Un roman nepublicat până acum de Gabriel Garcia Marquez, autorul care a popularizat genul literar al „realismului magic” latino-american, a ajuns de miercuri în librării, parţial împotriva dorinţelor scriitorului decedat în urmă cu zece ani, informează Reuters, potrivit Agerpres.
Cu prilejul unei prezentări care a avut loc marţi la Madrid, fiii scriitorului, Gonzalo şi Rodrigo Garcia Barcha, au prezentat romanul de 120 de pagini intitulat „En agosto nos vemos”, care se traduce ca „Ne vedem în august”, scris în 2004 de romancierul columbian premiat cu Nobelul pentru literatură.
Versiunea în spaniolă a fost lansată miercuri, ziua în care s-a născut celebrul scriitor, urmând ca cea în engleză să fie lansată pe 12 martie, potrivit editurii Penguin Random House.
- Cartea a fost tradusă deja în limba română şi poate fi găsită pe rafturile librăriilor, potrivit TVR Info.
Înainte de moartea sa în 2014, la vârsta de 87 de ani, Garcia Marquez a spus că acel proiect de carte nu are valoare şi ar trebui ”distrus”, dar fiii şi agenţii autorului au revizuit diferitele manuscrise şi au considerat că acestea au o valoare literară care este posibil să nu fi fost înţeleasă de autorul aflat pe atunci în ultimii săi ani de viaţă, marcaţi de pierderi de memorie.
”Din punctul meu de vedere, înseamnă că toată creaţia lui Gabo a fost publicată, că nu mai e nimic în aşteptare şi că astfel s-a încheiat un ciclu”, a spus Gonzalo Garcia Barcha cu prilejul unei conferinţe de presă, menţionând numele sub care Garcia Marquez era alintat de admiratorii săi din America Latină.
Cea mai cunoscută operă a lui Garcia Marquez este ”Un veac de singurătate”, o saga dinastică plasată într-un cadru oniric, roman care l-a ajutat să câştige premiului Nobel pentru literatură în 1982, mai scrie Agerpres.
Romanul ce va fi publicat postum spune povestea Anei Magdalena Bach, o femeie de vârstă mijlocie care în fiecare lună august călătoreşte cu feribotul spre insula unde se află mormântul mamei sale şi are de fiecare dată câte o aventură amoroasă.
Familia scriitorului consideră că romanul, deşi a rămas într-o formă necizelată, poartă amprenta recognoscibilă a stilului autorului şi a unei cunoaşteri în profunzime a fiinţei umane.
Foto: © Ipek Morel Diplikaya | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.