Vor fi trei secretari de stat la Educație, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor

3.520 de vizualizări
Kelemen Hunor / Foto: Gov.ro
La Educație vor rămâne trei secretari de stat, spune liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România (UDMR), Kelemen Hunor, într-o emisiune la B1 TV. Reducerea numărului de secretari de stat din ministere vine în contextul măsurilor de austeritate din anul 2025, dar și pentru că la majoritatea ministerelor încă nu s-au numit noii secretari de stat după alegerile parlamentare din decembrie și formarea Guvernului Ciolacu 2.

Potrivit șefului UDMR, vor rămâne în total 53 de secretari de stat. Sunt 16 ministere în actualul cabinet al Executivului.

Kelemen Hunor nu a precizat și dacă unul din cei trei secretari de stat de la Educație va fi responsabil cu Cercetarea, dat fiind că noul minister este al Educației și Cercetării, din 24 decembrie 2024.

  • În prezent, în Ministerul Educației și Cercetării sunt 5 secretari de stat.

„Am discutat un pic și am văzut cu cât putem reduce numărul secretarilor de stat; am stabilit că vor fi 53 de secretari de stat în guvern, deci cu o reducere de în jur de 20-25% față de situația de până la alegerile parlamentare de anul trecut. Vom reduce numărul secretarilor de stat, iar regula, principiul, va fi că sunt doi secretari de stat la ministerele mici, trei secretari de stat la celelalte ministere, și sunt, dacă nu mă înșel, trei sau patru ministere unde vor fi patru secretari de stat – Finanțe, MIPE [N. Red. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene], Transporturi și parcă Externele”, a spus Hunor.

Liderul minorității maghiare din Parlament a continuat: „[Asta] fiindcă sunt anumite domenii unde trebuie să pui secretar de stat, n-ai cum să mergi cu doi secretari de stat. Am redus numărul secretarilor de stat cu vreo 25% față de situația inițială, de până la alegerile parlamentare, și numărul subsecretarilor de stat. Din acest punct de vedere, deciziile au fost luate, urmează să stabilim cine, în ce domeniu, va propune secretari de stat, asta încă nu am stabilit, nu am finalizat”.

Întrebat dacă se reduce numărul secretarilor de stat cu 50% cum ar fi fost planificat inițial, Kelemen Hunor a explicat că acest scenariu se raporta la numărul de secretari de stat din 2020. El a continuat prin a sublinia că nu pot exista câte maximum doi secretari de stat la fiecare minister: la Ministerul de Interne (MAI) sunt componentele de Jandarmi, SMURD, cu un secretar de stat pentru fiecare domeniu. „(…) La cultură vor fi 2 secretari de stat, la Educație vor fi 3 (…)”, a spus el.

Președintele UDMR a mai vorbit și despre reprezentanții Guvernului din teritoriu: „Am discutat despre prefecți; și acolo lucrurile iarăși sunt relativ simple: reducem numărul subprefecților, județele care au peste 500.000 de locuitori vor avea doi subprefecți, județele mai mici, sub 500.000 de locuitori, vor avea un singur subprefect. Acum, Bucureștiul are trei, va avea doi subprefecți, iar în celelalte județe, unde peste tot sunt în acest moment doi subprefecți, vom reduce și acolo, fiindcă tot ce înseamnă reducerea aparatului birocratic și cura de slăbire, dieta statului, trebuie să înceapă cu noi, cu administrația centrală și cu prefecturile”.


2 comments
  1. Un singur secretar de stat poate valora cât șapte secretari de stat, dacă acel secretar de stat vrea ca fiecare profesor din învățământul preuniversitar să devină un profesor – învățător pentru elevii săi, astfel încât fiecare cadru didactic să aplice în fiecare oră procesele de predare-învățare-evaluare, desfășurând ”Lecția întreagă pentru fiecare elev”, astfel încât fiecare elev să-și descopere plăcerea de a învăța prin studiu individual, prin autoeducație, și nu prin ore de meditații suplimentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O rețea a directorilor de școli doctorale, care să fie creată până în vara anului următor în cadrul Consiliul Național al Rectorilor – printre deciziile CNR de la Cluj / Organizația face apel la CNADTCU pentru „o abordare responsabilă” în privința standardelor minimale pentru titlurile didactice și de doctor

Consiliul Național al Rectorilor a decis să organizeze, în următoarele 12 luni, o rețea formată din directorii școlilor doctorale, potrivit unui comunicat al CNR transmis Edupedu.ro. „Printre obiective” această rețea…
Vezi articolul

Introducerea disciplinei obligatorii „Istoria evreilor și a Holocaustului” a fost amânată cu doi ani prin noua lege a învățământului, spune directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Alexandru Florian

Prin noua lege a învățământului a fost amânată cu doi ani introducerea disciplinei obligatorii „Istoria evreilor și a Holocaustului”, remarcă directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”,…
Vezi articolul

OFICIAL Înscrierea în clasa pregătitoare 2020: Luni va fi afișat programul de evaluare psihosomatică. Copiii născuți după 1 ianuarie 2015 trebuie să aștepte o “procedură excepțională” de la Inspectorate. Înscrierile încep pe 4 martie

Înscrierile în clasa pregătitoare încep pe 4 martie 2020, însă încă de luni vor fi afișate circumscripțiile școlare și programul evaluărilor psihosomatice, a decis ministrul Educației, care a semnat calendarul…
Vezi articolul

Înscrierea la cursurile de limba română pentru străini și refugiați 2024, organizate de inspectoratele școlare, s-a scumpit cu 230 lei fară vreun anunț din partea Ministerului Educației – ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial

Participanții străini la cursul de inițiere în limba română vor achita o taxa în valoare de 4.550 de lei, sumă aprobată printr-un ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial vineri,…
Vezi articolul