Viitorul Guvern, care va fi format după alegerile din decembrie, va trebui să înghețe salariile bugetarilor, după ce datoria publică a României a depășit 50% din Produsul Intern Brut (PIB), arată un răspuns oficial transmis de Ministerul Finanțelor la întrebarea unui deputat, scrie Economedia.ro. Amintim, recent, un proiect de Ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetului de stat pe 2024 propune o creștere de 8% pentru bugetul Educației, bani necesari pentru a acoperi plata salariilor și burselor.
Cele mai recente date arată că datoria publică a României a ajuns la peste 51% din PIB, în lunile aprilie, mai și iunie. Ministerul Finanțelor nu a mai actualizat datele privind datoria publică, deși suntem deja la finalul lunii septembrie, scrie Economedia.ro. Iar datoria externă a României a continuat să crească, majorându-se cu 10,2 miliarde lei în primele șapte luni, până la 180,3 miliarde euro, arată cele mai recente date publicate de Banca Națională a României (BNR).
Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul trebuie să prezinte public un program pentru reducerea poverii și trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public, când datoria publică trece de 50% din PIB.
Ministerul Finanțelor arată, într-un răspuns oficial, că vor trebui luate măsuri pentru îndreptarea situației și reducerea datoriei cel târziu în primul semestru din 2025, adică exact după alegerile care vor desemna un nou președinte și un nou Guvern în România.
Ministerul Educației a cerut bani în plus la rectificare pentru plata salariilor și burselor
Edupedu.ro a scris că bugetul Ministerului Educației crește cu 8% la rectificare, iar cei mai mulți bani sunt alocați pentru salarii și burse: aproape 4 miliarde de lei, conform proiectului de Ordonanță de urgență pentru rectificarea bugetului de stat pe 2024, pus recent în consultare publică de Ministerul Finanțelor. Pe de altă parte, proiectul propune o reducere a bugetelor pentru investiții.
Salariile profesorilor și ale angajaților din Învățământ au fost majorate la finalul anului trecut prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 128/2023. Majorarea din luna iunie anul acesta se aplică pentru salariile pe care cadrele didactice le primesc în luna iulie.
Salariul net, în mână, este doar 58% din salariul brut. Din salariile de bază, brute, scrise în grila de salarizare din Educație, circa 42% sunt impozite și contribuții la stat. – Vezi aici grilele de salarizare.
La sfârșitul lunii aprilie, Edupedu.ro a scris că Ministerul Educației a cheltuit deja 8,2 miliarde de lei, în primele trei luni ale acestui an, din bugetul de cheltuieli de personal, conform Ministerului Finanțelor. Informația apare într-un memorandum aprobat de Guvern pe 25 aprilie.
Memorandumul atenționează faptul că execuția de peste un sfert din buget pe primele 3 luni face să fie insuficienți banii pentru salarii pentru tot anul, dacă se ia în calcul și majorarea programată pentru luna iunie.
Foto: © Ilya Genkin | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.