Viitorul guvern să „reformeze fundamental curriculumul școlar”, să introducă un sistem de sprijin timpuriu pentru elevii în risc de abandon, să reformeze Evaluarea Națională – apel al organizației Salvați Copiii

67 de vizualizări
Sursa: Salvati Copiii Romania
O „reformare fundamentală a curriculumului școlar”, în special la liceu, resurse substanțiale pentru educația remedială, reevaluarea metodologiei și structurii Evaluării Naționale și măsuri de sprijin pentru elevii cu risc de abandon – acestea se numără printre cererile formulate de organizația Salvați Copiii România într-un apel transmis, joi, viitorului guvern și partidelor parlamentare. 

Salvați Copiii transmite, în scrisoarea sa publică, o serie de recomandări pentru ca viitorul guvern să asigure accesul copiilor vulnerabili la servicii medicale, de educație și de protecție socială.

În mesajul său, organizația realizează un tablou al sistemului de educație, pe baza diverselor date existente la nivel național și internațional. Între altele, ea arată că:

În România, cheltuielile pentru educație „reprezintă doar 13,3% din PIB, față de media UE de 19,4%, în ciuda faptului că țara are cea mai mare proporție de copii în risc de sărăcie sau excluziune socială din Uniunea Europeană​”. 

  • ”România alocă doar 4,9% din PIB pentru sănătate, față de media UE de 7,6%, ceea ce afectează accesul la servicii medicale de bază, în special pentru copiii din comunități marginalizate.”
  • „16% dintre copiii de vârstă gimnazială și peste un sfert (25,03%) dintre adolescenții de vârstă liceală se află în afara sistemului de învățământ. Mai mult, rata abandonului școlar timpuriu a atins 16,6% – cel mai ridicat nivel din ultimii șase ani.”
  • ”România rămâne în topul mortalității infantile, peste media din UE (…)”
  • „Trei din zece copii cunosc consumatori de droguri sau substanțe psihoactive în cercul lor social, procentul crescând la patru din zece în cazul adolescenților”. 
  • „Din cele 17.709 cazuri de abuz raportate oficial către instituțiile de protecție a copilului, aproape 6.000 reprezintă forme severe de violență: 1.994 cazuri de abuz fizic, 2.240 cazuri de abuz emoțional și 1.504 cazuri de abuz sexual”.
Principalele solicitări și recomandări ale Salvați Copiii România pentru viitorul guvern:
  • Dezvoltarea și implementarea imediată a unui sistem național de monitorizare și intervenție timpurie pentru identificarea și sprijinirea elevilor în risc de abandon școlar, cu focus special pe vulnerabilitățile socio-economice.
  • Alocarea substanțială de resurse pentru programele de educație remedială (În mod special, Școală după Școală).
  • Reformarea fundamentală a curriculum-ului școlar, în special pentru învățământul secundar superior, cu accent pe relevanța pentru piața muncii și dezvoltarea competențelor cheie.
  • Reevaluarea urgentă a structurii și metodologiei Evaluării Naționale pentru a asigura că aceasta măsoară în mod real competențele elevilor și nu perpetuează inegalitățile sociale.
  • Crearea unui sistem național de monitorizare a indicatorilor de sănătate și bunăstare a copiilor.
  • Implementarea unui program național de redistribuire a medicilor pediatri și chirurgi pediatri în zonele deficitare.
  • Modernizarea urgentă a tuturor maternităților și secțiilor de neonatologie.
  • Introducerea imediată a educației pentru sănătate în curriculum-ul școlar obligatoriu, cu accent special pe educația sexuală și reproductivă, planificare familială și prevenția sarcinilor nedorite. 
  • Instruirea periodică a profesorilor pentru recunoașterea semnelor de violență și abordarea situațiilor raportate cu empatie și profesionalism.
  • Servicii de consiliere și educație parentală pentru alternative pozitive de disciplinare a copilului.
  • Crearea unui sistem național integrat de raportare și monitorizare a cazurilor de violență.
  • Asigurarea finanțării adecvate pentru serviciile de protecție și asistență psiho-emoțională a copiilor.
  • Implementarea programelor de asigurare a unei mese hrănitoare în școală pentru toți copiii, pentru a reduce abandonul școlar, a crește coeziunea în rândul copiilor și pentru a elimina inegalitățile în asigurarea nevoilor de bază ale acestora.
  • Stimularea angajatorilor să investească în comunități vulnerabile, prin reducerea fiscalității pentru companiile care creează locuri de muncă, contribuind astfel la reducerea sărăciei în zonele rurale.
Mesajul Salvați Copiii, integral:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca spune că Ministerul Educației a fost ineficient în a asigura decontul nevetei elevilor și susține gratuitatea / Sorin Ion: CCR a declarat neconstituțională Ordonanța de Urgență 50, cea care prevedea decontul, pentru că era în contradicție cu sintagma gratuitate pentru elevi

Ministrul Educației, Ligia Deca, a precizat că decontul navetei elevilor este considerat nesustenabil: „Problema este că niciodată nu putea exista predictibilitate bugetară, în sensul în care, chiar dacă noi estimam…
Vezi articolul

”Ne-au spus că vrem transport gratuit ca să mergem la plajă. Și din alocația forfetară să punem bani de benzină sau să închiriem un autobuz”, susține lidera elevilor din Constanța/ Secretar de stat: ”Dacă statul îi plătește naveta și nu o condiționează de școală merge la păcănele, ce-i așa complicat?”

Mai multe asociații de elevi din țară cer retragerea proiectului de OUG cu privire la transportul elevilor, pus în consultare publică de Ministerul Educației, argumentând că alocația forfetară pentru transport…
Vezi articolul

DOCUMENT Formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală a fost publicat. Ministerul Sănătății le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din prima zi

Ministerul Sănătății a publicat, vineri seara, formularul de consimțământ al părinților pentru testarea antigen a copiilor la școală și le recomandă părinților să ducă la școală acordul completat încă din…
Vezi articolul