Voucherele de vacanță, eliminate în 2021 și se discută în Guvern eliminarea transportului pentru studenți – Surse ȘtirileProTV

28.985 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Guvernul Cîțu intenționează să taie voucherele de vacanță în 2021, în proiectul Legii bugetului pe anul acesta, care va fi făcut public marți sau miercuri, scrie Știrile Pro TV.ro, care citează surse oficiale.

De asemenea, Executivul condus de Florin Cîțu vrea eliminarea transportului gratuit la studenți, potrivit publicației.

Sunt 340 de mii de angajați în sistemul de învățământ care beneficiază anual de voucherele de vacanță. Recent au fost adoptate prelungiri ale valabilității voucherelor emise anul trecut și în urmă cu doi ani.

Transportul gratuit pentru studenți, pe calea ferată, a fost introdus prin HG 42/2017. Aceasta prevede că studenții români/ străini înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență, în instituțiile de învățământ superior acreditate din România, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, la toate categoriile de trenuri (Regio și InterRegio), clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic, în condițiile în care au legitimații de student pentru reducere/gratuitate la transport, vizate pe anul universitar în curs.

Eliminarea sporurilor acordate prefecților și plafonarea nivelului sporurilor de hrană pentru bugetari sunt alte măsuri discutate în Guvern, potrivit sursei citate.

Citește și: VIDEO Revenirea la școală. Părinte: „Eu am observat cum se schimbă starea emoțională, socializarea de la școală să știți că e mai importantă pentru dezvoltarea lor decât lecțiile și teoriile”

Prin aceste tăieri, Guvernul Cîțu speră să economisească aproximativ 2 miliarde de lei la buget

Premierul a declarat luni dimineață că sporurile bugetarilor nu vor fi tăiate în 2021, ci doar plafonate, pentru a reduce din cheltuieli, iar de anul viitor, după ce va fi adoptată o nouă lege a salarizării, sporurile vor fi acordate pe criterii de performanță.

Foto: pexels.com/sodexo.ro/upromania.ro/edenred.ro


20 comments
  1. De ce nu taie pensiile speciale si salariile lor care sunt foarte mari,la ce munca presteaza in si pentru noi cei ce i-am votat.Nu stiu numai sa taie cand vin la guvernare pentru ca au nevoie sa fure.Citu acesta care nici macar nu stie sa vorbeasca bine romaneste considera ca stie ce este mai bine pentru poporul roman.Halal premier au gasit sa puna in fruntea guvernului,nu ca predecesorul sau a fost mai grozav.,drept pentru care vin sa taie drepturile cetatenilor acestei tari furata de ei.Cica alde Citu spune ca oamenii de la stat nu muncesc,nu au performanta,dar el unde lucreaza oare?si ce performanta a facut pana acuma,ca nu a auzit nimeni de el?la fel si de Orban,care este prezent in clasa politica de ceva vreme si nu s-a auzit sa faca ceva pentru Romania si romani.Taiati din drepturile clasei politice care a furat la greu Romania,si care nu face nimic pentru romani de 30 de ani .Trimitetii acasa ca sunt prea multi si nu se gandesc numai sa ne suga de bani nemunciti.

  2. Eu consider ca gaura de la buget nu provine din calatoria saptamanala a unui elev cu trenul din Bucuresti la Brasov sau la Constanta, totusi, este o alta modalitate de stimulare a studentilor si elevilor.

  3. Orice bilet de tren pe care nu-l plateste studentul este suportat de altcineva, care foarte probabil nu are chef sa faca asta. Eu unul, de exemplu, nu vreau ca 1 leu muncit de mine sa fie distribuit de altcineva fara competitie. E munca mea si trebuie respectata.
    Pensia speciala e un furt legalizat, o suma de bani primita fara munca. Exact ca biletul de tren gratuit al studentului.
    Despre insulte si IQ-ul meu, intreaba moderatorul daca nu cumva am o adresa de mail universitara si nu una de provincie.
    Deci e posibil sa-i cunosc pe studenti chiar foarte bine. Unii merita recompensați, alții nu. Orice recompensa trebuie fundamentata pe competitie, ea nu este un drept, primit automat, la gramada (,,moca,,). Regretabil ca moderatorul permite asemenea tip de postari bazate pe insulte si ipoteze complet nefondate. Stilul neo-marxist de a purta o discutie…

    1. @morț
      Eee, ati vazut? Morț e “universitar”, are si mail, e din lumea buna a șoșoacelor si a ringodamurenilor, dar s-a saturat de studenti, ca ii papă vacantele si drumurile la Amara si Sovata, cand se-mbulzesc ei prin trenuri cu bilete platite de morț, din salariul lui de “universitar”. Probabil la o “economica particuleră”, caci are o logica financiara ceva de speriat.
      Szia 🏳️‍🌈 morț si lasa-i pe studenti in pace!

  4. @mortz
    Se vede de cât colo, ca ești din campu muncii de la șaibe. Studenții sunt viitorul țării, cei care ne vor scoate din negura asta. Ce aveți cu ei că merg o data pe săptămână cu trenul? Marea economie acolo era…Pensiile speciale, banii sifonati, acolo sunt problemele. Iar despre vouchere sa fie sănătoși și să nu le mai dea. Oricum hotelierii umflau preturile când era vorba ca plătești cu ele. Mai bine o săptămână la bulgari decât 2 zile printr – o spelunca de pensiune.

    1. Pensiile speciale, la fel ca alte gratuități de genul transportului studențesc pe CFR sunt bani fără muncă. Pensia speciala o plătește Statul luând din banii cotizați de altcineva. Biletul studentului e plătit de Stat tot din banii munciți de altul. Statul nu produce bani, doar consuma si-i muta dintr-un buzunar în altul. Ceea ce e în esență un furt legalizat.
      Un Guvern responsabil evita sau reduce la minim asa ceva.

      Despre lozincile de genul “studenții sunt viitorul țării, ei vor face și vor drege” : vedem de cel puțin 30 ani ca sunt false.
      Sunt studenți care vor performa in meserie, poate chiar in strainate. Unii chiar vor uita de Romania. Alții vor ajunge sa vândă cartofi în piață (nu e nimic rau în asta) cu diplome universitare fara valoare samd.
      Deci, fără generalizări pripite dacă se poate și fără demagogie neo-comunistă.
      Guvernul trebuie sa taie și pensiile speciale și gratuitățile de orice fel.
      Și sa redistribuie banii de la buget pe baza de competiție onestă.
      Cine dorește sa ofere studenților gratuități, sa plătească din buzunarul propriu, sa înființeze fundații etc. Sa stimuleze competiția, nu lenea.

  5. Nu a specificat domnul prim ministru dacă plafonează sporurile profesorilor la nivelul din 2021 sau se uita într-un edusal sa vadă ca sunt plafonate la nivelul anului 2016!?

  6. Nu-i asa o mare problema, Bulgaria, Grecia si alte tari ii asteapta pe profesori (cei mai cu vechime care au salariu mai mare, ca astia tineri nu prea isi pot permite) cu bratele deschise, preturi mult mai mici si servicii mai calitative. Oricum, am inteles ca hotelierii din Romania vor mari iar preturile in cateva luni.
    Sa ii spuna cineva domnului Catu ca mai intai ar trebui sa se ocupe de taierea Pensiilor Speciale, de reducerea numarului de primarii (3200 in prezent, 1000 ar fi suficient), de functionari si institutii care taie frunze la caini pe bani foarte multi, de pensionatii speciali pe la 39-40 de ani si multe altele, alfel cine il va lua in serios ca “face taieri”? Ce ar fi sa ne dea un bun exemplu si sa inceapa mai intai cu ei insisi: Sporuri în Parlament: secretar – 3.000 lei, director – 2.300, consilier – 1.500, ospătar – 550 . Cica sporuri de conditii “vatamatoare”. Asa va trebuie, pai cine va pune sa va inghesuiti asa pe listele parlamentare, ca uite, parlamentul dauneaza grav sanatatii. Ce ar fi mai intai sa faceti economii de miliarde de EURO la buget si mai apoi de “miliarde de LEI”?

  7. Prima teapa in septembrie, profesorii si cei care le reprezinta interesele au tacut!
    A doua teapa in decembrie, iarasi tacerea mieilor.
    A treia teapa vine in februarie. Mieii au crescut! Este tacerea oilor! Iar ciobanii…

  8. Dar mai bine anulați pensiile speciale, că acolo chiar că se dau o grămadă de bani degeaba, la studenți după ce termina perioada de școlarizare o sa le mâncați jumate din salariu. De ce ii împingeți tot pe ei că și așa au o viață amară cu voi la conducere fi-v-ar toți banii ăștia sa aveți de lumânări ba! Și o sa aveți mult mai mulți bani economisiți decât să plafonați și să tăiați drepturile de mai sus.

  9. Sa va fie rusine… bani ptr profesori ca i ati trimis in linia 1 cu sute de elevi pe zi nu, vouchere nu…, vaccinare nu, minciuni cu duiumul da, ce ziceti de o greva? Da, vrem…

    1. Si eu vreau greva. Sa facem o petitie, ca sindicatele nu initiaza nimic. Predam in scenariul galben cu laptopul de acasa in sala de clasa. Dar ce, sunt hamal, sunt un gunoi sa ma pui sa-mi car laptopul de acasa prin frig si zapada? Eu am naveta de 3,5 km pe jos pe un camp pustiu. Mi-e zapada pana la genunchi, scoala e intr-un sat peste un deal. Chiar am ajuns niste animale? S-a ajuns sa se predea in scenariul galben in rural vai mama lui la 1,15 la mia de locuitori??? In loc sa se mearga la scoala??? Nu am crezut ca voi trai asemenea dictatura a bunului simt, a minciunii si razgandelii de la o zi la alta, a lipsei de empatie, de orice…

  10. In sfârșit, o măsură excelentă.
    Studentii pot munci parțial in vacanță si strange bani pentru calatoriile pe care doresc sa le facă.
    M-am plictisit sa plătesc bilet integral si sa merg in picioare in trenuri pline de studenti aflati la plimbare.
    O societate e cu atat mai sanatoasa cu cat da mai putini bani fără muncă.

    1. @morț
      😂 Bai morț, ti-a cășunat pe studenti? Un Trabant ceva n-ai si tu sa nu te mai chinui in trenuri pline de studenti “redusi”? Iar la aia cu “societatea sanatoasa”, ce sa zic? Esti o Leni Riefenstahl transilvana😂😂!

    2. Studenții plătesc taxe de 30 de milioane pe an plus examene și ce mai sunt necesare. La buget nu intră toată lumea, mulți elevi model ajung primii pe listă, apoi la taxă cei cu 9. Nu cred că ai un copil, și nici nu îți doresc. Ți-ar moșteni IQ-ul unei nuci, și probabil ar pune comentarii jignitoare la adresa ospătarilor, că doar deh, suntem privilegiați, ce le trebuie să trăiască și ei, ospătarii, sunt doar niste sclavi. România niciodată nu se va schimba atât timp cât nu vor muri toate generațiile de deGENERAȚI ca tine. Ai facultate? Ai o diplomă? Probabil ești taximetrist cu o viață de nimic, nefericit unde lucrezi, cu salariu minim pe economie, chiar poate mai jos. Faci bâză pe seama studenților care își construiesc un viitor, au nevoie de sprijin moral și financiar. Banii ar trebui luați de la politicieni, ei nu aduc nimic buni țării, doar basme tip Praslea cel voinic, și avem impresia că România are mere de aur, când în realitate Romania are maluri de gunoi și noroi peste tot unde te duci, corpuri sanitare nada, igienă nada, curent nada, etc. Copii care mor flămânzi deoarece politicienii cu 100 de milioane pe lună nu pot dona 1 milion din banii lor pe luna săracilor. Daca un singur politician ar tăia un milion de la ei și l-ar pune la buget, șansa ca bugetul sa crească e mare. 1 milion – 1 politician = 200 de milioane! Bani sunt, gestionarea lasă de dorit. Modelul țărilor de afară nu funcționează la noi pentru că nu avem mentalitatea, inteligența și practică necesară implementării acelor lucruri. Tragem de timp și nu gândim că viitoarele generații se duc de râpă. “Dar de ce plecați din țara voastră??? Trădătorilor!”. Dacă v-ar auzi Ioan Cuza v-ar ucide pe loc.
      Data viitoare când te decizi că comentezi reflecta asupra inteligenței tale. Aștept un contra-argument, coerent și clar. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Elevii de la Școala Gimnazială Jilava, percheziționați ca la penitenciar de o patrulă de poliție, în timpul orelor. Polițiștii spun că ar fi căutat „obiecte ascuțite” / Directoarea școlii susține că i-a întrebat dacă au mandat, dar nu a primit răspuns / Inspectoarea declară că merge abia mâine la școală, la două săptămâni de la eveniment

Un comisar de poliție împreună cu două colege polițiste au făcut percheziții în mai multe săli de clasă la Școala Gimnazială Jilava nr. 1 din Ilfov, în data de 12…
Vezi articolul

BREAKING Maraton de vaccinare împotriva COVID-19 pentru copii, în perioada 31 mai – 1 iunie. Valeriu Gheorghiță: De Ziua Internațională a Copilului vrem să organizăm un maraton la nivel național pentru vaccinarea grupei de vârstă 16-18 ani / Dacă vom avea și autorizarea pentru 12-15 ani, avem în plan și pentru ei această activitate

Un maraton de vaccinare împotriva COVID-19 va fi organizat de autorități în perioada 31 mai -1 iunie pentru copiii cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, iar dacă până…
Vezi articolul