secretarul de stat Zoltan Kallos, a explicat pentru Edupedu.ro că elevii au scris foarte mult, câte 15-18 pagini și acesta ar fi fost motivul pentru care a durat foarte mult scanarea.

“Într-adevăr, se pare că scanarea a ținut mai mult. Răspunsul este foarte simplu. Majoritatea copiilor au rămas până la epuizarea timpului de 3 ore de lucru, ceea ce înseamnă că toate lucrurile au trebuit preluate, fi scanate la final și foarte mult. Au scris un număr foarte mare de pagini 15-18 și vă dați seama că interesul nostru este lucrările lor să fie scanate corespunzător, ca să nu avem după aceea probleme la evaluare. Așa că de aceea. Din câte am înțeles i s-a explicat și acolo în centru, să aibă puțină răbdare, pentru că și până le preluăm doar așa fizic, și atunci la final, dacă toți copiii dintr-o sală rămăseseră până la final, atunci preluarea lucrărilor a durat o perioadă destul de îndelungată de timp, până trecea în procesul-verbal, până semna candidatul etc. Adică totul este în interesul elevilor, nicidecum pentru a-i ține acolo. Vă dați seama că dacă acei copii nu ar fi avut cunoștințe și nu ar fi știut la examene și ar fi scris două-trei pagini scanarea s-ar fi terminat mult mai repede. 

Edupedu.ro: Au fost și blocaje ale platformei la scanare sau s-a desfășurat normal, ci doar au fost număr mare de foi de scanat?

Zoltan Kallos, președintele comisiei naționale de Bac: Nu, normal, doar că repet asta este explicația. Foarte mulți copii au rămas până la epuizarea timpului de lucru de 3 ore și au avut multe pagini e scanat pentru că din fericire au știut și au scris mult. Nu ne-au fost semnalat alte situații”. 

Informații de context

Luni, 1 iulie, a fost prima probă scrisă de BAC 2024, la limba română. Profesoara Anamaria Ghiban de la Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” din Iași a spus pentru Edupedu.ro că „subiectele sunt de nivel mediu, așa cum, de altfel, trebuie să fie. Pentru un candidat care s-a pregătit cum trebuie pentru examen, cred că au fost subiecte ușoare”.

O analiză Edupedu.ro arată că există asemănări majore între subiectele date la Română BAC 2024 și un test de antrenament publicat anul acesta de Inspectoratul Școlar Constanța. Sunt aceiași autori la textele suport, cerință identică la subiectul al II-lea și tot nuvelă la subiectul III.

Pe de altă parte, o anchetă s-a deschis la un centru de examen din Gorj unde varianta de subiecte dată la proba scrisă de Limba și literatura română, la Bacalaureat 2024, a ajuns pe internet la puțin timp după ora 9, oră la care subiectele au fost primite. Poliția a deschis un dosar penal pentru “divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice”.

Stirileprotv.ro a publicat fotografiile la ora 9:20, în condițiile în care elevii termină proba la ora 12:00. Inspectoratul școlar a declanșat o anchetă în privința acestui caz, potrivit reprezentanților instituției.

În documentele ce par a fi fost fotografiate cu o camera de corp, pe care cineva a încercat să șteargă indicativul centrului de examen și numele județului, apar subiectele cu watermark „Gorj – 2783”. Ulterior, surse pentru Edupedu.ro au confirmat că e vorba despre Colegiul Tehnologic ”Ion Mincu” din Târgu Jiu.

Purtătorul de cuvânt al ISJ Gorj Ionuț Catrina a declarat luni pentru Edupedu.ro că inspectori ISJ au mers la Colegiu și au verificat situația.


3 comments
  1. Nu doar elevii au stat foarte mult peste timpul alocat redactării lucrării.
    Noi, profesorii asistenți, după ce au plecat elevii, a trebuit să așteptăm în sală președintele comisiei, însoțit de un alt membru al comisiei, conform procedurii, pentru a verifica fiecare pdf scanat … cam jumătate de oră la fiecare sală.
    Am așteptat trei ore și jumătate să ne fie verificate scanările.
    Cei care au inventat această nouă procedură au gândit mult, se pare, “în folosul elevilor”. Mulțumim, stimabililor, pentru intențiile dumneavoastră bune.

    Sfat: Când mai produceți astfel de “idei bune”, lăsați-le puțin la copt, mai întrebați în teritoriu oamenii care chiar muncesc în interesul acestor copii, abia apoi dați-le drumul în metodologii, pentru a va asigura că nu greșiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Delegația Consorțiului Universitaria, din care fac parte cele mai mari universități din România, primită la Cotroceni. Implementarea PNRR și a Planului Național de Cercetare, pe agenda discuțiilor

Președintele României, Klaus Iohannis, a primit joi, la Cotroceni, o delegație a Consorțiului „Universitaria”, formată din: prof. univ. dr. Marian Preda – Rectorul Universității din București, prof. univ. dr. Daniel…
Vezi articolul

PISA 2022: Elevii de 15 ani din România sunt afectați, la școală, în cea mai mare măsură de faptul că sunt luați în râs sau că se răspândesc zvonuri răutăcioase despre ei / O expunere mai mare la bullying este asociată cu scoruri mai mici la matematică

La capitolul bullying, elevii de 15 ani din România par a fi afectați în cea mai mare măsură de faptul că sunt luați în râs, reiese din datele PISA 2022.…
Vezi articolul