Școlile care sunt eligibile pentru Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar (PNRAS) sunt invitate să participe, pe 30 mai 2023, între orele 13:00 și 15:00, la un webinar gratuit care își propune să le sprijine în scrierea și depunerea, conform nevoilor lor, a proiectelor din cadrul acestui program. În cadrul webinarului vor fi prezentate și modele de bună practică în reducerea abandonului școlar în România, expuse de directori din școli care implementează deja programe finanțate prin PNRAS.
Participanții vor primi informații despre apelul ”Schema de granturi PNRAS runda a II-a” și eligibilitatea proiectelor, dar și exemple de modele de configurare soluții digitale, mobilier ori categorii intervenții. De asemenea, vor urmări un exercițiu de completare a cererii de finanțare, a anexelor și bugetului și vor afla cum se desfășoară procedura de depunere. Toate aceste documente le vor fi trimise, ulterior, pe e-mail, pentru a le avea ca resurse.
În cadrul webinarului vor fi prezentate și modele de bună practică în reducerea abandonului școlar în România. Este vorba despre:
- Cristina HADÂMBU, director al Liceului Tehnologic ”Puskas Tivadar” din Ditrău, “Directorul anului” pentru abandon școlar – premiu oferit de către asociația AVE România în 2022;
- Mariana STAN, director al Scolii Gimnaziale Dor Mărunt, județul Călărași, unde a fost implementat un proiect PNRAS 1. Am prezentat aici într-un material multimedia exemplul acestei școli.
Webinarul se derulează prin programul SEED (Samsung Ecosystem for Education Development) și le urmează evenimentelor similare organizate în lunile februarie și martie 2023 pentru liceele și UAT-urile eligibile pentru finanțare PNRR componenta C15.
Detalii despre webinar și modul de înregistrare în vederea participării sunt disponibile aici. Locurile sunt limitate.
Abandonul școlar și soluții pentru stoparea acestuia
Abandonul școlar capătă o amploare tot mai mare în ultimii ani, situație întâlnită la nivelul întregii Uniuni Europene. Potrivit unui studiu întocmit la solicitarea Parlamentului European, 6,4 milioane de tineri de pe ”Bătrânul continent” sunt clasificaţi drept tineri care abandonează școala timpuriu.
În România, unul din 10 copii de la sate nu urmează nicio școală, arată datele Word Vision Romania (2022). Potrivit aceleiași surse, 24% din copiii din mediul rural spun că nu se simt ajutați ori susținuți de părinți, iar 37% din adolescenți menționează că lipsesc de la școală în favoarea muncii în gospodărie.
În lupta pentru reducerea fenomenului abandonului școlar, proiectul Samsung Ecosystem for Education Development (SEED) propune o nouă deschidere a învățământului românesc spre lumea digitală. Este susținută implementarea unui model de hub urban – rural în educație, astfel încât profesorii și elevii din mediile defavorizate să aibă șansa de a se dezvolta în același ritm cu ceilalți elevi și să aibă acces la resurse și tehnici de învățare moderne.
Despre apelul de finanțare prin PNRAS
Programul Național pentru Reducerea Abandonului Școlar are ca scopuri declarate, printre altele, reducerea abandonului școlar în minimum 25% din unitățile de învățământ participante la program între 2021 și 2026 și creșterea numărului de eelevi care finalizează ciclul gimnazial.
Schema de granturi PNRAS – runda a doua se adresează unităților de învățământ preuniversitar de stat, de masă, cu personalitate juridică, care au o rată de abandon școlar ridicată și performanță școlară scăzută la nivel gimnazial. Apelul este deschis și școlilor care demonstrează că au grad de vulnerabilitate medie/ridicată.
Unitățile de învățământ eligibile vor aplica individual, fiind responsabile atât pentru obținerea grantului, cât și pentru utilizarea acestuia în conformitate cu proiectul aprobat.
De menționat că proiectele finanțate în runda a doua a schemei de granturi PNRAS vor începe la data intrării în vigoare a contractului de finanțare și se vor derula pe o perioadă de cuprinsă între 24 și 36 de luni, fără a depăși 30 iunie 2026.
Mai multe detalii despre acest apel de finanțare sunt disponibile prin accesarea acestui link.
Despre programul SEED
Programul Samsung Ecosystem for Education Development (SEED) a fost creat cu scopul de a pune bazele dezvoltării unui mecanism de colaborare între Samsung și mediul educațional din România, care să ofere deopotrivă profesorilor și elevilor infrastructura și instrumentele de lucru de care au nevoie.
Pe lângă de dotarea centrelor educaționale din București, Bacău, Oradea și Timișoara cu cele mai noi tehnologii digitale și interactive, inclusiv cu soluții pentru predare la distanță, programul sprijină accesul la educație, cu accent pe grupurile vulnerabile pentru educație incluzivă de calitate.Prin proiectul SEED se dorește ca școlile din România să folosească noile soluții de digitalizare pentru a se dezvolta și pentru a combate părăsirea timpurie a școlii.
Informații despre programul Samsung SEED regăsiți aici și la SEED Educatie Digitala pentru Romania.
3 comments
În lupta împotriva abandonului școlar, cred că o abordare inovatoare a lecțiilor poate face diferența. Platforme precum Twinkl oferă resurse educaționale captivante și interactive, care pot stimula interesul și participarea elevilor. Prin utilizarea metodelor de predare inovatoare și adaptate la nevoile individuale ale elevilor, putem crea un mediu educațional motivant și captivant, care să îi încurajeze să continue să învețe și să se dezvolte. Împreună, putem preveni abandonul școlar și să le oferim tuturor elevilor șanse egale în educație.
nu mai dați banii pe prostii. dați salarii că știu ei profii ce și cum. lăsați webinariile și alte spălați de creier
Cum sa lupți împotriva abandonului școlar cu table?