VIDEO Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 pentru femeile gravide și mame care alăptează, răspunsul medicilor

Foto: © Gpointstudio | Dreamstime.com

Femeile gravide se vor putea vaccina după o discuție cu medicul care are sub supraveghere sarcina, iar mamele care alăptează nu au nicio contra-indicație de vaccinare – sunt două dintre răspunsurile date de medici în cadrul unui webinar organizat de ministerele Educației și Sănătății vineri.

Medicul Daniela Rașka, președintele Societății Medicilor din Colectivitățile de copii a răspuns întrebării despre recomandarea vaciinării la femeile gravide.

“Una dintre întrebările pe care le-a spus se refereau la recomandările privind vaccinarea gravidelor. Aici pot să mă refer la poziția Societății de Obstretică și Ginecologie din România, care subliniază faptul că discuția trebuie să o poarte fiecare pacientă în parte cu medicul respectiv, trebuie să primească toate informațiile, trebuie să știe că în acest moment nu există o siguranță declarată a vaccinurilor pentru femeile gravide, deoarece nu există studii efectuate în acest sens, dar trebuie să știe în același timp că gravidele reprezintă, alături de persoanele cu obezitate, alături de persoanele cu afecțiuni oncologice sau de alte persoane cu boli cronice, o populație cu risc înalt de a dezvolta boala. De aceea hotărârea pe care o ia fiecare persoană în parte îi aparține, după o discuție detaliată cu medicul care îngrijește sarcina”.

Poziția Societății de Obstretică și Ginecologie, emisă pe 15 ianuarie 2021:

“SOGR recomandă tuturor medicilor obstetricieni să discute pe larg cu pacientele lor gravide sau care alăptează aspectele subliniate în continuare în acest material.

Discuția trebuie să ofere informații echilibrate, balansate, nedirecționate, să prezinte într-un limbaj accesibil datele științifice și consensurile elaborate de grupurile internaționale de experți prezentate în continuare.

Trebuie subliniat ce se știe sigur dar și ce nu se știe încă, explicând riscurile mamei și fătului în momentul îmbolnăvirii cu Covid-19 și severitatea bolii, eficiența vaccinului, datele limitate încă de siguranță a vaccinului la gravide și motivul acestei limitări. De asemenea, faptul că reacțiile adverse sunt aceleași ca în populația generală, și ca frecvență și ca intensitate.

Decizia de a se vaccina sau nu trebuie să rămână a pacientei, după ce a primit toate informațiile și răspunsurile la întrebările ei din partea obstetricianului. Trebuie să fie discutate și gradul de expunere al gravidei la locul de muncă, la domiciliu precum și măsura în care îmbolnăvirea ei pune la risc membrii familiei, și mai ales dacă aceștia au comorbiditățile cunoscute pentru Covid-19. Decizia legat de vaccinare trebuie să fie autonomă și asumată de gravidă sau de femeia care alăptează.

Gravidele sau femeile care alăptează care la finalul discuției aleg să nu se vaccineze trebuie susținute în decizia lor, la fel ca și cele vor dori să se vaccineze. Pentru prima categorie medicul trebuie să reitereze importanța prevenției îmbolnăvirii prin metodele foarte cunoscute: mască, distanțare, igienă, etc.

SOGR solicită autorităților să nu restricționeze accesul gravidelor sau femeilor care alăptează la vaccinarea Covid-19, așa cum nu este restricționat nici în UE sau SUA. De asemenea, solicităm nuanțarea mesajului de către cei aleși ca vectori de promovare, pentru a nu mai auzi cuvinte precum: “nu vaccinăm gravidele, nu este sigură vaccinarea la gravide, etc”

Următoarele date sunt certificate de studiile științifice (date publicate sfârșit Decembrie 2020 – Ianuarie 2021):

Recomandările ACOG (21 Decembrie 2020):

  1. Nu există date că vaccinurile Covid-19 sunt contraindicate în sarcină. Gravidele trebuie să fie libere să decidă dacă se vaccinează sau nu.
  2. Nu este necesară amânarea obținerii sarcinii după terminarea vaccinării cu ambele doze de vaccin.
  3. Prin mecanismul lor de acțiune, se consideră că vaccinurile nu cresc riscul de infertilitate.
  4. Dacă o femeie rămâne gravidă după prima doză, a 2-a doza trebuie administrată conform protocolului.
  5. Testul de sarcină nu este necasar înainte de administrarea vaccinului.
  6. Vaccinul antigripal și vaccinul DTPa trebuie făcute în sarcină la interval de minim 14 zile de la administrarea vaccinului Covid-19.
  7. Imuoglobulina anti-D nu interferă cu răspunsul imun al vaccinului și trebuie facută în continuare conform protocolului.

Recomandările ABM (14 Decembrie 2020):

Recomandările RCOG, JCVI (30 Decembrie 2020):

Aceste recomandări se bazează pe situația de moment, până când datele clinice vor permite ca vaccinarea să fie recomandată de rutină tuturor gravidelor. SOGR va updata actuala poziție pe măsură ce vor fi disponibile noi date stiintifice. SOGR își
exprimă convingerea că un vaccin eficient în pandemia Covid-19 trebuie să fie un vaccin
care să poată fi administrat și gravidelor. Până atunci, ne dorim o comunicare corectă a
informației adresată pacientelor din partea membrilor noștri și din partea autorităților.

ACOG – American College of Obstetricians and Gynecologists
CDC – Center of Diseases Control
JCVI – Joint Committee on Vaccination and Immunisation
ABM – Academy of Breastfeeding Medicine

Revenind la webinarul organizat de ministerle Educației și Sănătății, medicul epidemiolog Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatații, a răspuns la rândul său întrebării despre recomandarea vaccinării anti-COVID-19 pentru mamele care alăptează:

“În cazul persoanelor care alăptează nu există niciun fel de contraindicația vaccinării pentru că nu există dovezi ale excreții ei vaccinul lui în sub nicio formă în laptele matern, deci nu există contraindicații”, a declarat doctorul Andreea Moldovan.

Pe 20 ianuarie 2021 Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 a emis o instrucțiune pentru aceste două situații – alăptarea și femeile gravide.

Foto: © Gpointstudio | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Exit mobile version