Despre menținerea școlilor deschise, Alexandru Rafila a declarat în cadrul unei conferințe că „decizia trebuie să țină cont de modul în care se manifestă această variantă din punct de vedere clinic și, dacă vor fi cazuri multe, dar cu o proporție mică de cazuri care ajung de spital, atunci nu avem niciun motiv să întrerupem activitatea școlară”.
Ministrul Sănătății a precizat că sunt două elemente care trebuie să fie luate în considerare în dezvoltarea unui algoritm care să indice tipul de școală (cu prezență fizică sau online), și anume: rata de incidență și proporția persoanelor internate, și a dat exemplul Franței: „Dumneavoastră ați văzut ce se întâmplă în alte țări, sunt sute de mii. În Franța am avut un sfert de milion de cazuri într-o singură zi, da. Totuși, școlile au funcționat. De ce? Pentru că sistemul de sănătate nu este supraaglomerat”.
„Asta înseamnă că nu trebuie să fie singurul indicator numărul de cazuri care se înregistrează zilnic, ci și proporția de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale spitalicești obișnuite, cu oxigen sau terapie intensivă”, a completat acesta.
- Medicul a afirmat că „dacă vor fi cazuri multe cu blocarea spitalelor, atunci poate fi luată o măsură temporară” în privința școlilor.
„Dar, repet, menținerea deschisă a activităților școlare nu cu orice preț, categoric, dar cu un algoritm care să fie rațional și să nu repete erorile majore aș spune – și îmi pare rău că spun lucrul acesta în mod repetat în care școlile din România au fost închise luni de zile când aveam 100 sau 200 de cazuri pe zi, total nejustificat și aș spune chiar iresponsabil”, a spus ministrul Sănătății.
Informații de context
Amintim că ministrul Educației a spus într-o intervenție la Digi24 că situația legată de numărul redus de cazuri confirmate prin testele salivă ar putea fi rezolvată de o lege: „Poate se găsește o posibilitate legală prin care testarea copiilor să fie obligatorie”.
Reamintim că ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății prevede că în localitățile în care rata de incidență este sub 3/1000, activitățile didactice se pot desfășura cu prezența fizică în unitățile de învățământ preuniversitar, cu respectarea strictă a normelor de protecție sanitară, independent de procentul de vaccinare a personalului din unitatea de învățământ.
În localitățile în care incidența de infectare cu Covid-19 depășește 3 la mia de locuitori, modul de funcționare al școlilor este dependent de rata de vaccinare a personalului: pentru prezență fizică, minim 60% din personal trebuie să fie vaccinat.