Vouchere de 360 de lei pentru 400 de mii de elevi, prevăzute ca măsură socială în planul Guvernului de relansare economică

5.654 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
Vouchere pentru elevi în valoare de aproximativ 360 de lei bucata, pentru 400.000 de elevi, prevăzute ca măsură socială în planul Guvernului de relansare economică, potrivit documentului consultat de Edupedu.ro.

La capitolul măsuri de protecție socială, planul prevede:

”Vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici sau cu venituri sub venitul minim garantat aflați în risc de sărăcie severă, pentru achiziționarea de rechizite școlare, îmbrăcăminte și încălțăminte.

Beneficiari: 400.000 copii.

Buget alocat: 30 mil. euro.”

La cursul de schimb din prezent, suma pentru un singur voucher ar fi de 75 de euro, adică 363.17 lei.

În plan mai sunt incluse și măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de Educație.

Reamintim că soluția voucherelor a fost prezentată de Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, în contextul discuțiilor despre dublarea alocațiilor. Părinţii folosesc alocaţiile copiilor şi pentru alte cheltuieli decât cele pentru creşterea copiilor, iar uneori se mai joacă şi la păcănele, susținea ministrul pe 19 februarie 2020.

Prima măsură de acest fel a fost propusă anul trecut, în vară, când atât ministerul Finanțelor cât și ministerul Educației au anunțat că programul „Merg la școală”, prin care erau oferite tuturor elevilor vouchere de 250 de lei pentru cumpărarea de rechizite, cărți, manuale și echipament sportiv, nu se mai face pentru că nu fusese implementat la timp pentru a fi gata anul acesta. Premierul de la acea vreme, Viorica Dăncilă a explicat că Guvernul nu mai vrea să facă acest program pentru că: „nu trebuie să le dăm tuturor (n.r. rechizite), ci copiilor din familiile defavorizate”.

Foto: Edupedu.ro


5 comments
  1. Eu am facut naveta dus-intors 3 ore cu autobuzul(cate o ora si jumatate drumul) si se deconteaza la valoarea abonamentului, nu a biletului. Ori tu, cand ai 2-3 scoli, ce abonanent sa faci? Nu mai punem la calcul ca in majoritatea oraselor mari nu se deconteaza transportul in comun intraurban, deci alti bani din buzunar. Si atunci ma intreb: oare de ce nu vor sa munceasca cu masina care ii ia, ii aduce, cand noi umblam prin frig, noroaie pe naveta pe jos, cu trenul, cu autobuzul? Si va dau si raspunsul: pentru ca e mai bine sa fii asistat social si sprijinit financiar in toate cele de stat, decat sa muncesti. Si au vazut ca le merge. Partidele au nevoie de votanti. Trageti linie la sfarsitul lunii intr-o familie de asistati sociali cu 2 copii si una cu 2 copii si parinti salariati minim-mediu. Veti observa ca familia de asistati traieste ca-n pampas, iar cea de salariati ramane si cu datorii pentru ca asistatii se incadreaza la ajutoare pentru caldura, pentru rechizite, pentru gradinita, pentru lapte praf, pentru relansare economica, pentru igiena de baza, au diferite scutiri fiscale si nu muncesc o secunda pentru faptul ca brneficiaza de asistenta medicala, ca mine, ca tine, care dam mii de lei din salariu pt CAS si CASS. Dar…vin alegerile. Prostimea trebuie fraierita, nu oamenii de nivel mediu.

  2. Dublarea alocatiilor pentru toți elevii e cea mai buna masura. Știu ca elevii săraci au nevoie de ajutor dar părinții acestora trebuie sa meargă la munca. Dacă un profesor poate sa facă naveta zilnic, adesea de la oraș în mediul rural, pot și cei din mediul rural sa facă naveta la oraș. Unele firme oferă și transport. Sunt salarii mici, un profesor debutant începe de la 2300 și are studii superioare, ce salarii își doresc cei fără studii și adesea fără calificări?

    1. Ca cel cu parinti cu salarii de 2000 de euro, au nevoie de inca 100 de euro lunar?
      De ce sa nu dam 200 de euro unui copil fara sansa in viata?

      1. Daca are sau nu nevoie, nu tu hotarasti. Dar categoric are DREPTUL pentru ca parintii platesc contributii nu din mubca de 4 ore, nu din asistare sociala ci dintr o norma intreaga pentru acei 2000 de euro. Hai sa dam sanse la viata, dar echitabil. Ca asa, tot dam sansa dupa sansa si uite asa am ajuns ca un roman sa tina in spate 5 sanse…

      2. 70% dintre romani au salarii nete sub 3500 de lei în concluzie cea mai buna soluție este dublarea alocației. Cei cu salarii de 2000 de euro sunt în procent foarte mic, nesemnificativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Bugetul Ministerului Cercetării și Inovării va atinge 1% PIB în 2024, promit premierul Ciucă și ministrul Burduja, la Gala Cercetării Românești / Anul acesta bugetul Cercetării a rămas sub 0,2% din PIB

Premierul Nicolae Ciucă și ministrul Cercetării și Inovării Sebastian Burduja au reluat promisiunea de majorare a bugetului cercetării. În cadrul primei ediții a Galei Cercetării Românești cei doi oficiali au…
Vezi articolul

UPDATE Consiliul Legislativ contrazice Ministerul Educației: Legile Iohannis intră în vigoare pe 3 septembrie, nu pe 4 / OUG prin care Deca își modifică propria lege ar putea fi neconstituțională, avertizează Consiliul

Consiliul Legislativ contrazice Ministerul Educației în privința zilei când trebuie să intre în vigoare legile Educației. Concret, Consiliul Legislativ transmite că Legea învățământului superior intră în vigoare pe 3 septembrie,…
Vezi articolul

Rezolvarea subiectelor de la Matematică, Bacalaureat 2023, profil real, specializarea Matematică-info, făcută de profesoara Florentina Pavăl: Au fost subiecte de nivel mediu și cu enunțuri previzibile

Profesoara Florentina Pavăl de la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele la Matematică pentru specializarea Matematică-Informatică de la BAC 2023. Astăzi, 27 iunie, elevii de…
Vezi articolul