Votul anti-românesc și anti-european e consecința eșecului României educate, în bună măsură. 43% din diaspora a votat un om care ar închide probabil granițele. Oamenii și-au tras singuri un glonț în picior, entuziaști, crezând că fac bine. Asta înseamnă lipsa gândirii – analiză a profesorului Radu Vancu

1.823 de vizualizări
Votul diasporei pentru candidatul Călin Georgescu / Foto: ROAEP.ro
„Trăim într-o țară care nu mai formează gândire critică și gândire, de fapt. Asta se întâmplă când educația eșuează. Aproape un sfert dintre votanți, adică votanții lui Călin Georgescu, au fost imuni la semnalele că votează împotriva propriilor interese. 43% din diaspora românească a votat pentru un om care, dacă ar ieși președinte, ar închide probabil granițele și ar încerca să scoată România din Uniunea Europeană, dacă face ce a promis; ar încerca să o apropie de Rusia. Adică oamenii și-au tras singuri un glonț în picior, entuziaști, crezând că fac bine. Asta înseamnă nu doar lipsa gândirii critice, ci lipsa gândirii per se, lipsa gândirii în sine”, a declarat profesorul Radu Vancu, după primul tur al alegerilor prezidențiale.
  • Călin Georgescu, un candidat pro-rus și cu poziții ultra-naționaliste și anti-europene, se situează pe primul loc, cu peste 22% din voturi, după primul tur al alegerilor prezidențiale în România. Elena Lasconi a trecut pe locul 2, cu 1519 voturi în fața lui Marcel Ciolacu. Niciunul dintre exit-poll-urile publicate după închiderea urnelor nu au previzionat un astfel de rezultat, transmite G4Media.ro.
  • Conform datelor furnizate de Autoritatea Electorală Permanentă, Călin Georgescu a fost ales în primul tur de 43,35% dintre alegătorii români din străinătate, adică din cei care formează diaspora.

Contactat de Edupedu.ro, Radu Vancu, cunoscută voce civică, unul dintre puținii universitari prezenți la cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 20 de ani, profesor la Facultatea de Litere și Arte a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, autorul mai multor volume de poezie, de eseuri și de proză, a făcut analiza cauzelor care au condus la rezultatul fără precedent în istoria României, în alegerile prezidențiale: un candidat care nu a fost surprins de nicio casă de sondare a opiniei publice și de nicio instituție a statului implicată în alegeri, cu discurs pro-Putin și neolegionar, să obțină cele mai multe voturi în primul tur.

Una dintre cauze este șeful României educate, ipocrizia acestui program care, distrugând din temelie educația, a pretins că o construiește. Acest deceniu în care Klaus Iohannis a asistat la sub-finanțarea educației, a permis existența unor prim-miniștri plagiatori, a permis existența unor miniștri plagiatori, a folosit instituțiile statului pentru a bloca anchetele despre prim-miniștri plagiatori, protejându-i, toate astea au condus la un dispreț general pentru educație, pe de o parte, și în al doilea rând au vulnerabilizat resursa umană care trebuia să fie educată – tinerii care acum votează, oamenii mai în vârstă care dacă au văzut că educația este atât de disprețuită în țara lor n-au înțeles de ce ar mai face efortul să se educe permanent, să se țină informați. Felul arogant și disprețuitor în care s-a manifestat Klaus Iohannis în toată acțiunea lui publică din al doilea mandat, mai ales, s-a răsfrânt și asupra felului în care a tratat educația. Aduceți-vă aminte de ieșirea atât de dură împotriva profesorilor în timpul grevei, amenințându-i de la înălțimea funcției prezidențiale. Or un profesor care amenință profesorii, fie el și președinte, nu este aliatul educației. Și asta se vede acum. Decontăm disprețul profund al lui Klaus Iohannis pentru educație”, a declarat Radu Vancu, pentru Edupedu.ro.

Profesorul Radu Vancu a avertizat că „trăim într-o țară care nu mai formează gândire critică și gândire, de fapt. Asta se întâmplă când educația eșuează. Aproape un sfert dintre votanți, adică votanții lui Călin Georgescu, au fost imuni la semnalele că votează împotriva propriilor interese. 43% din diaspora românească a votat pentru un om care, dacă ar ieși președinte, ar închide probabil granițele și ar încerca să scoată România din Uniunea Europeană, dacă face ce a promis, ar încerca să o apropie de Rusia. Adică oamenii și-au tras singuri un glonț în picior, entuziaști, crezând că fac bine. Asta înseamnă nu doar lipsa gândirii critice, ci lipsa gândirii per se, lipsa gândirii în sine. Și asta e un efect al unei educații eșuate. România educată e un eșec, iar votul anti-românesc și anti-european de astăzi e consecința eșecului României educate, în bună măsură”.

Votul diasporei pentru Călin Georgescu / Foto: prezenta.roaep.ro

În final, sper că toate partidele pro-europene, fie ele de stânga sau de dreapta, fie ele de la putere sau din opoziție, vor sprijini candidatul pro-european. Că, indiferent de opinia despre Elena Lasconi, o vor susține – pentru a izola extremismul anti-european și pentru a menține România în destinul ei european. E nevoie, pentru asta, ca USR să aibă înțelepciunea de a nu jubila – iar restul partidelor pro-europene să aibă înțelepciunea de a nu abandona lupta. Putem încă ține România în Europa – orice partid care va abandona misiunea asta va fi compromis pentru totdeauna. Împreună pentru Europa – acesta trebuie să fie sloganul unic al tuturor partidelor în următoarele 14 zile”, a spus Vancu.

Citește aici analiza integrală a profesorului Radu Vancu, într-un interviu pentru Edupedu.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul real al tinerilor români care nu au competențe de bază este chiar mai mare decât cel raportat în PISA 2022, care nu a luat în calcul elevii pe care școala i-a pierdut pe parcurs, adică 1 din 4 adolescenți în vârstă de 15 ani – concluzie a Raportului național PISA 2022

„Se poate afirma că mai mulți elevi de 15 ani din România nu au atins un nivel de competență de bază la matematică, lectură sau științe”, decât arată cifrele și…
Vezi articolul

ANALIZĂ Ligia Deca anunță și ea că trebuie să investigheze cauzele și să reducă numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat și Evaluarea Națională, la fel cum anunța și predecesorul ei, Sorin Cîmpeanu, anul trecut. Nicio analiză nu a fost vreodată publicată, iar subiectul a fost îngropat imediat după examene

Numărul tot mai scăzut de la an la an al elevilor înscriși la examenele naționale, Evaluare Națională sau Bacalaureat, pare să fie în atenția Ministerului Educației doar în pragul examenelor,…
Vezi articolul

BREAKING Au fost tăiați de la burse toți elevii din loturile lărgite pentru olimpiadele internaționale, iar cei din loturile restrânse, care reprezintă țara dar nu iau premii, vor fi recompensați ca elevii cu media 4,52 – un contra exemplu de promovare a valorilor și meritocrației în rândul elevilor, în România educată, prin legea Deca-Iohannis

Niciun elev din loturile lărgite de pregătire pentru olimpiadele internaționale nu mai primește bursă în acest an școlar și nici de acum încolo, potrivit metodologiei stabilite prin ordin de ministrul…
Vezi articolul

AUR și Ura

Partidul condus de George Simion și Claudiu Târziu a lansat o nouă acțiune de tip fascist și extremist, incitând pe Facebook la ură împotriva presei. Într-un mesaj postat miercuri, Alianța…
Vezi articolul