Viorica Dăncilă promite că rupe “ciclul nesfârşit de reforme şi viziuni” din Educaţie cu “o viziune pe termen lung” şi “substanţă”

SURSA: psd.ro

Tema educaţiei a fost atinsă de premierul Viorica Dăncilă în discursul său în faţa delegaţilor PSD la congresul la care a fost desemnată candidatul partidului pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă. Dăncilă a promis, potrivit site-ului oficial al partidului, că va “da substanță reformei în educație”, după care a vorbit despre “întreruperea ciclului nesfârşit de reforme şi viziuni” şi că va veni cu o “viziune pe termen lung”.

Iată declaraţia legată de Educaţie făcută de Viorica Dăncilă sâmbătă, pe 24 august:

Viorica Dăncilă: “Voi da substanță reformei în educație. Am început prin creșterea salariilor profesorilor. Am construit creșe și grădinițe noi, am modernizat unități de învățământ, am adus fonduri europene pentru creșterea calității învățământului superior.

Am dezvoltat învățământul dual și am derulat proiecte cu finanțare națională și europeană pentru elevii aflați în situații dificile, însă avem nevoie de o modernizare autentică, stabilitate în sistem și întreruperea ciclului nesfârșit de reforme și viziuni.

În România, educația trebuie să facă saltul spre un sistem modern, o viziune pe termen lung și un program coerent.

Copiii noștri sunt cea mai de preț resursă a țării și avem datoria să-i pregătim pentru viață, să sprijinim viitoarele generații de tineri profesioniști care să ducă România mai departe”.

Premierul Dăncilă vorbeşte şi despre “stabilitate în sistem”. Reamintim că din 2017 de când a fost lansată versiunea actuală a Programului de Guvernare pe Educație, au trecut pe la conducerea Guvernului României trei premieri: Sorin Grindeanu, Mihai Tudose și Viorica Dăncilă. Sub ei, la conducerea ministerului Educației au fost patru miniștri: Pavel Năstase (175 de zile), Liviu Marian Pop (214 zile), Valentin Popa (241 de zile) și Ecaterina Andronescu (259 de zile).

Aceasta din urmă a venit cu o viziune numită “Educaţie ne uneşte”, care ar fi trebuit transformată în trei legi ale Educaţiei, dar în urma dezbaterilor publice obligatorii în toate şcolile şi judeţele, nu a prezentat niciun draft de act normativ, ci doar un plan de măsuri până în 2030.

Citeşte mai multe despre implementarea programului de Guvernare aici:

Programul de Guvernare pe Educație – ce au reușit să implementeze până acum trei premieri și patru miniștri

Reamintim că PSD îi va propune luni preşedintelui Klaus Iohannis ca preşedintele PSD Argeş, Şerban Valeca, să conducă ministerul Educaţiei – ar fi al cincilea ministru în mai puţin de trei ani. Vezi aici cine este Valeca, fost ministru al Cercetării în cabinetele Grindeanu şi Năstase.

Întrebat de Digi24 ce planuri are pentru ministerul Educaţiei, Valeca a declarat că nu va face nicio reformă:

„Nu o să încep cu nico reformă în educație. Primul pas este să înceapă anul școlar preuniversitar și universitar în cele mai bune condiții.”

Valeca susține că nu cunoaște problema manualelor pentru clasa a VII-a, care nu vor ajunge la timp pe băncile elevilor pentru că licitația a fost organizată tărziu, după cum Edupedu.ro a scris.

„Chiar nu știu, nu sunt la curent. Lasați-mă să intru în minister să văd ce este dacă voi intra și atunci vom discuta.”, a mai spus Valeca pentru Digi24.ro..

Propunerea a venit deşi Dăcilă declarase săptămâna trecută că la Educaţie va veni un om care să cunoască foarte bine problemele din învăţământul preuniversitar.

Prioritizarea Educaţiei în discursul public al premierului vine după ce pe 12 august acesta a decis în şedinţa de Guvern tăierea a 1.03 miliarde de lei de la acest minister, la rectificarea bugetară. Aceasta a fost cea mai mare sumă pierdută de un minister la această rectificare.

Cele mai multe fonduri tăiate au fost de la programul „Merg la școală”, prin care erau oferite tuturor elevilor vouchere de 250 de lei pentru cumpărarea de rechizite, cărți, manuale și echipament sportiv. Despre acest program premieru la spus iniţial că nu se mai face pentru că nu fusese implementat la timp pentru a fi gata anul acesta, dar ulterior Viorica Dăncilă a explicat de fapt motivul real:  „mai mulți părinți” i-ar fi cerut, pe lângă alte persoane nemeționate de premier, să nu le dea lor rechizite pentru că ar fi spus că „noi avem posibilități”.

Citeşte şi:

Exit mobile version