”Unitățile de învățământ vor stabili care este calendarul înscrierilor” la Evaluarea Națională, susține ministrul Educației, Monica Anisie, într-o intervenție la TVR.
Întrebată de moderatorul emisiunii când vor începe înscrierile la examenul de Evaluare Națională, Monica Anisie a spus:
„Înscrierile vor începe, pentru că așa cum bine se știe cei de clasa VIII-a pot depune la secretariatul unității de învățământ, unitățile de învățământ vor stabili care este calendarul pe care noi îl publicăm în Monitorul Oficial.”
Ministrul Educației nu a precizat dacă fiecare unitate de învățământ va avea un calendar propriu de înscriere al elevilor absolvenți de clasa a VIII-a, de când pot fi înscriși aceștia și care sunt procedurile – vor fi depuse cereri la secretariatele școlilor, pot fi depuse cereri online sau înscrierea se va face automat de către școli, așa cum s-a făcut anul trecut.
„Calendarul pentru Evaluarea Națională a fost deja aprobat, după consultarea partenerilor sociali a fost semnat și transmis către Monitorul Oficial”, a mai decarat ministrul.
Două zile pentru cotestații, care pot fi depuse online
„Am spus de la început că nu sunt modificări la calendarul pentru Evaluarea Națională. Evaluarea începe pe data de 15 iunie cu proba de limba și literatura română. Singura modificare prevăzută în calendarul de Evaluare Națională este cea referitoare la perioada de contestații. Dacă în vechiul calendar era prevăzută o perioadă de câteva ore pentru depunerea contestațiilor, am lăsat pentru contestații o perioadă mai lungă de timp, adică aproape două zile”, a mai spus Anisie.
”Asta pentru a veni în sprijinul părinților și elevilor care ar putea să depună această contestație fie în format online, deci o pot trimite pe mail, fie o pot depune fizic la secretariatul unității de învățământ”.
Calendarul de Bacalaureat va fi stabilit vineri
„În ce privește examenul de Bacalaureat, așa cum s-a anunțat deja public, calendarul va fi și el discutat în comisia de dialog social de mâine și cum am anunțat începem cu probele scrise. În data de 22 iunie va fi prima proba la limba și literatura română”, a mai spus ministrul.
Reamintim că Edupedu.ro a publicat proiectul calendarului pentru Evaluarea Națională. Aceasta începe în data de 15 iunie, cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, iar afișarea rezulatelor va avea loc pe 22 iunie.
FOTO: gov.ro
11 comments
Buna ziua. Ce se intampla cu probele de limba engleza pentru acei copii care doresc sa opteze pentru o sectie bilingva si nu au atestat? Se dadeau inaintea evaluarilor la romana si matematica, acum cand se mai dau? Multumesc.
Buna ziua. Cum ramane cu probele de limba engleza pentru acei copii care doresc sa opteze pentru o sectie bilingva pentru ca nu au atestat? Acestea trebuiau tinute inainte de evaluarea la romana si matematica, acum cand se mai tin? Multumesc.
Pana ce voi ajungeti la o concluzie care e mai bun sau nu, asta tine si de cei sapte ani de acasa, noi cei cu elevi in ani terminali ne vom expune copii unui risc mare de imbolnavire. Ar trebui urmat exemplul Republicii Moldova care s-a alaturat celorlalte tari in care evaluarea si bacalaureatul s-au anulat.
Asa arata comunicatul:
“Guvernul a aprobat hotărârea, urmând să prezinte spre examinare Parlamentului proiectul de lege. Șeful de la Educație, Igor Șarov, a subliniat că diplomele eliberate fără examene vor fi recunoscute la nivel internațional.
De menționat este că documentul stabilește că diploma nu va eliberată restanțierilor, inclusiv din anii precedenți.
„Elevii care nu reușesc să finalizeze acest an de studii cu medii anuale la disciplinele școlare și media generală mai mari sau egale cu „5”, restanțierii din anii precedenți, persoanele care au finalizat programa de liceu în instituțiile de învățământ superior, care s-au înscris pentru a susține examenul în sesiunea de examene 2020 și persoanele care au solicitat susținerea examenului de bacalaureat în regim de externat vor putea susține examenul în următoarea sesiune”, se spune în proiect.
Știrea inițială: „Azi, în ședință de Guvern, vom propune proiectul de lege cu privire la anularea organizării și desfășurării examenelor naționale de absolvire, sesiunea 2020, care urmează să fie aprobat de Parlamentul Republicii Moldova”, a declarat oficialul.
Ministrul a spus că au fost examinate alte trei scenarii, care implică însă „angajamente riscante” pentru MECC: susținerea examenului în centrele existente de BAC, fie în instituțiile de proveniență, fie online. Susținerea examenului online nu este posibilă din punct de vedere tehnic, a menționat Igor Șarov. Iar în celelalte cazuri, sunt riscuri sporite de infectare cu noul coronavirus.:
Nu credeti ca pentru asta ar trebui luptat?
250 net si ti-i cedez cu drag daca te tin puterile (nu pot zice altfel ca primesc ban). Poate unii ii lasa la terasa deodată. Asta e. Si da, dirigenția e sarcina de serviciu, daca ti se da. Te simti mai bine acum? Iar ai schimbat id-ul?
Pentru faptul că în plină pandemie, ne expuneți pe noi, copiii noștri, cadrele didactice la un risc ce poate fi fatal, nu veți mai vedea în veci voturi și susținere! Să vă fie rușine, nu ați fost capabili să gestionați nici pe sfert cât Republica Moldova această situație! Nimeni nu va uita această umilință, examenele cu măști, în căldură, după 3 luni în care copiii nu au avut acces la pregătire! Ne vedem la următoarele alegeri!
Am înțeles că nu sunt modificări în calendarul Evaluării Naționale, dar de ce nu se fac precizări în ceea ce privește susținerea probelor de aptitudini pentru liceele vocaționale?! Aceste examinări trebuiau să fie deja în desfășuare în această perioadă conform calendarului. Cum și când se va desfășura admiterea la liceele vocaționale? Este oare posibil să primim un răspuns la aceste întrebări?
Ce usor aruncati in carca scolilor si acestea in carca dirigintilor. Valabil si pentru bac. fiecare scoala cu procedura ei, cu munca facuta de diriginti ptr ca secretarele nu stiu cu ce sunt ocupate. Si mai ales cu ce au fost ocupate pana acum. Informaticienii la fel. Nu tu administrare de laboratoare de info, nu tu adeverinte si alta munca de secretariat. Pun pariu ca si descarcarea in registre matricole o baga tot in treaba dirigintilor. Suntem vreo 100.000 si nu vom uita.
Vă urmăresc comentariile. Concluzia mea este
că pentru dvs. toți cei care nu sunt profesori sunt niște oameni pentru care nu aveți măcar un pic de respect. Persoane asemeni dvs. nu ar trebui să lucreze în învățământ.
Câți banii iei lunar pentru dirigenție, profa? 700-800? Ți se pare ca muncești prea mult pentru banii astia? Lasă dirigenție, nu te obliga nimeni!
250 net si ti-i cedez cu drag daca te tin puterile (nu pot zice altfel ca primesc ban). Poate unii ii lasa la terasa deodată. Asta e. Si da, dirigenția e sarcina de serviciu, daca ti se da. Te simti mai bine acum? Iar ai schimbat id-ul?
Nu și-a schimbat nimeni id-ul. Nu suportați două comentarii? Vedeți-vă de treaba pentru care sunteți plătită!
Vreți bacșiș sau salariu de medic, așa cum ați scris în alt comentariu?