VIDEO Ziua Națională Constantin Brâncuși, celebrată pe 19 februarie. Se împlinesc 146 de ani de la nașterea marelui sculptor

546 de vizualizări
Foto: Muzeul Constantin Brâncuși
Un film de prezentare a vieții și creației lui Constantin Brâncuși, parte a seriei “Maeștri ai artei vizuale românești și poveștile lor”, este pus la dispoziție de Ministerul Afacerilor Externe într-un un proiect al Institutului Cultural Român, transmite Agerpres.

Ziua Brâncuşi, zi dedicată marelui sculptor român Constantin Brâncuşi, este sărbătorită an de an la data aniversării sale, respectiv la 19 februarie, după ce pe 27 noiembrie 2015 a fost promulgată legea 305/2015 în acest sens.

Personalitate marcantă în mişcarea artistică a veacului al XX-lea şi unul dintre cei mai mari sculptori ai acestei perioade, Constantin Brâncuşi face parte dintre artiştii de seamă care au modificat gândirea plastică, având o contribuţie esenţială în transformarea sculpturii tradiţionale în sculptură modernă, se arată într-un documentar Agerpres.ro, scrie G4Media.ro.

Criticul de artă Mircea Deac aminteşte, în volumul „Constantin Brâncuşi” (Editura Meridiane, 1966), de cuvintele unuia dintre biografii artistului, David Lewis, care spunea că „dintre sculptori, Brâncuşi a fost primul care a făcut o ruptură radicală cu trecutul imediat. (…) Formele sale simple, liniştite, ieşite din comun, totuşi pregnante şi aproape abstracte, reflectă o serie de atitudini creatoare care au devenit fundamentale în dezvoltarea artei plastice moderne”.

“Astăzi, 19 februarie, marcăm Ziua Brâncuşi, reper important pentru iubitorii de artă din întreaga lume. ‘Părinte al sculpturii moderne’, emblematică personalitate a culturii române şi mondiale, Constantin Brâncuşi a dăruit enorm României prin întreaga sa creaţie, muncă şi generozitate artistică, asumându-şi permanent identitatea artistică şi sufletească românească”, anunţă MAE, într-un mesaj postat pe Facebook, potrivit agenției de presă citate.

Ceea ce (cei care spun despre lucrările mele că ar fi abstracte) numesc abstract (…) este cel mai pur realism, deoarece realitatea nu este reprezentată de forma exterioară, ci de ideea din spatele ei, de esenţa lucrurilor, îşi auto-definea marele sculptor conceptul creaţiilor sale. Am şlefuit materia pentru a afla linia continuă. Şi când am constatat că n-o pot afla, m-am oprit; parcă cineva nevăzut mi-a dat peste mâini, spunea marele sculptor.

Pentru a sărbători anul acesta Ziua Brâncuşi, MAE oferă publicului filmul de prezentare a vieţii şi creaţiei lui Constantin Brâncuşi, parte a seriei “Maeştri ai artei vizuale româneşti şi poveştile lor”, un proiect cultural al Institutul Cultural Român/Romanian Cultural Institute, realizat în colaborare cu Artsociety şi curatoriat de echipa @Art Safari Bucharest.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Ligia Deca / Foto: INQUAM Photos - Octav Ganea

Ministra Educației, Ligia Deca, merge în Parlament, la ora Guvernului, miercuri, de la 11:30, după 170 de zile de la primirea invitației din partea USR / Senatorul Ștefan Pălărie anunță că așteaptă întrebările cetățenilor pentru oficial

Ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat participarea la „Ora Guvernului“, o sesiune în care membri ai Executivului vorbesc în fața parlamentarilor. Conform programării de pe site-ul Senatului, aceasta va vorbi…
Vezi articolul

Predare multidisciplinară aplicată de profesori pentru ca elevii să stea mai puține ore în fața calculatorului în timpul școlii online – printre planurile Ministerului Educației la o lună și jumătate de când a început școala

Profesorii ar putea trece la crearea de lecții de “predare transdisciplinară sau multidisciplinară”, pentru a reduce timpul pe care elevii îl petrec în fața calculatoarelor, în timpul școlii online. Planul…
Vezi articolul

Teste de antrenament pentru Evaluarea Națională, solicitate într-o scrisoare deschisă Ministerului Educației, de un părinte al unui elev de clasa a 8-a: “Elevii din clasa a opta sunt la a patra variantă de subiecte de examen pe care o cunosc de-a lungul gimnaziului”

Modele sunt în continuă schimbare, iar cele mai recente, publicate în noiembrie 2021 nu sunt clare, acuză mama care a trimis scrisoarea către ministerul Educației. Elena Ungureanu, mama unui elev…
Vezi articolul