VIDEO Valul 5 ajunge în România în „probabil nu mai mult de trei săptămâni”, anunță premierul Ciucă, de la Bruxelles / Am primit un semnal că trebuie să fim cu adevărat pregătiți

1.414 vizualizări
Nicolae Ciucă / Foto: gov.ro
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în urma discuțiilor de la Bruxelles, unde s-a întâlnit cu șefa Comisiei Europene și mai mulți oficiali ai blocului comunitar, valul 5 al pandemiei de Coronavirus, produs de noua varianta omicron, ar ajunge în România într-un „interval de timp probabil nu mai mare de trei săptămâni”.

Aceasta este prima așteptare pe care șefa Comisiei Europene o are de la Guvernului condus de Ciucă, a explicat acesta din urmă, ca țara noastră să fie foarte bine pregătită pentru acest val. „Un semnal că trebuie să fim cu adevărat pregătiți pentru ceea ce înseamnă impactul pe care acesta îl va avea și la nivelul țării noastre”, a spus Ciucă.

România este în acest moment în plină relaxare a măsurilor care privesc combaterea pandemiei. În privința școlilor, nu există niciun plan anunțat de autorități pentru prevenirea răspândirii noii tulpini.

Reporter: Bună ziua, domnule prim-ministru! Aş avea două întrebări, dacă se poate. Prima este legată de întrevederea dumneavoastră cu doamna Ursula von der Leyen. A fost prima dumneavoastră întrevedere cu președinta Comisiei Europene. M-ar interesa care este principalul mesaj pe care vi l-a transmis, principala așteptare pe care o are Ursula von der Leyen din partea guvernului dumneavoastră. În al doilea rând, v-aș întreba, aţi spus mai devreme, aţi subliniat importanța pe care România vrea să o aibă, gazul și energia nucleară, în timpul tranziției ecologice, m-ar interesa ce semnale ați primit. Ce șanse există ca gazul și energia nucleară să facă parte din actul delegat pentru taxonomie? Dacă România va iniția, știu eu, la nivel bilateral contacte cu țări care să permită includerea acestor două tipuri de energie în actul delegat pentru taxonomie. Mulțumesc.

Nicolae Ciucă: „Am înțeles. Vă mulțumesc. Mesajul şi esența discuțiilor pe care le-am avut cu doamna președinte Von der Leyen au vizat elementele legate de criza COVID. Este cu adevărat o preocupare majoră vizavi de modul în care fiecare stat membru și Uniunea în ansamblu sunt în măsură să gestioneze pandemia de COVID-19. De asemenea, am discutat impactul pe care noul val al variantei Omicron îl are deja într-o serie din țările Europei, primind un semnal că trebuie să fim cu adevărat pregătiți pentru ceea ce înseamnă impactul pe care acesta îl va avea și la nivelul țării noastre, discutându-se și despre un interval de timp, probabil nu mai mare de trei săptămâni, în care el va fi prezent și în zona țării noastre. Ca atare, principalul subiect de discuție a fost legat de modul în care noi suntem pregătiți să gestionăm cel de-al cincilea val.

Şi, desigur, au fost discuții legate de modul în care decurge campania de vaccinare și de necesitatea ca la nivel guvernamental și al instituțiilor de specialitate – și aici insist, instituțiile de specialitate din cadrul Ministerului Sănătății – să poată să aibă o comunicare și să convingă din punct de vedere profesional necesitatea ca populația să se vaccineze, fiind, practic, singurul instrument prin care, cu certitudine, așa cum am putut să desprindem din ceea ce s-a întâmplat, nu ne protejează de a ne infecta, în schimb, ne protejează să trecem mai ușor prin boală și să nu avem atâtea cazuri, așa cum am avut în perioada valului 4, când zeci de mii de români și-au pierdut viaţa”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

SURSE Gigel Paraschiv – propunerea înaintată de PSD premierului Nicolae Ciucă pentru a prelua funcția de ministru al Educației, după demisia lui Cîmpeanu / Paraschiv este un apropiat al lui Cîmpeanu și al lui Costoiu, iar schimbarea ministrului ar fi una de formă

Gigel Paraschiv, protejatul lui Sorin Cîmpeanu la Ministerul Educației, a fost propus de liderul PSD Marcel Ciolacu să preia funcția de ministru al Educației, poziție vacantată prin demisie de Sorin…
Vezi articolul

Părinții, obligați să citească și să respecte Regulamentul de ordine interioară al școlii. Școlile, obligate să îl publice și online după ce îl actualizează în prima săptămână de cursuri

Începerea noului an școlar vine cu o cerință obligatorie pentru părinți: să citească regulamentul de ordine interioară și să se asigure de respectarea lui, potrivit Regulamentului-cadru de organizare și funcționare…
Vezi articolul

DOCUMENT Profilul absolventului de liceu, baza planurilor-cadru și a programelor școlare, publicat în Monitorul Oficial. Prima generație pentru care se aplică e cea care intră în clasa a IX-a în 2025, adică elevilor care sunt acum clasa a VII-a / La matematică, un elev ar trebui să știe aplice în viața reală ce învață la clasă, lucru testat și de PISA

Profilul absolventului de liceu, care stă la baza viitoarelor planuri cadru și apoi programe școlare și manuale, a fost publicat în Monitorul Oficial, miercuri, 6 decembrie, cu o întârziere de…
Vezi articolul

Liceele agricole vor putea construi corpuri noi de clădiri și vor putea fi dotate cu mobilier nou și echipamente digitale – apel PNRR de 43 de milioane de euro. Ghidul solicitantului a fost pus în dezbatere publică

Liceele tehnologice cu profil agricol vor putea construi corpuri noi de clădiri, să le eficientizeze din punct de vedere energetic pe cele existente și să își înnoiască infrastructura școlară prin…
Vezi articolul

Ghidul pentru profesori, privind egalitatea de gen, devenit ținta unei campanii de petiții, a fost aprobat și apreciat de Ministerul Educației și respectă prevederile legale la nivel național și european, spune Coaliția pentru Egalitate de Gen

Materialul destinat profesorilor intitulat “Egalitatea de gen – predarea și integrarea în învățământul preuniversitar”, realizat de un grup de cercetătoare și lansat la începutul acestui an școlar, a devenit ținta…
Vezi articolul