World Vision România: Șase din zece fete chestionate au încercat „diete extreme sau periculoase” la presiunea social media și a persoanelor de sex opus. 92% dintre fete își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corpului și presiunile pentru tineri din social media

412 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Șase din zece fete au încercat diete extreme sau periculoase pentru a crește sau a scădea în greutate, anunță organizația World Vision România care citează un sondaj pe care l-a derulat în rândul a aproximativ 400 de adolescente, majoritatea din mediul rural și eleve la liceu. 53% dintre adolescentele participante la studiu nu au participat la anumite activități sociale din cauză că se simțeau nesigure de cum arată, iar 92% dintre fete își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corpului și presiunile pentru tineri din social media de a arăta într-un anumit fel, anunță organizația într-un comunicat remis Edupedu.ro.

„Șase din zece fete au încercat diete extreme sau periculoase pentru a crește sau a scădea în greutate. Asta din cauza presiunilor pe care le resimt din pricina imaginilor promovate în media, inclusiv pe rețelele de socializare, care sunt departe de realitatea celor mai multe persoane de sex feminin. O altă cauză este reprezentată de criticile aduse din partea băieților și a bărbaților“. Totodată, jumătate dintre fete sunt doar relativ sau deloc mulțumite de corpul lor, iar un procent similar evită participarea la activități sociale din cauza nesiguranței legate de aspectul fizic”, spune organizația World Vision România, într-un studiu ale cărui rezultate le-a publicat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii.

World Vision România a desfășurat sondajul în rândul a aproximativ 400 de adolescente, majoritatea din mediul rural și eleve la liceu. Scopul demersului a fost de a măsura cum se raportează tinerele la imaginea corpului lor și la standardele din spațiul media, inclusiv rețelele de socializare, de a arăta într-un anumit fel.

Concluziile sondajului:
  • Peste 66% dintre fete se simt judecate de cei din jur pentru cum se îmbracă.
  • 50% dintre adolescente sunt relativ sau deloc mulțumite de corpul lor.
  • Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza rețelelor de socializare.
  • 64% dintre respondente s-au simțit judecate de băieți sau bărbați în baza aspectului fizic.
  • Șase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate.
  • Peste jumătate dintre ele (53%) nu au participat la anumite activități sociale din cauză că se simțeau nesigure de cum arată.
  • Aproape jumătate se gândesc constant sau frecvent că viața lor ar fi mai bună dacă ar arăta diferit.
  • 92% dintre fete își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corpului și presiunile pentru tineri din social media de a arăta într-un anumit fel.

Aproape jumătate (43.5%) dintre fete se simt doar relativ sau deloc confortabil cu corpul lor, mai arată același sondaj, după cum precizează organizația. Procentul de adolescente crește atunci când sunt întrebate dacă sunt mulțumite de modul în care arată corpul lor la 50%.

Mare parte din această presiune este cauzată de imaginile prezente pe social media cu femei și adolescente care arată conform unor standarde nerealiste pentru marea majoritate a persoanelor de sex feminin, se arată în comunicat. Una din două adolescente (47%) spune că se confruntă cu presiunea de a arăta perfect din cauza rețelelor de socializare, iar asta pentru că se compară cu imaginile pe care le postează alte femei. „Găsesc greu reprezentări media (filme, reclame, social-media etc.) ale fetelor sau femeilor care arată similar cu mine”, spun acestea.

  • Tot cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii, World Vision România în parteneriat cu Centrul Filia vor desfășura vineri, de la ora 15:00, webinarul „8 Martie, departe de standardele lui Mirel”. Webinar va fi susținut de psihoterapeuta Gabriela Dumitriu și Andrada Cilibiu, activistă pentru drepturile femeilor din partea Centrului Filia. Sesiunea va fi transmisă live pe Instagram pe cele două pagini: @worldvisionro și @centrulfilia.

O altă realitate îngrijorătoare este referitoare la numărul mare de fete care au fost criticate de persoane de sex opus, inclusiv adulți, în baza aspectului fizic. Mai exact, 64% dintre respondente s-au simțit judecate de băieți sau bărbați din această privință, susține World Vision Romania.

„Corpul oricărei fete este frumos. Serios, nu contează ce zice lumea! Dacă alegi să te îmbraci în ceva ce-ți place și te simți bine în pielea ta, nu ar trebui să conteze dacă alții te etichetează drept provocatoare sau inadecvată. Trăim într-o epocă unde, din păcate, majoritatea oamenilor cred că victima sau persoana criticată e de vină doar pentru că avea o ținută provocatoare. E absurd și super nedrept”, a declarat una dintre adolescentele respondente.

„Mi-am dorit mereu să arăt diferit, dar, gen, niciodată n-am reușit să ajung la corpul ăla de vis. Îmi aduc aminte cum în vara aia, acum doi ani, mă antrenam la maxim. Adăugam tot felul de exerciții extra ca să arăt bine și să mă simt și mai bine. Și chiar funcționa, știi? Dar vine iarna și, de fiecare dată, mă trezesc cu kilograme în plus care mă super deranjează. Și parcă niciodată nu reușesc să scap”, a spus o altă tânără, citată de organizație.

Consecințele presiunilor și criticilor legate de aspectul fizc asupra fetelor

Din cauza complexelor referitoare la corpurile lor, șase din zece adolescente au încercat diete extreme sau nesănătoase cel puțin o dată în viața lor pentru a pierde sau a crește în greutate. Iar pentru aproape un sfert dintre fete (23.4%) aceste diete periculoase reprezintă o obișnuință, se arată în comunicatul ONG-ului.

Totodată, patru din zece tinere se simt constant sau frecvent vinovate dacă mănâncă ceva considerat nesănătos, în timp ce alte două din zece (22%) se confruntă și ele într-o mică măsură cu acest sentiment de vinovăție, precizează World Vision Romania.

Una dintre soluțiile acestui fenomen traumatic și apăsător, pe care o propun chiar fetele, este implicarea școlii. Aici ar trebui să se vorbească despre diversitatea legată de aspectul fizic, dar și despre presiunea asupra adolescenților de a arăta într-un fel anume. 92% dintre fete își doresc astfel de discuții la clasă, mai arată rezultatele cercetării desfășurate de fundația World Vision România.

Fundația World Vision România continuă pentru al treilea an consecutiv un proiect de formare a profesorilor pentru a desfășura activități cu elevii lor despre imaginea pozitivă a corpului, demontarea stereotipurilor de gen și creșterea încrederii în sine în rândul noii generații de fete. Astfel, în 2024, proiectul se va extinde în 23 de județe din regiunile Muntenia, Oltenia, Moldova și Ardeal, ajungând astfel la cel puțin 20.000 de tineri și tinere.


15 comments
    1. Pentru că trăim într-o țară democratică, nu în comunism. Dacă vrei în comunism, du-te în Coreea de Nord și scutește-mă. Poate acolo ideile tale aberante vor fi acceptate.

      1. Aham. Deci pe partea de țăcăneală n-ai nimic de comentat! Te-ai resemnat? Sau e un diagnostician excelent care se ocupa de tine?
        Coreea de Nord? Neah, mai bine Cuba, au si plaja. Iti trimit o vedere. Ce numar ai la salon?

        1. Sunt foarte mulți părinți care sunt scârbiți de voi, de ideile voastre proaste și de faptul că vă jeliți întruna și aveți plăcerea sadică de a vă juca cu nervii lor și ai copiilor și da, OCDE a spus bine că salariile să se dea în funcție de performanțele voastre și de modul cum predați la clasă. Nu aveți performanță, nu știți să predați, pentru ca toți elevii să înțeleagă materia, salarii scăzute cu 50% și atunci poate o să vă mobilizați

          1. De atâtea probleme cu care-mi complic viața… am început să uit și cum mă cheamă. Mă scuzați, e greu să fii bipolar în țara asta.

  1. Am citit cu interes (sau cu mila si cu groaza, cum zicea paunescu), pana am ajuns la “Mi-am dorit mereu să arăt diferit, dar, gen, niciodată n-am reușit…”, si am avut senzatia de artificial, eu nu am mai auzit tineri sa vorbeasca asa, a fost intr-adevar o perioada, dar nu mai e la moda.
    Dar uneori cand cineva vrea sa pretinda ca vorbeste ca tinerii, si mai ales cand vrea sa pretinda ca tinerii sunt ridicoli, mereu baga un “gen”, acolo, ca sa ii discrediteze :))) Nu cred ca citatele sunt adevarate. Asa ca incep sa ma indoiesc si de sondaj in sine, care pare mai degraba ca are vreo agenda.
    “92% dintre fete își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corpului și presiunile pentru tineri din social media de a arăta într-un anumit fel.” la ce folosesc DISCUTIILE? va fi rost de amuzament si chiar daca cei implicati vor asculta cu seriozitate, tot nu se schimba nimic dintr-o discutie, si inca una cu caracter organizat, oficial. Discutiile trebuie sa aiba loc in familie, periodic, iar parintii trebuie sa le fie modele copiilor (ca daca tata ii zice mamei ca ce-ar fi sa se mai epileze si ea, si mama se uita urat la ea insasi in oglinda, degeaba ii spun fetei adolescente ca doar sufletul conteaza). Ajuta si sa fie profesorii modele, desigur, si sa mai strecoare cand vine vorba ceva pe subiect. Discutiile ORGANIZATE, la scoala, o data pe an, sunt degeaba.
    Ma intreb cum au fost formulate intrebarile de au spus fetele ca s-au simtit judecate de baieti si barbati. Din amintirile mele din copilarie si adolescenta, cel mai aspru eram judecata de alte fete si femei. Nu vreau sa spun cu asta ca fetele sunt mai rele decat baietii, dar nici invers. Discutiile despre aspectul fizic au loc cu precadere intre fete, si judecatile de valoare, presiune, de multe ori tot de acolo vin. Exista, indiscutabil, o presiune si din partea barbatilor, dar este indirecta de cele mai multe ori. asa ca 64% este enorm. Intrebarile au fost cu siguranta formulate tendentios.

  2. Ar trebui să se facă educație pentru sănătate, nu religie, în care să se includă și alimentație sănătoasă, daaar, profesorii, mai mult ca sigur că nu vor dori așa ceva, că vezi doamne, nu au timp, dar au timp să se plângă că nu primesc sporul ăla de doctorat, care este de căcat și neavenit pentru majoritatea dintre ei și că au salarii mici (dar de fapt, nu poți să zici că, salariul de 7000-8000 de lei/lună este mic, sunt oameni care au copii și trăiesc cu 3500 de lei pe lună).

    1. asta era boala, asa e? profesorii! profesorii sunt mereu de vina! ati gasit, gen, vinovatul pentru orice, gen! dusmanul principal, gen!
      de ce, gen, umbla fete de nici 14 ani de parca sunt in competitie cu jenna jameson, gen?
      te expui, dar nu vrei sa fii, gen, judecata? tine de asumarea responsabilitatii actiunilor tale, gen!
      traiti in lumi ale fanteziilor date de filtrele de pe instagram si tiktok, gen!

    2. madam,rau îți stă în gât învățământul,zău:)) pe ce disciplina ai fi vrut să fii titulara și n a ieșit?:)
      fb …daca s 7000 de Ron salariile,e bine,incepe sa semene a decenta!

  3. Toate acestea își au locul la ora de dirigenție.

    Însă nu întotdeauna când aceste ONG uri si Asociații sunt invitate să vorbească despre educație rutieră, antreprenoriala, nutrițională, juridică, administrativă, diete…. vin la dezbateri în orășele și comune.

    Ba din contră. Trimit un flyer sau de cele mai multe ori nici nu răspund.

    Cam asta e regalitatea dincolo de propaganda găunoasă dar sclipitoare și atractivă pentru neștiutori.

  4. 92% dintre fete își doresc ca școlile să organizeze discuții despre imaginea corpului și presiunile pentru tineri din social media de a arăta într-un anumit fel

    Cu alte cuvinte… să-mi spună școala cum să nu beau oțet, că eu SUNT capabilă să urmez toate aberațiile unui idiot de pe net, dar nu mă pot gândi singură că poate n-ar fi cazul să beau oțet.

    Și ce altceva să mai facă școala? Să aducă influencerițe să le spună fetelor despre pericolele OF sau mai ce?

    1. Hai, în schimb, să facem religie, să fim îndoctrinați ca oile, nu? Sunt mulți medici nutriționiști și experți, care pot veni și le pot învăța pe fete despre nutriție echilibrată, daaar nu vreți voi, că sunteți încuiați la minte.

      1. Mă, ție îți place de oierul piperean, că doar ăla lungește vocalele cand numara mioarele! Dar vezi ca daca aude ce zici de religie si indoctrinare aia esti, nu mai scapi nici in tarile alea scandinave in care voiai sa fugi acum vreun an jumate! Chiar, de ce nu te-ai mai dus? S-a incuiat salonul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cu 60 de ore înainte de greva generală a profesorilor, Ministerul Educației anunță că ia „toate măsurile legale din domeniul său de competență“ pentru a evita declanșarea conflictului de muncă pe 22 mai

Vineri seara, cu 60 de ore înaintea debutului primei greve generale din ultimii 17 ani, din Învățământ, Ministerul Educației anunță într-un comunicat de presă că „ia toate măsurile prevăzute de…
Vezi articolul

Doar Parlamentul poate să creeze legislația primară pentru introducerea certificatului verde în Universități, cerută de rectori – ministrul Cîmpeanu / Rata vaccinării este și în rândul studenților sub media europeană

Doar Parlamentul poate să stabilească legislația primară necesară pentru ca certificatul verde digital să fie folosit pentru accesul în spațiile universitare, așa cum cere Consiliul Național al Rectorilor (CNR), a…
Vezi articolul