Autoritățile încearcă să rezolve anul acesta problema școlilor cu toaletă în curte și, implicit, fără autorizație sanitară. Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a declarat la dezbaterea bugetului, în comisia de buget, că are ”fonduri astfel încât cele 1.489 de școli care au încă toaleta în curte să aibă grupuri sanitare normale și firești pentru secolul XXI, în care trăim.”
Soluția aleasă este cea a containerelor modulare, gata dotate cu echipamentele de toaletă necesare și care, potrivit ministrului, ar costa 65 de milioane de lei. Repartizată în mod egal, suma ar înseamna aproximativ 10.000 de euro pentru fiecare școală.
Modelul elvețian
Întrebată despre containerele pe care vrea să le pună în curtea școlilor fără toalete, Ecaterina Andronescu a explicat: ”v-ați referit la modul în care încercăm să rezolvăm într-un an de zile problema toaletelor din curte. Sintagma container nu exprimă ceea ce urmează să se facă în aceste școli. Și pentru acest lucru, vă rog să vă uitați la modelul elvețian. Au nevoie de o școală? În două-trei luni, cu acest sistem, construiesc școala acolo și pe această idee mergem și noi. Vine tot sistemul echipat cu ceea ce trebuie și se montează, sigur mai este necesară, acolo unde nu este canalizarea, fosa septică și puțul pentru apă pentru că, de regulă, acestea sunt sate care nu au nici canalizare și nu au nici apă curentă”.
Săptămâna trecută ministrul Educației susținea că mai sunt 1460 de școli cu toaleta în curte. Ministrul Finanțelor, Eurgen Teodorovici declara atunci că va lansa imediat un proiect prin care vor fi alocați câte 10 mii de euro către fiecare primărie de localitate în care există o astfel de școală, pentru achiziția de containere WC.
“Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (n.r. cu WC în curte). Până la final de an este obligatoriu ca toate aceste şcoli să nu mai aibă această situaţie. Şi cum? Se vor aloca, am făcut un program care se lansează imediat. Undeva la 10.000 de euro va veni pe fiecare şcoală pentru a pune lângă şcoala respectivă acele containere moderne care sunt prevăzute cu partea de baie.
Primăria care are grijă de şcoală va avea această sumă. Vom impune acel format tip să nu ne trezim cu fel de fel de astfel de achiziţii. Lipit de şcoală, facem racordul necesar fie la reţea de apă, canalizare, dacă are, dacă nu fosă, şi, desigur, un pasaj prin care copiii trebuie să treacă. Dacă este o şcoală veche undeva într-o comună, nu poţi să spargi zidul. Faci un pasaj de trecere pentru ca acel copil care iese să nu fie plouat, să stea în frig.
Până la final de an aceste 1.400 de şcoli în acest fel pot toate să fie într-o situaţie corectă“, a explicat Teodorovici.
Programul a mai fost anunțat de ministrul Eucației, Ecaterina Andronescu pe 5 februarie, când spunea că ar fi vorba despre un buget de 70 de milioane de lei, cu 5 milioane de lei mai mare față de cel anunțat la Parlament.
Potrivit ministrului, cele mai multe astfel de școli sunt în zona Moldovei, unde “sunt și copii mai mulți în școală datorită natalității mai ridicate”. Andronescu spune că are de gând să condiționeze acești bani în buget pentru acest tip de achiziție, atunci când o să vireze fondurile către primării. Asta pentru ca primarii să nu poata cheltui banii pe altceva.
În urmă cu un an, pe 24 ianuarie 2018, fostul ministrul Liviu Marian Pop publica o listă cu școlile care au toaletă în curte. Numărul acestora era de 2.418.
FOTO: koma-modular.cz/timponline.ro