Voucherele de vacanță se impozitează cu 20%. Spre deosebire de anul trecut, profesorii și angajații din învățământ sunt pe minus cu 25 de lei / Cornelia Popa Stavri: Se reține din salarii suma de 320 de lei

64.878 de vizualizări
Foto: © Vinnstock | Dreamstime.com
În 2024, voucherele de vacanță se impozitează cu 20%, conform actualelor prevederi legale, după cum a declarat pentru Edupedu.ro Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI): „Se reține din salarii suma de 320 de lei”. Cu toate că anul acesta valoarea voucherelor de vacanță a crescut a crescut la 1.600 de lei, spre deosebire de anul trecut, profesorii sunt pe minus cu 25 de lei.

„Se dau toate dările către stat, ca la veniturile de salarii. Până acum erau doar impozitate, fără să se oprească sănătatea. Acum se impozitează 20% (10% impozit pe venit + 10% impozit sănătate – n.red). Se reține din salarii suma de 320 de lei înainte de a se da voucherele, că se opresc taxele înainte să se încarce banii pe cardul de salarii”, a precizat Cornelia Popa Stavri.

În 2023, valoarea voucherelor de vacanță era de 1.450 de lei. Suma de 1.450 de lei a fost impozabilă în luna în care beneficiul a fost acordat, iar potrivit Codului Fiscal, impozitul pe venit este de 10% în acest caz. Concret, angajații care au primit aceste vouchere au plătit 145 de lei impozit. Cu alte cuvinte, dacă din suma de 1.450 s-a scăzut 145 de lei, profesorii au rămas cu 1.305 lei.

Edupedu.ro a scris că valoarea voucherelor de vacanță este de 1.600 de lei pentru angajații din Învățământ, pentru anul 2024, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Este vorba despre ordinul de ministru nr. 4.440 din 15 mai 2024.

În 2024, conform prevederilor legale, chiar dacă suma pentru vouchere a crescut până la 1.600 de lei, se aplică impozitul pe venit de 10% și încă 10% contribuția de asigurări sociale de sănătate. 20% din 1.600 de lei înseamnă 320 de lei. Dacă scădem 320 din 1.600 de lei, atunci diferența este de 1.280 de lei. Spre deosebire de anul trecut, profesorii sunt pe minus cu 25 de lei.

Conform Legii 296/2023, din ianuarie 2024 s-a introdus contribuția de asigurări sociale de sănătate și la voucherele de vacanță:

La articolul 157, alineatul (2) se modifică şi va avea următorul cuprins:

“(2) Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) şi art. 142, cu excepţia sumelor reprezentând valoarea nominală a biletelor de valoare sub forma tichetelor de masă şi a voucherelor de vacanţă, acordate potrivit legii.”

Ordinul ministrului Educației nr. 4.440 din 15 mai 2024 modifică anexa la Ordinul ministrului educației nr. 4072/2023 pentru aprobarea Regulamentului de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învăţământ de stat, în Ministerul Educaţiei şi în alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anii 2023 — 2026.

Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării

La articolul 10, alineatul (6) se modifică şi va avea următorul cuprins: ”(6) Pentru sumele reprezentând vouchere de vacanța se calculează şi se rețin contribuții pentru asigurări sociale de sănătate și sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului.” 

La articolul 10, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: “(8) În situația în care se restituie contravaloarea voucherului de vacanță, persoana beneficiază de recalcularea contribuției pentru asigurări sociale de sănătate şi impozitului în luna următoare restituirii.”

 Foto: © Vinnstock | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Vouchere de vacanță de 1.600 de lei pentru profesorii și angajații din Învățământ. Primesc aceste sume cei cu salarii nete de până la 8.000 lei inclusiv, prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază din luna acordării acestora, potrivit unui ordin de ministru – document
Indemnizația de hrană, pentru profesorii și angajații din Învățământ, se stabilește prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază, potrivit unui ordin semnat de Ligia Deca. Liderul sindical Marius Nistor: Atât timp cât salariul net aferent funcției de bază este până la 8000 lei net inclusiv, salariatul trebuie să primească indemnizația de hrană
Legislație clarificată pentru directori și profesori, prin ordonanță de urgență. Liderul sindical Marius Nistor: Cei care predau și în regim de plata cu ora și depășesc 8.000 lei net vor beneficia de alocația de hrană și de voucherul de vacanță
Analiza proiectului de OUG care modifică Legea învățământului preuniversitar, pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Sunt vizate voucherele de vacanță, indemnizația de hrană și programul „Masă sănătoasă”
Indemnizația de hrană și voucherele de vacanță pentru profesori se calculează prin raportare la salariul net cuvenit funcției de bază – proiect de OUG
Sindicatele profesorilor anunță că Ministerul Educației pregătește o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema raportării lunare a activității pentru sporul de doctorat și pentru calcularea indemnizației de hrană și a voucherelor de vacanță la salariul net cuvenit funcției de bază – document

14 comments
  1. Desființați gradația de merit, desființațj comisiile inutile, desființați EN la cls a II- a și a IV-a!
    Desființați “laptele, cornul și mărul”, dați un ban în plus la alocațiile copiilor!

  2. Deci care este smecheria???Au dat ce???cu o mana au dat cu doua au luat,nmk pt noi,tot in buzunarul lor s a dus si inca dublu…RAS SI BATJOCORA!!!..Pt ce s a facut greva,doar pt cadrele didactice,dar noi personalul nedidactic nu meritam chiar nmk,nu sporuri,nu marirea care trb,nu incadrarea adevarata,cum vine asta ingrijitor cladiri dar noi ne ocupam de copii,dc se intampla cv cu vreun copil cine raspunde ???ingrijitoarea de cladirii????Poate DOAMNA MINISTRU ne da un raspuns,unde se duce diferenta salariala dintre o ingrijitoare cladiri si una pt copii???plus sporurile care sunt 0!!!!

  3. Si care e smecheria???Tot pe minus nimic pe plus,deci au dat ca sa ne i a mai mult,unde i ajutorul???In buzunarul lor RAS SI BATJOCORA!!!

  4. Nu mai spuneti bazaconii daca nu stiti cum se calculeaza un impozit. E usor sa spui 20%, dar Eugen este cel care a calculat corect.

  5. Au făcut cum au făcut și cu impozitarea de 10% din concediul medical.
    Eu l-aș întreba pe Domnul s-au Doamna Ministra “Sunt operată a treia oară la coloană cu implanturi de tije și șuruburi și nu pot merge la școală?”
    Dacă pe concediul medical eliberat de Doctori Profesori Universitari și aprobat de Comisia Medicinei legale,pe concediul medical scrie 75% și primesc 65%”.
    Unde este dreptate?
    Acum mai oprește și 350 lei.
    Țara lui Papură Vodă.

  6. eugen, 25 lei este. in anul 2022-2023, dupa retinerea impozitului ramaneam cu 1305 lei. Acum ramanem cu 1280. 1305-1280=25.

  7. Cine v-a învățat să calculați impozitele?
    din 1600 del eli se retine 10% sănătatea
    iar din ce rămâne (1440) se reține 10% impozit
    1600-10% = 1440
    1440-10% = 1296.
    Diferența (în minus) față de 2022 este de 9 lei, nu 25 lei.

    1. da tre să recunoști că minus e minus.
      in rest , na , cei ce scriu ,sunt .. ” creatori de conținut” nu contabili..

    2. Mai calculeaza odata 1600 minus 32 egal 1280,greu cu matematica.20%stiti ce inseamna din 1600???32 lei simplu ca buna ziua!!!

    1. Exact!
      Au crescut imediat prețul la cazare de când cu voucherele……și tot se plâng că nu au profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like