YouTube, obligată la plata a milioane de dolari pentru că ar fi colectat în mod ilegal date personale de la utilizatori minori

119 vizualizări
date personale de la utilizatori minori
Foto: Pexels.com
Platforma YouTube a fost obligată la plata a 170 de milioane de dolari, fiind acuzată că ar fi colectat în mod ilegal informații personale de la minori, fără consimțământul părinților acestora, a anunțat miercuri Comisia Federală de Comerț din Statele Unite, citată de Agerpres. Concret, platforma a fost acuzată de colectare de date personale prin cookie-uri, utilizate pentru identificarea utilizatorilor pe internet.

Comisia Federală de Comerț din Statele Unite a susținut că YouTube a colectat datele de la utilizatori ai canalelor pentru copii cu vârsta sub 13 ani, fără a-i notifica înainte pe părinții acestora şi fără a le obține consimțământul, încălcând astfel legea privind protecția online a vieții private a copiilor.

Date personale de la utilizatori minori: cum sunt utilizate acestea de marile companii

Preşedintele Comisiei Federale, Joe Simons, a declarat că ”YouTube şi-a promovat popularitatea în rândul copiilor în fața potențialilor clienți corporativi”, se arată într-un comunicat citat de Agerpres. ”Totuşi, când a fost vorba să respecte COPPA, compania a refuzat să recunoască că aceste zone ale platformei sale erau direcționate clar către copii. Nu există nicio scuză pentru încălcarea legii de către YouTube”, a susținut Simons.

În plângerea Comisiei Federale de Comerț din SUA se arată că YouTube ar fi câştigat milioane de dolari folosind cookie-uri pentru a livra publicitate țintită utilizatorilor canalelor. Comisia a cerut Google, care deține YouTube, să plătească 136 de milioane de dolari către FTC şi 34 de milioane de dolari statului New York, mai notează agenția de presă.

În replică, YouTube a anunțat că, în aproximativ 4 luni, va schimba modul în care tratează datele asociate conținutului dedicat copiilor.

Citește și: Breaz dă liber la angajarea în școli a celor care au luat sub 5 la titularizare: o nouă schimbare a regulilor, publicată în Monitorul Oficial în săptămâna în care au loc angajările

Vom trata datele oricărei persoane care urmăreşte conținut adresat copiilor pe YouTube ca provenind de la un copil, indiferent de vârsta utilizatorului”, a transmis compania într-un comunicat publicat pe site-ul său. ”Aceasta înseamnă că vom limita colectarea şi utilizarea datelor cu privire la conținutul video dedicat în exclusivitate copiilor la ceea ce este necesar pentru a susține funcţionarea serviciului”, a adăugat compania.

YouTube a anunțat și că nu va mai rula anunțuri personalizate şi va dezactiva comentariile şi notificările asociate conținutului dedicat copiilor, notează DPA, potrivit Agerpres.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Noul program Erasmus+ pentru 2021-2027

Recomandări europene în educație: statele UE să adopte strategii pentru competențe digitale, cu susținerea întregii administrații publice, pentru fiecare nivel de învățământ, de la școala primară la formarea continuă

Statele membre ale Uniunii Europene, printre care se numără România, sunt îndemnate de Consiliul UE să adopte strategii naționale sau chiar regionale pentru educație și competențe digitale, prin care să…
Vezi articolul

Peste 20 de asociații civice denunță blocada impusă de primarul Sectorului 5 voluntarilor din școala 136 din Ferentari, în locul cărora Florea propune un program de 4 milioane de euro

Peste 20 de asociații civice, printre care și comunitatea #Rezistența, îi cer Primarului Sectorului 5, Daniel Florea, “ridicarea imediată a interdicției impuse voluntarilor și copiilor de a mai folosi” spațiul…
Vezi articolul

Fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată. Anunțul vine a doua zi după apariția demisiei în Monitorul Oficial: Am plecat din minister tocmai ca să nu existe niciun conflict

Fostul secretar de stat de la Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată, apărând ca „fondator” pe site-ul acesteia. Reamintim că Manea și-a anunțat demisia în urmă…
Vezi articolul

Ministrul Educației anunță revizuirea tuturor hârtiilor și procedurilor cerute de ARACIP în școli: Degeaba am inițiat debirocratizarea, dacă activitatea unităților de învățământ e blocată de niște decizii și cutume ale Agenției de asigurare a calității în învățământul preuniversitar

„Am hotărât să revizuiesc toate procedurile Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) care îngreunează activitatea în cadrul unităților de învățământ. Degeaba am inițiat procesul de debirocratizare…
Vezi articolul