VIDEO Valeriu Gheorghiță: 1,5% din cazurile de Covid-19 raportate la grupa de vârstă 5-11 ani au fost internate

507 vizualizări
Foto: gov.ro
Rata de internare la spital în cazul copiilor de 5-11 ani diagnosticați cu Covid-19, în România, este de 1,5%, iar la copiii de 10-14 ani este de 2%, a explicat medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, în cadrul conferinței pe tema vaccinării la copii, organizată de Guvern.

Mai jos, declarațiile lui Valeriu Gheorghiță, pe tema vaccinării, în cadrul conferinței de marți:

„Copiii au un risc foarte mic de a face o formă severă de boală. Din punct de vedere al ponderii cazurilor internate din cauza Covid-19, de pildă în România, la grupa de vârstă 5-11 ani, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de Covid-19 au fost raportate la această grupă de vârstă. De asemenea, la grupa de vârstă 10-14 ani, circa 3% din cazuri.

În valul 4 am observat și o creștere ceva mai mare a cazurilor la tineri ca urmare a faptului că varianta Delta se răspândea mult mai ușor în colectivitățile unde oamenii interacționau mai mult și respectau mai puțin măsurile de prevenție și în condițiile în care rata de vaccinare la grupele de vârstă mai mici era mai redusă comparativ cu populația adultă.

Ca atare, dacă ne uităm la impactul pe care Covid-19 în are la cei tineri, în mod deosebit cu [vârste cuprinse între] 5-11 ani, datele din Europa ne arată că rata de internare este de 3 până la 5 cazuri din 1.000 de cazuri de Covid simptomatic.

De asemenea, dacă ne uităm la rata de internare în secția ATI, este undeva la 6 cazuri din 10.000 de copii diagnosticați și simptomatici. Deci impactul este semnificativ mai mic ca la populația adultă.

Vaccinarea copiilor nu reprezintă un substitut pentru vaccinarea adulților și pentru populația vulnerabilă, dar este un pas înainte faptul că la un an de la autorizarea primului vaccin împotriva Covid-19 avem posibilitatea să dispunem de un vaccin care îndeplinește toate criteriile de eficacitate și siguranță și pentru grupa de vârstă 5-11 ani.

Datele ne arată că prezența unei afecțiuni cronice la această grupă de vârstă crește riscul de spitalizare de circa 12 ori sau riscul de internare la ATI de 19 ori.

Din acest punct de vedere, indicația fermă de vaccinare este adresată celor care se cunosc cu afecțiuni cronice. De asemenea, trebuie să înțelegem că și copiii aparent sănătoși pot să dezvolte, rarisim, forme grave.

Mai este un aspect care ține de reacția inflamatorie a organismului care apare la câteva săptămâni după trecerea prin boală, chiar dacă boala a fost asimptomatică. (…)

Modelele matematice ne arată că impactul pe transmitere va fi mult mai redus dacă avem o rată de vaccinare crescută la grupa de vârstă 5-11 ani.”


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mădălin Bunoiu, profesor de fizică și președinte ARACIS: Tinerii nu mai au curiozitatea să cerceteze pentru că n-au avut posibilitatea să încerce vreodată. Numărul de laboratoare de chimie, de fizică, de biologie din școlile primare, gimnaziale și licee este incredibil de mic

Președintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), Mădălin Bunoiu, remarcă numărul de laboratoare de chimie, fizică sau biologie, din școli, „incredibil de mic”, în special la sate.…
Vezi articolul

BREAKING Guvernul vrea să forțeze închiderea grevei, băgând pumnul în gură profesorilor, prin adoptarea astăzi a unei Ordonanțe de Urgență care conține oferta de creștere salarială cu 1.000 de lei brut, care a fost respinsă aseară de sindicate. OUG cu oferta refuzată prin referendum de profesori apare pe ordinea de zi a ședinței de guvern extraordinare astăzi

Guvernul vrea să forțeze profesorii să iasă din grevă, aprobând creșterile salariale refuzate aseară de cadrele didactice prin referendum făcut de sindicate. Concret, o Ordonanță de Urgență care prevede creșteri…
Vezi articolul