„Vom găsi o cale de decontare”, spune Ligia Deca, pentru olimpicii la chimie care și-au plătit din banii lor deplasarea în Indonezia, la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată, după ce Ministerul Educației a refuzat susținerea participării acestora, cu toate că olimpiada apare ca finanțată de minister

981 de vizualizări
Foto: Facebook.com/ Daniela Bogdan
Ministra Educației, Ligia Deca, a dat asigurări, luni, că problemele olimpicilor români care au suportat cheltuielile de deplasare din fonduri proprii vor fi rezolvate prin găsirea unei “căi de decontare”. Aceasta a spus, potrivit Agerpres, că „au fost niște probleme de comunicare” între organizatori și funcționarii sau oficialii din minister care ar fi trebuit să facă aceste formalități.

Reacția vine după ce Edupedu.ro a scris duminică despre faptul că România a câștigat 13 medalii de aur la Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată din Indonezia, la care elevii și-au plătit singuri biletele de avion, după ce Ministerul Educației ar fi refuzat să susțină financiar participarea, ba chiar ar fi tergiversat deplasarea, potrivit profesorului coordonator. Asta deși IAChO 2024 apare în calendarul oficial românesc cu olimpiade finanțate de ME.

Ligia Deca / Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro

“Din ce am înţeles de la colegii mei de la Direcţia de învăţământ preuniversitar, au fost nişte probleme de comunicare între organizatori şi cei care se ocupau de formalităţi. Vom avea o soluţie pentru toţi cei care au suportat cheltuielile de deplasare din fonduri proprii, vom găsi o cale de decontare, am vorbit deja cu colegii mei din minister. În ceea ce-i priveşte pe cei care au luat medalii, vor avea toate drepturile care decurg din acest concurs, premii şi aşa mai departe. Vom vedea exact ce s a întâmplat. O să clarific şi eu astăzi la minister care au fost problemele de comunicare sau problemele de regulament”, a declarat Deca, la Universitatea Politehnica.

Ministrul şi-a exprimat convingerea că, “pentru viitor, astfel de chestiuni nu vor mai exista”. “Îmi doresc ca toţi copiii care fac performanţă să fie susţinuţi”, a arătat Ligia Deca.

Situația a fost semnalată de profesoara Daniela Bogdan, de la Colegiul Național „Sfântul Sava” (CNSS) din București, care a coordonat 10 elevi olimpici de la acest liceu, din cei 13 câștigători.

Conform Danielei Bogdan, familiile elevilor au plătit singure deplasarea în Indonezia, biletele de avion fiind la un preț mult mai mare decât dacă ar fi fost cumpărate din timp. Întârzierea la plată a fost cauzată de Ministerul Educației, care ar fi tergiversat chiar participarea la Olimpiadă, spune cadrul didactic:

Felicitări, dragii mei elevi! Ați arǎtat cǎ inteligența, perseverența, pasiunea sunt valori care vǎ vor însoți mereu în viață. Felicitări şi pǎrinților care au cultivat în copiii lor spiritul de a nu se da bǎtuți niciodată, susținându-i financiar pentru a participa la IAChO, o olimpiadǎ care este în calendarul competițiilor finanțate de Ministerul Educației, dar care nu a fost finanțată nici mǎcar cu 1 leu.

Dimpotrivă, ME a tergiversat atât de mult o decizie (şi un răspuns la solicitǎrile pe care le-am fǎcut în scris), încât am cumpărat biletele de avion la un preț mult mai mare, pe ultima sută de metri. Dar despre aceste practici ale unor personaje care populeazǎ vremelnic o instituție care se ocupǎ de bunul mers al învățământului, am sǎ scriu şi am sǎ vorbesc, mai pe larg, în zilele urmǎtoare. Acum suntem fericiți şi aşteptǎm cu nerăbdare sǎ ne întoarcem acasă. Dacă nu puteți să ajutați, măcar nu ne încurcați”, a scris profesoara în postare.

Olimpiada Internațională de Chimie Aplicată (IAChO) 2024 apare în calendarul olimpiadelor școlare internaționale la care participă elevii români, cu finanțare din partea ministerului Educației, la poziția 5, în anexa 1 la ordinul nr. 3.469/29.01.2024.

  • Anexa cu lista acestor competiții și calendarul de desfășurare al lor (foto mai jos) sunt aprobate de secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar Ionel-Florian Lixandru și de secretarul de stat pentru minoritățile naționale Zoltan Kallos.

Edupedu.ro a trimis o solicitare de presă ministerului Educației pentru o poziție referitoare la aspectele semnalate. Când vom avea un răspuns, vom reveni cu acesta.

Situația nu este singulară, o alta similară fiind semnalată recent de olimpicul internațional la Matematică Pavel Ciurea de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB), care a catalogat-o drept lipsă de respect din partea Ministerului Educației.

El a spus într-un interviu pentru G4Media.ro că simte „că nu există un respect pe care ministerul ni-l oferă”. Pavel Ciurea a povestit cum olimpicii internaționali la Matematică au fost ținuți o oră pe aeroport, anul acesta, la întoarcerea de la Tokyo, ca să vină ministra Educației, Ligia Deca, să-i felicite, după care li s-a transmis că „este obosită și nu mai poate să treacă”.


1 comment
  1. Nu va exista nicio cale de decontare. Parcă văd, că atunci când se vor duce să primească decontul de drum, cretina asta va spune că nu sunt bani. Le doresc mult succes și felicitări acestor elevi și sper să nu rămână în țara asta de rahat și să nu se mai uite înapoi și nici să se întoarcă, să rămână acolo unde vor dori să studieze. Viitorul lor este în afara țării, nu aici. Mare greșeală fac, dacă rămân aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din 87 de școli din județul Gorj nu se întorc la cursuri în săptămâna 20-24 februarie și intră în Săptămâna ”Verde” și ”Școala Altfel” / În restul de 22 de școli și grădinițe copiii vor merge fizic, anunță inspectoratul școlar Gorj, după seismele din ultimele zile

Săptămâna viitoare, între 20-24 februarie, elevii din 87 de școli din județ vor face activități educative ce țin de Săptămâna ”Verde” și ”Școala Altfel”, care nu necesită prezența la școală,…
Vezi articolul

Nota la purtare să fie legată de admiterea la liceu și la facultate, susține liderul sindical Marius Nistor: Dacă te afectează când trebuie să treci la liceu, atunci o să te gândești de zece ori mai bine

Nota la purtare „să fie legată de admiterea la liceu și de admiterea la facultate”, a propus Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, pentru reducerea violenței școlare,…
Vezi articolul

INTERVIU Directorul Școlii Gimnaziale din Curcani, unde aproape 40% dintre elevii au luat peste nota 5 la Evaluarea Națională 2023: O mare greșeală a fost că nu am ținut cont de rezultatele de la evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a, pentru că puteam să prevenim lucrurile. Am deschis o școală de vară gratuită pentru a încerca să mai ridicăm puțin nivelul elevilor

Directorul Școlii Gimnaziale nr. 1 din Curcani, Viforel Dorobanțu, nu este deloc mulțumit de rezultatele elevilor de la Evaluarea Națională 2023 și spune că își asumă acest eșec. Într-un interviu…
Vezi articolul