Violența domestică a crescut în pandemie. Avocat: Copiii au fost mult mai prezenți la actele de violență. Mai ales băieții s-au transformat în apărători ai victimei, întrând într-un conflict direct cu agresorul

1.024 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
În România, până la început de noiembrie, poliția a dat cu 8,2% mai multe ordine de protecție împotriva agresorilor domestici decât în aceeași perioadă a anului trecut. Mult mai multe femei ar fi avut nevoie de ajutor, dar nu au ajuns la autorități pentru a putea fi cuprinse în acest set de date. Victimele nu sunt obișnuite să ceară ajutorul, de frică sau de rușine, iar în ultimele luni au avut și mai puțină libertate de mișcare, scrie G4Media.ro.

Violența domestică

Una din trei femei la nivel mondial este victima actelor de violență domestică, spun statisticile Organizației Națiunilor Unite de dinainte de pandemia de Covid 19. Numărul victimelor a explodat în lunile în care distanțarea socială a împins aceste femei să rupă legăturile cu realitatea din afara relației abuzive.

“Am avut un caz în care victima a dorit să meargă la poliție să depună o plângere. Soțul a amenințat-o că dacă vă ieși din casă, va încălca ordonanța militară pentru că în declarație nu exista bifa să mergi la poliție să depui plângere. Agresorul i-a spus că îi se va deschide dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor și va ajunge în pușcărie.” povestește Giulia Crișan, avocata asociației Anais, care oferă consiliere victimelor violenței domestice.

O stare de criză extinde problemele deja existente în cuplu, așadar pe fondul măsurilor de protecție care a închis cuplurile între patru pereți, în multe familii incidentele nu au întârziat să apară, spune psihoterapeutul Adela Szentes:

  • “ Discuțiile simple de genul cine face mâncarea, lucrurile minuscule amplifică de obicei conflictul dintre partenerii care erau disfunctionali înainte de criză. Așa se amplifică neajunsurile relației, care înainte nu s-au văzut, dar acum datorită unor presiuni exterioare, ele vor ieși cu siguranță la suprafață. Faptul că el, de exemplu, a rămas fără serviciu, îl va determina că toată furia pe care de obicei nu o manifesta în cadrul familiei să o verse asupra partenerei.”

Citește articolul complet pe G4Media.ro

Photo 149505622 © Gan ChaonanDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Care este diferența funcțională dintre un doctorat profesional și unul științific, în afara diferențelor de nume?” / „Schimbările adoptate de guvern prin OUG nivelează diferențele” – Marius Ghincea, cercetător postdoctoral din Elveția, după ultimele modificări legale privind doctoratele din România

„Schimbările adoptate de guvern prin OUG nivelează diferențele dintre doctoratele profesionale, care devin regula deși reprezentau excepția în versiunea originală a legii, și doctoratele științifice”, apreciază, într-un comentariu publicat joi…
Vezi articolul

Platforma Zoom, larg folosită pentru predarea online, se confruntă cu probleme: a fost interzisă de școlile din New York, de SpaceX, de unele autorități. Fondatorul promite că va fi “reparată”. Ce soluții există pentru a o folosi în continuare, în siguranță

Una dintre aplicațiile a căror utilizare a explodat în criza coronavirusului, atât pentru școala online, cât și pentru munca la distanță, are probleme. Este vorba despre Zoom, pe care mulți…
Vezi articolul
Vaccinul pentru Covid-19

Negaționiștii vaccinului: mai degrabă oameni educați, care aleg “dovezile” științifice care le convin, după propriile convingeri sau nevoi / Și știința ar trebui să înțeleagă publicul, nu doar invers – analiză New England Journal of Medicine

Înțelegerea științei ar putea să fie insuficientă pentru ca negaționiștii să accepte vaccinarea împotriva Covid-19 sau alte lucruri pe care știința le consideră evidente, precum utilizarea vaccinurilor în general sau…
Vezi articolul

Religia ca disciplină la Bac în țările europene: în unele nu există deloc, în altele apare ca opțional, atât ca studiu al diverselor doctrine, cât și prin abordări de filosofie și istorie a religiei, religie și sexualitate, religie și știință, pluralism religios

Religia, ca materie de studiu în mai multe țări europene, fie obligatorie, fie opțională, este abordată diferit în diversele tipuri de examene date de elevi la finalul liceului – Bacalaureat,…
Vezi articolul