Zece elevi, membri ai Asociației Elevilor din Constanța, au reclamat faptul că nu au fost primiți la dezbaterea publică de azi, anunțată pe Facebook atât de ministrul Educației, cât și de ISJ. În postarea Inspectoratului școlar Constanța erau invitați public la dezbaterea pe proiectele Legilor Educației, “parteneri ai Inspectoratului Școlar, elevi, părinți, organizații sindicale, manageri școlari, reprezentanți ai organizațiilor nonguvernamentale cu activitate consistentă în domeniul educației”.
- Proiectele legilor Educației sunt în dezbatere publică încă 2 zile, până în data de 24 august. Până acum au avut loc 69 de dezbateri, deși inițial ministrul și-a propus 50. Dacă la început, când a lansat în dezbatere publică legile Educației, ministrul vorbea de 10 dezbateri în 10 zile, adică o dezbatere pe zi, frecvența lor, pe baza cifrelor declarate, a crescut. Mai multe detalii, aici.
- Multe dezbateri au fost organizate pe linie de partid, cum ar fi cea de la Forumul Educației din Iași, unde ministrul a bifat 2 dezbateri în cadrul aceluiași eveniment, deoarece au fost separate dezbaterea pe legea învățământului superior, și cea privind învățământul preuniversitar.
- În ultimele 2 zile înainte de expirarea termenului de consultare publică, vor fi organizate dezbateri ale ministerului Educației. Edupedu.ro a scris astăzi că înaintea primei dezbateri organizată de Ministerul Educației conform Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, instituția anunță că se pot înscrie organizațiile interesate să facă propuneri.
În înregistrarea video a Asociației Elevilor din Constanța se aude cum o femeie le spune elevilor veniți la sediul Prefecturii (pentru a transmite punctul de vedere în privința legilor Educației aflate încă în dezbatere publică), că nu sunt trecuți pe listă și nu pot participa la dezbateri. Mai mult, se vede cum un bărbat îi dă afară din clădire și le spune: “Domnul inspector a spus că nu aveți voie înăuntru. Așteptați afară, dacă vine dânsul și vă dă voie…”. Apoi elevii au ieșit în fața clădirii de unde au povestit ce s-a întâmplat.
De precizat, ministrul Educației a anunțat pe pagina sa de Facebook în data de 17 august calendarul dezbaterilor publice din următoarea săptămână: “A 69-a dezbatere privind legile Educației – Prefectura Constanța & ISJ Constanța: dezbatere privind proiectele de legi ale educației „România Educată” (profesori și directori – eveniment în format hibrid)”.
Și pe pagina de Facebook a Inspectoratului Școlar Județean Constanța era anunțată dezbaterea publică:
După ce dezbaterea s-a încheiat, la ora 15 erau programate declarații de presă ale reprezentanților inspectoratului, potrivit anunțului de pe pagina de Facebook, însă acestea nu au mai avut loc pentru că nici presa nu ar fi fost invitată la discuții, potrivit Arianei Dudună, președinta Asociației Elevilor din Constanța. Într-un scurt interviu acordat Edupedu.ro, Ariana Dudună acuză că la dezbateri au participat doar susținători ai proiectelor legilor Educației: “Erau invitați strict oameni veniți să susțină legea, e o dezbatere publică, cu public ales. Au participat profesori, membri de sindicate, directori de școli, domnul secretar de stat Cristescu. Întregul proces de consultare a fost unul simulat, iar proiectul nu are nici o viziune. Nu are un set de reforme semnificative.
Am fi vrut să transmitem că proiectul nu are măsuri care să îmbunătățească calitatea actului de învățământ în următorii ani și că ar trebui retras și rescris. Mai degrabă ar trebui să-i spunem o modificare a legii 1, nu o lege nouă. Mai sunt câteva lucruri pe care voiam să le criticăm. Transportul elevilor – articolele par a fi scrise de cineva care nu a citit niciodată legea pentru că în proiectul de lege scrie că elevii au gratuitate la servicii publice de transport interjudețean, în condițiile în care transportul interjudețean nu e serviciu public”, mai spune Ariana Dudună.
Asociația Elevilor din Constanța nu este de acord nici cu propunerea privind acordarea burselor: “Se oferă consiliilor de administrație ale școlilor posibilitatea de a oferi burse, un consiliu nu are nici resursa umană, nici necesară, nici calificările necesare pentru a stabili astfel de criterii. În cazul burselor sociale, ce competențe are un CA să stabilească de la ce venit ar trebui să primească bursa socială? Standardizarea cheltuielilor pe burse ar însemna că școlile mai mici, din mediul rural vor avea mai putini bani pentru burse decât școlile mari”.
Ariana Dudună mai spune că reprezentanți ai Consiliului județean al Elevilor au fost primiți la dezbaterile de azi și crede că delegația Asociației Elevilor din Constanța nu a fost primită pentru că a cerut recent demiterea inspectorului general pe motiv că ar fi ascuns cazul transferului ilegal de 5.000 de euro al unei eleve la Colegiul Național Mircea cel Bătrân. Inspectoarea care a luat banii și a recunoscut a fost condamnată la 2 ani cu suspendare.
Inspectorul școlar general al ISJ Constanța, Sorin Mihai, a transmis Edupedu.ro că va avea o poziție pe acest subiect în momentul încheierii dezbaterii la care participa. Acesta nu a mai revenit cu detalii și nu a mai răspuns apelurilor și mesajelor Edupedu.ro până la ora publicării articolului.
Asociația Elevilor din București și Ilfov a transmis un comunicat de susținere față de colegii din Constanța:
9 comments
Din articol rezulta ca in fiecare zi erau programari pentru discuții(este si normal, sala avand un numar limitat de locuri). Iar cei zece elevi nu se programasera.
Lăsând la o parte România, in orice tara civilizata, inscrierea la orice dezbatere se face pe baza de programare anterioara (chiar si vizitarea muzeelor etc).
Asta demonstrează cât respect acordă inspectoratul școlar și corpul profesoral elevilor, adică deloc. Elevii nu contează pentru ei. Inspectoratul școlar și profesorii nu vor decât ca elevii să fie supușii lor și atât, fără a avea dreptul de aș exprima părerea cu privire la legile educației. Profesorii se cred dumnezei, iar săracii copii trebuie să lase capul jos și nu au voie să zică nimic, pentru aș apăra drepturile. Copiii sunt principalii beneficiari ai educației, nu profesorii
Dragă tovarășă Pauker, această așa-zisă dezabatere (și toate celelalte) au fost organizate de minister și inspectorate, adică de ADMINISTRAȚIE, nu de corpul profesoral.
Ai impresia că au fost primiți acolo oameni care aveau de adus critici, constructive sau nu? Nu, tovarășă luptătoare contra profesorilor, au fost aduși yes-men, oameni care erau de acord cu legea înainte de a o citi.
Dar nu te lăsa deranjată de amănunte, dă-i înainte.
E clar! Ești profesoară și în loc să îi susții pe copii, care sunt beneficiarii importanți ai actului educațional, tot cu profesorii ții. Păi da, corb la corb nu-și scoate ochii. Așa că, tu ești cea cu idei comuniste, cucoană. Și, get lost și întoarce-te în hruba ta întunecată
Tovarășă, nu vă ambalați. Este loc să țipați la toate articolele de pe site-ul ăsta, ca și până acum.
D-voastră nu aveți nicio tangență cu învățământul, dar cum la fotbal, sănătate, învățământ, politică, etc. se pricep toți românii, vi se permite să vă dați cu părerea, sportul nostru național, și nu reușiți să vă abțineți nici când ar trebui să lăsați locul celor care știu despre ce vorbesc. Exact ca un cadru cuminte de partid, care știe doar să aplaude deciziile venite de sus, bune sau rele. Bravo, ce să vă zic!
Tu ai impresia ca profesorii sunt primiti la dezbateri?
Coreea de Nord make-up!
,,Cu mult devotament și bucurie în glas au fost mult lăudate ideile conducătorului iubit….”
Trăiască! Ura! Ura!
Aplauze îndelungi….
https://www.libertatea.ro/stiri/elevi-dintr-o-comuna-din-constanta-abuzati-sexual-de-profesorul-lor-de-romana-timp-de-mai-multi-ani-4225618
Si din cauza asta nu au fost primiti repr.elevilor …o mizerie de dezbatere simulata mai rau ca in comunism, mai mult au sters si comentariile postate pe site-ul ISJ in timpul dezbaterii.Rusine PNL pt. asemenea specimene…
In Constanta s-a trucat o dezbatere, au fost adusi aplaudaci si au fost opriti cei ce aveau contestari! Probabil 90 % din dezbateri au fost pe acest model! Pe acest model a fost si intalnirea dintre sindicate si ministru, sindicatele nu si-au consultat membri, nu au avut mandat de reprezentare, s-au dus pe persoana fizica!
Romania Educata inseamna trucarea democratiei, a dezbaterilor si apararea discriminarii si a plagiatorilor?
Copii sunt egali, nu pot urma examene diferite pentru acelasi finis, admiterea in liceu!
Domnul presedinte il apara pe ministrul actual, contestat de mediul scolar? De ce? De ce il tine in brate? Este o rusine!