În anul 2023, voucherele de vacanță acordate angajaților din instituțiile de stat vor fi de 1.450 de lei brut, potrivit unui răspuns dat de Ministerul Finanțelor pentru Edupedu.ro. Edupedu.ro a solicitat să afle ce sumă vor avea voucherele de vacanță, în condițiile în care mai multe publicații au anunțat sume diferite și creșteri ale valorii.
Anul trecut, profesorii și angajații din învățământul de stat au primit vouchere de vacanță de 1.450 de lei și impozitarea cu 145 de lei s-a făcut în luna acordării. – detalii aici
„Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”, a transmis Ministerul Finanțelor.
Redăm răspunsul complet al Ministerului de Finanțe:
„Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm următoarele:
Potrivit prevederilor art.1 alin.(1), alin.(2) și alin.(2ˆ4) din OUG nr.8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, cu modificările și completările ulterioare pentru recuperarea şi întreţinerea capacităţii de muncă a personalului salarial, angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot acorda, în condiţiile legii, bonuri de valoare, denumite în continuare vouchere de vacanţă.
Instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 – 31 decembrie 2026, vouchere de vacanţă în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat.
În limita resurselor bugetare, angajatorul stabileşte, când acordă voucherele de vacanţă, de comun acord cu organizaţiile sindicale legal constituite sau cu reprezentanţii salariaţilor, după caz.
Pentru alte informații care privesc domeniul educației, respectiv personalul din educație considerăm necesar să vă adresați Ministerului Educației.”
Cum s-au acordat voucherele de vacanță pe anul 2022
Ordinul 3.498 din 31 martie 2022 este cel prin care a fost stabilită modalitatea de acordare a voucherelor de vacanță pentru unitățile/instituțiile de învățământ de stat, Ministerul Educației și alte instituții publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anul 2022.
Voucherul de vacanță are perioadă de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic. Sumele reprezentând voucherele de vacanță sunt supuse impozitării în luna în care au fost acordate beneficiarului, prevede ordinul. Asta înseamnă că cei 10% impozit, adică 145 de lei, vor fi reținuți de angajator în luna în care aceste vouchere vor fi date.
Art. 2 alin. (1) stabilește că „în cazul încadrării în sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanță sunt acordate de către angajatorii unde beneficiarii în cauză își au funcția de bază, potrivit legii. Beneficiarii au obligația de a depune la unitate/instituție o declarație, în scris, în care să precizeze angajatorul unde au funcția de bază”.
În document apare că pentru cei care în cursul anului 2022 „au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază, potrivit legii. În cazul în care nu se poate stabili funcția de bază, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea făcută, cu respectarea prevederilor alin. (1)”.
- Amintim că aceste vouchere de vacanță au fost tăiate de către Guvern în februarie 2021. Edupedu.ro a scris în luna decembrie 2021 că profesorii vor primi vouchere, după un an în care au fost tăiate, potrivit unui proiect de Ordonanță de Urgență.
15 comments
Daca unitatea de invatamant a incheiat/semnat contractul in 26.05.2023, a achitat factura pentru voucherele de vacanta in data de 31.05.2023 iar societatea Up Romania a incarcat electronic cardurile de vacanta ale angajatilor in data de 06.06.2023 ( prima zi lucratoare in care dupa mini vacanta legala a putut fi eliberat extrasul de catre trezorerie, chiar daca i s-a trimis ordinul de plata confirmat chiar in data de 31.05.2023) se retine impozitul de 145 lei in luna mai sau in luna iunie ? Va multumesc anticipat,
DORESC SĂ ȘTIU DACĂ ÎN 2023 SE DAU ACESTE vouchere de vacanta ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT ȘI CÂND SE DAU?
Nu inteleg de ce anumiti angajati iau 2500 sau chiar mai mult, se zice ca in 2023 vor fi marite la 3000 de lei pentru angajatii nu stiu carui complex energetic, banii fiind tot de la stat. Cum e asta? Tocmai ei care in mod sigur au si salarii mai mari decat noi?
Cam abuziv ca voucherele să se utilizeze strict pentru cazări și mese la hotel, și doar la “unele” hoteluri, de parcă toată lumea pleacă obligatoriu, în concedii. Dacă tot sunt “de vacanță”, de ce nu se pot folosi la fitness, înot, SPA, tratamente, etc.?
sunt vouchere de vacanta , sa pleci in vacanta , sa ajute turismul romanesc care si asa este praf si pulbere si cu preturi exorbitante si servicii de rahat , gasesti cazare si acele servicii care le cauti tu
Buna seara. Sunt profesor. Nu folosesc aceste vouchere. Nu vreau pomana. Daca vroiau sa acorde ceva profesorilor puteau sa dea banii pe card si sa nu te constranga sa mergi in anumite locatii. Multe pensiuni nu accepta plata cu aceste voucher. Mi-e scarba de pomana electorala.
Știați că la Spitalul Municipal Turda nu se mai dau aceste vaucere de vacanta de 3 ani?
Oare nu le e rușine la cei din guvern, cand acorda aceste voucere si specifica si cine au dreptul? Da nu toată lumea care e angajat ,are dreptul la aceste voucere? Cine ține tara asta pe linia de plutire? Nu cei de la privat? Sau noi cei care lucram la privat suntem sau facem parte din alta categorie ,iar cei de la stat ,bugetarii, traiesc dupa spatele nostru si dipa cotizatiile noastre. Ei au drepturi depline ,iar noi cei din Sistemul privat suntem ,Ce? SA LE FIE RUȘINEEEEE LA TOTI fin PARLAMENT SI GUVERN, lir trebuie sa ke creasca Burțile, iar noi să i ținem pe Hoti si Pleve si Scursuri ca să si faca ei averi si plimbari. Si noi nu facem altceva decât să tăcem si sa inghițim in sec , in timp ce ei se lăfăie in lux si se intrec in averi , case, vacante si masini , in timp ce clasa de jos nu spera la altceva decât să poată pune pe masa la copii si a doua zi o paine una cu untura.AM AJUNS MAI RĂU DECAT PE TIMPUL COMUNISMULUI.Acum au drepturi cei care sunt bugetari ,cei care lucrează la stat Dar unde s drepturile celor de la privati ? Undecsunt si SPORURILE NOASTRE DE LA PRIVATI PT MUNCA NOASTRA? A ajuns țara asta să fie condusa de CORUPTI MAFIOTI ,ILEGALISTI. Noi cei din Sistemul Privat nu avem dreptul să fim la acelasi nivel salarial sau cu beneficii ,ca bugetarii? Oamenii care lucrează la privat ce sunt , sclavii bugetarilor? Unde sunt drepturile niastre ca tinem in spate o tara intreaga, unde sunt SPORURILE NIASTRE CARE ERAU ODATA!!!Cu ce sunt ei mai presus ca noi?
RUSINE SA LE FIE SI PARLAMENTARILOR SI GUVERNANTILOR!!!
pai pune mana sa ajungi in clasa de sus…cine te opreste???? bugetarii platessc mai mult la contributii si pensii decat voi din sectorul privat si va tin pe toti aia in carca ce luati jumate declarat si jumate in mana… voi luati mai mult in bonusiri de masa decat cei de la stat care nu mai au marita indemnizatia de hrana din 2018 si iau 347 impozabili iar voi luati 600 neimpoziabili…e corect??? voi luati banii de hrana si daca sunteti in concediu iar cei de la stat nu, deci??? puneti mana si invatati si dati examene nu interviuri aranjate ca aveti rude, prieteni si altele care va angajeaza de mila, de prietenie etc.. luati-va de ITisti ca au cate 5 ooo euro fara sa plateasca multe ca dragii de ei sa nu plece la si mai bine, nu va e rusine!!!!!
Nu prea cunoasteti legislatie, si pentru cei din privat indmnizatia de hrana este
impozabile si nu se acorda pe perioada concediului de odihna.
Daca considerati ca in privat este mai bine,angajativa si dvs in privat, dar sunt convinsa ca nu dati un contract de munca la stat pe unul la privat…..
foarte bine de ce nu se dau la toți vouchere de vacanta și decât la bugetari care lucrează câteva ore pe zi sa desființeze atunci toți privatizării și să se fie totul de stat că să aibă toți salarii mai mari și vouchere.
Și în parlament sunt prea multi cu salarii foarte mari și beneficii care nu fac nimic.sa fie mai puțini și eficienți cine sunt ei sa coordoneze tara așa prost.da își pună singuri salariu și pensii speciale și să de-a salarii de 1450 de lei doar din care nu poți să plătești doar factura de gaze.de ce așa.pentru că se bazează că dacă românilor nu le convine pleacă la muncă în alte țări și trimit bani acasă la familie și banii circula pentru că tot are TVA care se duce tot la stat și la facturile de energie care sunt tot ale lor și ei își pun salarii și mai mari și multe altele.si își pun și copii pe urma in parlament mafia României mânjesc pensionarii cu 250 lei de ce nu le măresc pensiile mai bine.asta că știu că aproape toți bătrânii au rămas în România.daca erau locuitorii altor țări dezvoltate nu permiteau așa ceva Anglia Germania.etc.Ronania tace și ei fura își fac de cap trăiesc o mie de ani fericiți și îndestulați că porcii și ceilalți de azi pe mâine.in caz de război sa o apere ei că ei s-au îngrășat că porcii că românii din alte țări nu cred că se întorc da apere averile lor..
Daca eu card sodexco dein 2022 îl pot folosi anul acesta,mulțumesc
Ministru asta se mai poate duce cu 1450 de lei in vreo vacanta in Romania in 2023? E chiar cretin? Din 2016 au aceeași valoare voucherele, dar preturile au crescut de 10 ori…Nici intr o vizita la Baicoi nu ajung… Ferească Dumnezeu de rupti de realitate…iar legat de impozit pe vouchere…astia ca sa dea ceva, trebuie sa si ia înapoi… normal voucherele nu se impozitează…👎👎👎👎👎👎👎👎👎👎 Voucherele nu au valoare nici de 1450 lei, ci de 1300 lei…cu banii ăștia vor sa si faca romanii concediile in tara ? Nu acolera nici mancarea, darămite cazarea si mancarea pentru 3 zile…Asta e cea mai josnica bataie de joc la adresa noastră…Ei tot cu acești bani își fac vacantele? Intreb! Niste josnici….Spuneti i ministrului finanțelor, daca cumva nu știe, ca salariul minim pe tara a crescut la 3000 de lei…Uaaaaaaaaaaa!🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
A crescut pentru restul. In invatamant e ca la prosti cu grila de salarizare si fara minim pe economie. Eu, cu 17 ani vechime iau in mana 2700 lei. Bravo!
Sindicatele ce pazesc?