Ministerului Educației condus de Ligia Deca „probabil că îi este frică să spună că numărul copiilor care sunt în afara sistemului este de ordinea miilor sau a zecilor de mii”, spune fostul inspector școlar adjunct din Suceava, Ioan Puiu, într-un interviu acordat RFI. Cazurile a zeci de copii retrași de la școală în județul Suceava, în pandemie, au fost semnalate Ministerului Educației, dar nu s-a întâmplat nimic. „Am sesizat Ministerul și a rămas totul în discuție. Eu în 2022 am făcut toate aceste demersuri. Numai că, probabil, a fost un dialog al surzilor, știți cum e. (…) A rămas ca în tren”, susține acesta. Reprezentanții acestor așa-numite școli ajungeau la unii părinți „pe filiera bisericilor neoprotestante”, acuză fostul inspector școlar.
Întrebat cum își explică lipsa de reacție a autorităților deși a sesizat Ministerul Educației, Poliția, Direcția pentru Protecția Copilului, Consiliul Județean, fostul inspector școlar Ioan Puiu a răspuns: „Probabil că unii dintre ei au și ei copii în cadrul sistemului homeschooling. De asemenea, Ministerul este depășit de situație pentru că, din punctul meu de vedere, nu cunoaște amploarea fenomenului. Nu cunoaște, habar nu are. Sau dacă o cunoaște probabil că îi este frică să spună că numărul copiilor care sunt în afara sistemului este de ordinea miilor sau a zecilor de mii”.
- Amintim că Ministerul Educației le-a solicitat inspectoratelor școlare, pe 3 ianuarie 2023, să sesizeze organele de cercetare dacă părinții își retrag copiii de la școală, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Învățământul la domiciliu nu este recunoscut în România.
- Cererea a fost trimisă de Minister după ce, în premieră, o instanță din Bihor a decis ca părinții a patru copii retrași de la școală în pandemie pentru a face homeschooling să primească 4 luni de închisoare cu suspendare și obligația să îi reînscrie la școală. Decizia nu e definitivă. Potrivit evaluării psihologice oficiale, copiii au mari lacune în achiziţiile şcolare și imaturitate psiho-emoţională.
Suceava se numără printre județele cu un număr ridicat de elevi retrași din sistemul de învățământ – peste 100. Ioan Puiu, fost inspector școlar adjunct, spune că Ministerul și autoritățile locale au fost informate de aceste situații încă din 2022, dar nu au făcut nimic.
Ioan Puiu declară că a trimis o sesizare la Ministerul Educației, în care atrăgea atenția că reprezentanții unor fundații și școli americane „racolează și păcălesc o anumită categorie de părinți”. Întrebat ce înseamnă racolat în acest context, Ioan Puiu explică: „adică fac promisiuni fără acoperire juridică”.
O inspecție tematică făcută de inspectoratul școlar în perioada 11-14 ianuarie 2022 arată că 71 de copii, de toate vârstele, fuseseră retrași în ultimii doi ani (n.r. 2020-2021) din școli în județul Suceava și precizează numele celor 3 școli de tip homeschooling.
Ca urmare, Inspectoratul a sesizat mai departe Ministerul Educației. Înștiințarea a fost trimisă și autorităților locale: Consiliul Județean, Protecția Copilului și Poliției, după cum reiese din document.
Direcția de control a Ministerului Educației a cerut apoi Inspectoratului școlar Suceava documente din care să reiasă că părinții și elevii au fost consiliați.
În urma discuțiilor a reieșit că reprezentanții acestor așa-numite școli ajungeau la unii părinți „pe filiera bisericilor neoprotestante”, mai spune fostul inspector școlar Ioan Puiu.
Odată retrași, acești copii cu greu mai pot reveni în sistemul public, dar nu e nimeni care să stopeze fenomenul, explică fostul inspector în interviu.
Redăm un fragment din interviul acordat RFI:
Ioan Puiu, fost inspector școlar: “Un copil foarte bun, de la unul dintre cele mai bune licee din Suceava, Petru Rareș, a fost luat de părinți pentru a face o școală care are legătură cu Statele Unite ale Americii, dar nimeni nu știe dacă acest copil este înmatriculat sau nu este înmatriculat. Eu nu am cerut altceva decât ca Ministerul să clarifice o dată această problemă. A fost un foc de paie plecat de la Suceava. Am sesizat Ministerul și a rămas totul în discuție… La nivel de țară numărul este foarte mare.
Acești copii nu pot intra în sistemul național pentru că nu există nicio bază legală prin care să faci comisie, să îl evaluezi ca să vezi în ce clasă se situează ca nivel. Și asta este o mare problemă. Nu știm dacă sunt înmatriculați în școlile respective. Școlile respective sunt în afara Uniunii Europene și nu au nicio problemă.
În plus, în România, învățământul de tip homeschooling nu este legiferat. Eu am sesizat poliția. La Suceava este sesizată din 2022 și Direcția pentru Protecția Copilului. Eu în 2022 am făcut toate aceste demersuri. Numai că, probabil, a fost un dialog al surzilor, știți cum e.
Rep: Cum vă explicați faptul că deși ați sesizat autoritățile nimeni nu a părut să reacționeze?
Ioan Puiu, fost inspector școlar: Probabil că unii dintre ei au și ei copii în cadrul sistemului homeschooling. De asemenea, Ministerul este depășit de situație pentru că, din punctul meu de vedere, nu cunoaște amploarea fenomenului. Nu cunoaște, habar nu are. Sau dacă o cunoaște probabil că îi este frică să spună că numărul copiilor care sunt în afara sistemului este de ordinea miilor sau a zecilor de mii.
Rep: De unde știți că acești că acești copii sunt în sistem homeschooling, acest sistem oarecum fantomă și nu au fost plecați din țară? De unde știm că vorbim despre acest fenomen?
Ioan Puiu, fost inspector școlar: În cazul meu, în 2022 datele erau foarte clare. Directorii de școli aveau situația foarte clară. Știau exact când s-au retras copiii și au fost obligați părinții să spună unde îl înscriu. De exemplu, la homeschooling din America cu sediul la Pătrăuți, Suceava sau în altă parte. Știu exact. Am și școlile… Numai că a rămas «ca în tren».
Informații de context
În februarie 2022, Edupedu.ro a scris că șeful Inspectoratului Școlar Bihor semnala că mai multe familii și-au retras copiii de la școală, în „homeschooling” și că fenomenul e înafara legii. Sunt preponderent copii ai căror părinți se regăsesc în zona cultelor neoprotestante, spunea Horia Abrudan.
Recent, o instanță din județul Bihor a decis ca părinți a 4 copii pe care i-au retras de la școală pentru a învăța acasă, să primească 4 luni de închisoare cu suspendare. Decizia nu e definitivă.
Cei patru copii “prezintă un nivel de dezvoltare al gândirii cu mari lacune în achiziţiile şcolare raportat la vârstă şi clasa de studiu, stimă de sine ridicată dar cu comportamente de retragere în mediile nefamiliare, imaturitate psiho-emoţională”. Este una dintre concluziile evaluării psihologice prezentate în cadrul hotărârii judecătoriei Aleșd, consultată de Edupedu.ro. Tot din document reiese că cei patru copii erau înscriși la un sistem de homeschooling din SUA, și că părinții cu 8, respectiv 12 clase, erau cei care le predau copiilor, după manuale românești.
Specialiștii au recomandat în raport înscrierea copiilor în sistemul de învățământ obligatoriu, iar instanța i-a obligat pe părinți să facă acest lucru. Copiii aveau la vremea respectivă 8, 10, 11 și 13 ani și erau în clasele primare, respectiv gimnaziu.
Foto: © Petro | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
3 comments
Este o mare prostie să amesteci religia unor persoane cu sistemul homeschooling . Religia lor indiferent care ar fi nu are nicio treabă cu astfel de lucruri . Este o discriminare religioasă. Probabil că se fac presiuni în cazul acestei situații pentru ca acești copii de altă religie să fie duși la școală pentru a fi îndoctrinați cu religia dominantă în școlile din România. Probabil că se încearcă și o constrângere religioasă, lăsând la o parte situația de față cu retragerea din sistemul de învățământ de stat .
“dar nu s-a întâmplat nimic, spune fostul școlar Ioan Puiu”
Bietul școlar discută cu ministerul degeaba, probabil era considerat școlar neșcolit.
Mai este un fenomen: elevi care nu vin cu lunile la scoala si au scutiri medicale. Fie parintii lucreaza in domeniul sanitar si aduc scutiri, fie copiii au dezvoltat fobii, refuza scoala, au tratament psihiatric si scutire de la psihiatru, dar nu si amanare medicala. In acest ultim caz părinții spun ca psihiatru le recomanda sa nu îi forțeze să meargă la școală.