Dacă ești la liceu și te-ai hotărât să-ți continui studiile la o universitate din afara țării, trebuie să știi că fiecare instituție de învățământ are cerințe diferite. Dosarul de aplicare variază de la o universitate la alta, în funcție de țară, continent sau profil. Youni a realizat mai jos un mic ghid cu cerințele principale ale universităților dar, dacă vrei să le afli în detaliu, fă-ți un cont pe platformă.
La nivel general, principalele cerințe ale universităților se referă la teste de limbă, teste de tip GMAT, Passion projects, dar pot exista și alte cerințe specifice. De asemenea, se ține cont de: eseuri, stagiuni de practică și internship, proiecte de voluntariat, scor obținut la testele în domeniu, scorul de la testele de admitere.
Testele de limbă se referă, în general, la limba engleză și pot fi examene de tipul Cambridge, IELTS / TOEFL / CAE / CPE. Un test de tip TOEFL este predilect la universitățile din Stalele Unite ale Americii, în timp ce IELTS și Cambridge sunt preponderent acceptate în universitățile europene. Fiecare instituție de învățământ își stabilește propriul punctaj.
Testul GMAT – (Graduate Management Admissions Test) sunt teste de logică și matematică. Este verificat, de asemenea, și timpul de reacție. Testul este compus din trei părți principale – scrierea analitică, gândirea cantitativă și raționarea verbală.
Passion projects urmăresc gândirea creativă și efortul depus în realizarea unui proiect creat în jurul unui hobby sau a unei abilități a aplicantului. Activitățile extra-curriculare reprezintă o parte extrem de importantă în componența CV-ului viitorilor studenți. De aceea, elevii organizează de-a lungul anului o suită de evenimente educaționale pe diverse teme de interes, sub îndrumarea Danielei Bordei, consultant educațional și partener Youni.
De asemenea, în funcție de țară sau continentul unde se află, instituțiile de învățământ superior pot avea cerințe specifice. Există diferențe chiar și între universitățile aflate pe același continent. Spre exemplu, în cele din Marea Britanie, contează notele obținute, la cele din Olanda, se ține cont atât de note, cât și de CV-ul candidatului, în timp ce în Germania contează notele, scorul obținut la examene și CV-ul. Din acest punct de vedere, instituțiile de învățământ din Franța au o abordare mai relaxată.
Universitățile din Statele Unite ale Americii pun accent pe mai multe aspecte: se urmărește povestea candidatului, evoluția în timp, dar și scorul SAT, important în procesul de obținere a unui burse.
În Australia, contează notele dar, în procesul de aplicare pentru viză, contează și situația financiară. Aspectul financiar este relevant și pentru universitățile din Canada, tot din perspectiva verificărilor pentru obținerea vizei. În plus, instituțiile de învățământ din Canada apreciază notele obținute și CV-ul candidatului.
Dacă ne mutăm atenția la universitățile din Asia, vom observa mai multe abordări. În Singapore, se merge pe modelul din Statele Unite – povestea și evoluția candidatului, în timp ce în Coreea de Sud se pune accent pe note și scorul de la examene.
Alte diferențe majore în ceea ce privește dosarul de aplicare provin din profilul fiecărei instituții. Universitățile de arhitectură și arte solicită și un portofoliu de lucrări individuale. La facultățile de medicină, se ține cont de grila de scoruri obținute la examene; pot fi examene proprii sau generice, de tip AMAT, BMAT. Facultățile de drept solicită examene de tip LMAT.
În concluzie, în funcție de țară și de profilul universității unde vrei să aplici, procesul de aplicare poate fi diferit. E bine să ții cont de aceste aspecte atunci când alegi universitatea și să te pregătești din timp pentru a rezolva fiecare cerință. Și nu uita! Cu cât pregătești dosarul mai din timp, cu atât ai mai multe șanse de a fi acceptat, inclusiv de a obține o bursă. Află mai multe de la specialiștii în educație de la Youni și citește în prealabil și cum poți obține bursa.
1 comment
Vreau sa plec cu totul in străinătate. Aici vor rămâne doar etnicii care se înmulțesc ca iepurii.