VIDEO Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro din bani europeni va fi utilizat pentru cercetare în Bulgaria. „În ultimele luni, supercomputerele au fost esențiale în dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19” – Anders Dam Jensen, directorul executiv al EuroHPC JU

153 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Un sistem de supercomputere de 11,5 milioane de euro, care va fi utilizat în cercetare, va fi instalat în Bulgaria, a anunțat the European High Performance Computing Joint Undertaking (EuroHPC JU). Noul sistem va fi capabil de mai mult de 4,4 petaflopi și va fi găzduit de Sofiatech. Exemple de aplicații pentru utilizarea sa pot include evaluarea exactă a durabilității seismice a clădirilor, prognoze meteo, aplicații medicale pentru a sprijini diagnostice mai puțin invazive și descoperirea de tratamente inovatoare.

„În doar câteva luni, un nou supercomputer EuroHPC va crește puterea de calcul disponibilă în Bulgaria și în Europa. În ultimele luni, supercomputerele au fost esențiale în dezvoltarea vaccinurilor împotriva COVID-19. Acest nou top-of-the -range system este al șaselea supercomputer EuroHPC contractat și va sprijini în continuare cercetătorii europeni, industria și utilizatorii publici să dezvolte soluții optimizate la provocările complexe actuale din sectoare precum sănătatea, energia, agricultura sau proiectarea materialelor”, a declarat Anders Dam Jensen, directorul executiv al EuroHPC JU.

La rândul său, Vicepreședintele executiv pentru Europa erei digitale (Europe Fit for the Digital Age), Margrethe Vestager, a declarat: „Odată cu achiziționarea acestui supercomputer în Bulgaria, precum și în alte țări din Europa, rămânem avansați în eforturile noastre de a aborda provocările industriale, tehnologice și științifice. Investiția în infrastructura de supercomputere este crucială pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor UE, pentru a spori competitivitatea și pentru a avansa cercetarea și inovarea ”.

Noul supercomputer este cofinanțat de Bulgaria și JU EuroHPC, cu o investiție comună de 11,5 milioane EUR. Accesul la resursele de calcul ale noii mașini va fi gestionat în comun de cele două entități proporțional cu investițiile lor. Acest nou sistem de supercomputere este așteptat să fie operațional în mai 2021. Obiectivul său este de a încuraja cercetarea științifică și de a spori inovația în Europa, oferind acces la infrastructuri și servicii HPC de vârf pentru o gamă largă de utilizatori din comunitatea științifică, precum și din industrie și sectorul public.

Acest nou supercomputer este menit să sprijine dezvoltarea aplicațiilor științifice, sectorului public și domeniilor bioinformatică, farmacie, dinamică moleculară și mecanică, chimie cuantică și biochimie, inteligență artificială, medicină personalizată, bio-inginerie, prognoză meteo și luptă împotriva schimbprilor climatice.

Un exemplu în acest sens este, de asemenea, o inițativă UE care își propune să dezvolte un model digital de înaltă precizie al Pământului, care ar putea îmbunătăți prognoza meteo, gestionarea apei și modelarea mediului.

În urma anunțului supercomputerului LUMI în Finlanda și a supercomputerului LEONARDO din Italia în octombrie, precum și a altor trei supercomputere din Cehia, Luxemburg și Slovenia, supercomputerul din Bulgaria este ultimul care s-a alăturat familiei de supercomputere europene. Pe viitor, astfel de tehnologii de top urmează să mai fie instalate în Portugalia și Spania. O propunere a Comisiei anunțată în septembrie va permite o investiție suplimentară de 8 miliarde de euro în următoarea generație de supercalculatoare.

Sursă foto: Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Programe de educație financiară pentru profesori, abordarea în școală a noțiunilor de educație financiară, „săptămâna educației financiare” în grădinițe și curs opțional pentru studenți – propuneri din Strategia Națională de Educație Financiară pusă din nou în dezbatere publică, la un an și jumătate de la prima încercare

Ministerul Educației a repus în dezbatere publică Strategia Națională de Educație Financiară 2023-2030, care cuprinde dezvoltarea unor programe de tipul „Săptămâna educației financiare” în grădinițe, includerea şi/sau dezvoltarea unor elemente…
Vezi articolul

Șefa ISJ Cluj: 100 de școli din județ vor deschide cu prezența fizică integrală zilnică, 108 școli, prin rotație. Una singură a solicitat exclusiv online. Elevii vor avea un orar fix, indiferent dacă fac ore online – pot urmări lecția și pot interveni

Un număr de 100 de școli din județul Cluj vor deschide anul școlar cu prezența fizică integrală zilnică la cursuri, iar 108 școli, prin rotație, a declarat inspectorul școlar general…
Vezi articolul
Inspecția specială

ULTIMA ORĂ Inspecțiile școlare se vor derula online, în Capitală. Inspectorii vor intra pe platformele digitale odată cu elevii și profesorii, iar accentul cade pe verificarea calității lecției online – anunță inspectorul care a preluat conducerea ISMB

Inspecțiile școlare de specialitate se vor derula online, a anunțat în această dimineață inspectorul școlar adjunct din București Liliana Toderiuc, în cadrul unei declarații de presă organizate alături de ministrul…
Vezi articolul