Vineri, 13 septembrie, zi de salariu pentru profesorii și angajații din Învățământ / Creșteri salariale vor fi în 2025, potrivit liderilor sindicali

28.941 de vizualizări
Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com
Vineri, 13 septembrie, profesorii și angajații din Învățământ primesc salariile, potrivit surselor Edupedu.ro. Pentru Învățământ, ziua de salariu este data de 14 a lunii, dar 14 septembrie pică sâmbăta, așa că banii vor fi virați de vineri. Liderul sindical Marius Nistor a declarat pentru Edupedu.ro că vor fi creșteri salariale în 2025.

Aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată la începutul lunii septembrie, potrivit unui document ajuns în școli și consultat de Edupedu.ro. La completarea unui post vacant nu se mai solicită completarea câmpului ”Tip contract”, conform sursei menționate. O altă modificare se referă la faptul că a fost corectată secțiunea ”Scutire impozit” pentru statele de plată rectificative.

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că în 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesorii și angajații din Învățământ: „Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului”. Acesta a spus că „va fi diferența dintre maximul pe care trebuie să-l atingi pe legea salarizării și maximul pe care îl ai în plată în momentul de față.”

George Purcaru, vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Ziare.com că în 2025 vor fi majorări salariale de 20%.

„În ceea ce privește partea salarială, așa cum am convenit în perioada grevei, prin Ordonanța nr. 57, până în acest moment au fost aplicate grilele de salarizare. Această ordonanță prevede pentru anul 2025 o nouă creștere salarială. Ordonanța nr. 57 prevede că pentru anul 2024 se acordă doar jumătate din diferență, în ceea ce privește viitoarea lege a salarizării, ce întârzie să apară. Prin urmare, Ordonanța nr. 57 obligă Guvernul să acorde sumele pentru majorări salariale în anul 2025, deci încă 20%. Încă nu avem informații dacă este vorba despre luna ianuarie sau altă lună din 2025”, a spus George Purcaru.

Informații de context

Pe 1 iulie, Edupedu.ro a scris că aplicația de salarizare pentru profesorii și angajații din Învățământ a fost actualizată cu noile majorări de la 1 iunie, potrivit unui document ajuns în școli. Este vorba despre Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Aceasta prevede că, la 1 iunie, salariile pentru profesori vor fi cele din grilele aprobate de Executiv. Majorarea din luna iunie se aplică pentru salariile pe care cadrele didactice le-au primit în luna iulie.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, i-a mulțumit Ligiei Deca pentru majorarea salariilor din Învățământ: „Vă vorbesc în calitate de ministrul al Finanțelor, dar și de profesor universitar, în care simțim cu toții îmbunătățirea reală a sistemului nostru de remunerație, iar din acest punct de vedere nu putem decât să adresăm, încă o dată, felicitări doamnei ministru (…).” Declarațiile au fost făcute la un eveniment dedicat Zilei Educației Financiare, organizat de Ministerul Educației.

Salariul unui cadru didactic debutant să fie 23% din indemnizația președintelui României, este una dintre propunerile Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit unei informări. Conform reprezentanților profesorilor, pe 6 februarie a avut loc o întâlnire informală cu conducerea Ministerului Muncii și a reprezentanților Băncii Mondiale și s-a discutat despre noua lege a salarizării.

La sfârșitul lunii decembrie 2023, Guvernul a adoptat proiectul de ordonanță de urgență care stabilește salariile din învățământ de la 1 ianuarie 2024. Potrivit acestuia, cele mai mari creșteri sunt pentru funcțiile administrative, atât în mediul academic (19% pentru rectori) cât și în cel preuniversitar (26-28% pentru inspectori și aproape 30% pentru directorii de școli).

Iată ce prevede Ordonanța urgență nr. 128 din 28 decembrie 2023:

Articolul II – „(1) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea- cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul didactic auxiliar din cadrul bibliotecilor centrale universitare, personalul Bibliotecii Naționale a României și Bibliotecii Academiei Române, precum și pentru celelalte categorii de funcții prevăzute în anexele la Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, și care au calitatea de personal didactic auxiliar, conform Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, și Legii învățământului superior nr. 199/2023, cu modificările și completările ulterioare, și care își desfășoară activitatea în sistemul național de învățământ și care nu se regăsesc în anexa prevăzută la art. I se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază aflate în plată în luna decembrie 2023.

(2) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază pentru personalul administrativ/nedidactic din sistemul național de învățământ se majorează, începând cu data de 1 ianuarie 2024, cu 250 de lei față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 450 de lei începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază la gradația 0 de vechime în muncă din luna decembrie 2023.

(3) Începând cu salariile aferente lunii ianuarie 2024, prin derogare de la dispozițiile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, salariile de bază ale personalului din instituțiile și unitățile care funcționează în subordinea sau în coordonarea Ministerului Educației, altul decât cel prevăzut la alin (1) și (2), se majorează cu 8% față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023, respectiv se majorează cu 12% începând cu salariile aferente lunii iunie 2024 față de nivelul salariilor de bază din luna decembrie 2023.”

O analiză Edupedu.ro a arătat cum salariile profesorilor sunt în urma economiei: salariile din școli au crescut, în medie, cu 230% din 2010 și până în 2024, într-o economie unde salariile medii și minime au crescut cu 312%, respectiv 450% în aceeași perioadă. Cu alte cuvinte, atunci când este comparat cu doi indicatori esențiali – salariul minim pe economie și salariul mediu pe economie –, salariul profesorului nu rezistă.

Pentru profesorul debutant, cel care ar fi trebuit să aibă un salariu net, în mână, de 4.600 de lei pe lună de la 1 ianuarie 2024, conform declarației ministrului Muncii de la pupitrul Guvernului României din 12 iunie 2023, salariul este crescut de la 3.300 de lei și până la 3.550 de lei, deci o creștere de 250 de lei pe net.

În 14 iulie, profesorii au primit salariile majorate, după greva din luna mai a profesorilor. Condiția pentru suspendarea grevei a fost adoptarea unei ordonanțe de urgență care să prevadă faptul că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie și creșterea salarială de 50% din diferența între salariile actuale și cele din grila nouă, la 1 ianuarie 2024.

Pe 15 iunie, în discursul său din Parlament, Marcel Ciolacu, președinte PSD, le-a promis profesorilor și angajaților din învățământ că va livra “la milimetru” ce a promis împreună cu Nicolae Ciucă, fost premier:

„Când vine vorba de educație, speranța nu va fi o opțiune pentru mine, ca prim-ministru. Voi livra la milimetru ce am promis împreună cu președintele Senatului, Nicolae Ciucă, iar cea mai mare garanție, dincolo de orice ordonanțe sau legi, este aceea că fac parte din partidul care a livrat deja și medicilor ce a promis. Sunt pregătit să discut oriunde și oricât cu profesorii pentru a găsi împreună soluțiile corecte”, a declarat Marcel Ciolacu.

Foto: © Vlad Ispas | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
În 2025 vor fi creșteri salariale pentru profesori, potrivit liderului sindical Marius Nistor: Mai este o diferență de încă 50% care trebuie acordată. A nu se înțelege 50% creștere suplimentară a salariului. Va fi diferența dintre salariul aflat în plată în momentul de față și maximul stabilit de grila noii Legi a salarizării
Aplicația de salarizare a personalului din Învățământ a fost actualizată. La completarea unui post vacant nu se mai solicită completarea câmpului ”Tip contract”

8 comments
  1. Nu este normal ca un cadru didactic auxiliar, cu 33 ani vechine si studii superioare de lunga durata, sa fie la acelasi salar cu un profesor debutant de 4500lei/luna. Ne-au taiat toate sporurile, suplinim la ore profesorii care lipsesc fara sa fim platiti chiar daca avem aceeasi calificare, nu suntem apreciati la munca pe care o desfasuram in scoli. Noi nu existam pt. cei din Sindicat!

    1. Credeti ca le pasa ? Nu, nu le pasa ! Avem studii superioare, masterat, expertiza contabila si ne platesc in bataie de joc ! Nu beneficiem de ore suplimentare, plata concediului de odihna neefectuat( efectuam maxim 10 zile/ an), spor stres, spor ecran, absolut nimic ! Doar obligatii peste obligatii si stres inutil ! Un muncitor calificat a ajuns sa aiba salariul de 4.000 lei( nu spun ca este prea mult), iar noua ne-au luat indemnizatiile si toate sporurile , niste oameni care habar nu au ce implica munca noastra . Logic ! Atunci cand ai parte doar de plimbari si beneficii nu sti sa mai apreciezi nimic si mai grav…. arunci cu noroi in cei care muncesc cu adevarat si mai au si ceva minte. Pardon, asta cu mintea nu mai este la moda in invatamant !

  2. Pentru personalul din învățământ nedidactic de ce nu se dau tăierile de salarii cum s-au dat la profesori noi suntem ai nimănui au făcut procese doar pentru ei, liderii de sindicat neau lăsat baltă ,unde este egalitate între membrii de sindicat?

  3. Cei de la sindicat au sesizat oare ce salariu are o persoana, la maxim de vechime , de la nedidactic(administrativ)? Cum si cat sa mai supravietuiasca cu 3100 lei net?

  4. Plata examenul de bacalaureat în județul Bacău lasă de dorit. Nici la ora actuala nu s-a platit evaluarea pentru examenul de bacalaureat sesiunea iulie 2024. RUSINE!!! Propun că începând din anul 2025 să corecteze doar membri Ministerului Educației.

    1. Sumele necesare pentru plata examenelor se solicită separat de către unitățile de învățământ. Ministrul plătește sumele solicitate. Noi le-am plătit integral.

  5. In 2025 urmează înghețări sau prorogări, nu creșteri de salarii.

    Primele semne de agonie vor fi imediat ce se termină extazul pomenilor electorale in decembrie.

    Factura pt destrăbălarea economică electorală o vor plăti tot cei care muncesc, dar de strigat cel mai tare vor striga tot cei care au beneficiat de pomană.

    Profesorii vor fi din nou sacrificați.

    Care sunt semnele?
    Tonele de documente inutile pe care trebuie sa le întocmească cadrele didactice că să uite de toate aceste aspecte.

  6. Mda, normal ca multumesc cei din universitar ca ei n-au facut greva. Tot noi, fraierii din preuniversitar, am facut greva si ne-am injosit pentru salarii decente. Nu avem pentru ce sa ii multumim doamnei ministru. Doamna ministru nu intelege de vorba buna, trebuie sa recurgem la masuri drastice, din cauza carora ne-am ales cu salarii taiate, ca sa ne primim drepturile de hrana ca ceilalti bugetari in perioada concediului de odihna, ca sa primim o amarata de prima de cariera didactica cand in celelalte domenii au de mult timp suma lunara alocata echipamentelor, ca sa ni se mareasca cu cateva milioane salariile ca nu mai faceam fata inflatiei. Asteptam si bani de chirie, doamna ministru. Stiti ca posturi nu avem acasa, deoarece coruptia e in floare, directorii fac ce vor si ati marit varsta de pensionare la 70 de ani. Ni se pare normal sa ne platiti si o suma pentru chirie cum beneficiaza si colegii dvs. din Parlament, cei din MAI etc. E greu sa platim o chirie de minimum 15 milioane dintr-un salariu de 4000 si ceva de lei si sa ne mai intretinem si familia, copiii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
caldura calorifer

Peste 11 mii de elevi și copii de grădiniță din Focșani învață în frig, după ce Primăria nu a plătit datoriile. În jumătate dintre școli, elevii au program redus iar elevii din internate vor face naveta sau vor învăța online, anunță Inspectoratul Școlar Vrancea / Lista școlilor și grădinițelor fără căldură

Elevii din 21 școli și licee din orașul Focșani nu au căldură și apă caldă din cauză ca Primăria nu a plătit datoriile către compania de termoficare. În cazul a…
Vezi articolul

Scrisoare de susținere pentru profesori a unui elev de clasa a XII-a: Faptul că s-a ajuns în această situație este vina noastră, a tuturor. Noi ne alegem conducătorii și consider că toată țara ar trebui să fie în aceste momente solidară cu cadrele didactice

“Profesorii trebuie să știe că suntem alături de ei”, spune Ștefan Alexoaie, elev în clasa a XII-a, președinte al Consiliului Elevilor din cadrul Colegiului Economic „Octav Onicescu” din Botoșani. Într-un…
Vezi articolul

EXCLUSIV Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat în 2022 o colaborare cu compania chineză de cryptomonede Binance, deși firma era investigată în SUA pentru presupusă spălare de bani

În 20 septembrie 2022, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, a anunțat lansarea unei colaborări cu compania chineză de cryptomonede Binance printr-un comunicat ce a trecut relativ neobservat la…
Vezi articolul