VIDEO Un coș plin cu mere, material didactic la clasa a IV-a / Director: Este o secvență pe care o putem integra la orice disciplină, validă atunci când tu, dascălul, rezonezi cu nevoile copilului

Foto: edupedu.ro

Educația financiară nu este ruptă din realitatea de zi cu zi, este tocmai parte a acestei realități, spun profesorii implicați în programul LifeLab by BCR. Practic, acesta este unul dintre motivele pentru care au decis să se implice în promovarea la clasă a noțiunilor de educație financiară predate transdisciplinar, indiferent că sunt profesori de Limba și literatura română, de Geografie, de Chimie, Fizică, Matematică sau de Educație fizică și sport, ori Desen.

La Colegiul Național Radu Negru din Făgăraș, județul Brașov, Codruța Culda, profesor pentru învățământul primar, spune că a aflat mai multe despre bani prin implicarea în acest program. Și pentru că problemele cu banii și cele legate de comportamente financiare responsabile sunt unele care se întrepătrund cu situațiile pe care trebuie să le gestionăm la tot pasul, profesoara folosește fișele din LifeLab by BCR ca sursă de inspirație pentru a crea competențele de care copiii au nevoie și pe care curriculumul le cere.

De exemplu, pentru lecția din video de mai jos, la care le-a adus copiilor un coș plin cu mere ca material didactic, Codruța Culda a folosit ca inspirație fișa Ce este un antreprenor?, pe care o puteți descărca de mai jos:

„Mă bucur că am reușit să fac parte și eu din acest proiect. Am învățat pentru mine multe lucruri despre finanțe, multe lucruri pe care nu le aplicăm corect… Am învățat ulterior că trebuie să și devin mai economă, să știu cum să investesc, să știu cum să procedez ca banii mei să nu se împuțineze, ci să crească. Și m-am gândit ca dacă eu le-am învățat pe propria mea piele aceste lucruri, să îi învăț și pe elevii mei încă din școală”, spune Codruța Culda.

Foto: Codruța Culda / Edupedu.ro

Fișe de secvențe de lecție pentru toate disciplinele, pot fi descărcate de pe platforma Școala de bani. Sunt peste 120 de materiale educaționale.

Elevii ochi și urechi atunci când discuția îi interesează. În clasă, cadrul didactic îi întreabă dacă au opinii legate de bani sau dacă știu care sunt lucrurile esențiale din jurul banilor, cum ar fi cheltuielile, veniturile, despre carduri sau credite, despre buget sau cum să facă mai mulți bani, imediat răspunsurile vin în avalanșă, iar profesorul lansează și mai multe întrebări care îi captivează. Mulți spun că deja au un buget, alcătuit mai ales din alocație, din burse, cadouri de la părinți sau rude, banii de plugușor/colindat sau, câteodată, de la mici treburi gospodărești pentru care au fost recompensați. Ghidați de cadrul didactic, elevii descoperă noțiunile practice despre bani, situațiile aplicate legate de finanțe.

În școlile din LifeLab, educația financiară nu este tratată ca o materie separată, ci este integrată în cât mai multe discipline. Profesorii utilizează fișe de lucru special concepute pentru a aduce în discuție noțiuni financiare concrete, adaptate la materia predată. Astfel, elevii învață despre gestionarea banilor, economisire, investiții și bugetare, în timp ce studiază matematica, informatica, limba română sau alte materii.

Implicarea cadrelor didactice de la Colegiul Național Radu Negru Făgăraș în programul LifeLab este conturată fidel de directoarea Maria Racu, care spune despre colegii săi că „au fost extrem de deschiși și prin deschiderea lor am reușit să implementăm și la clasă. Educația financiară nu este neapărat o lecție în sine, ci este o parte, o secvență pe care o putem integra foarte, foarte bine în orice disciplină și este validă atunci când tu, dascălul, rezonezi cu nevoile copilului și reușești oarecum să-l faci să înțeleagă care este, de fapt, realitatea din spatele Educației”.

„Educația financiară tocmai stimulează un pic acea gândire critică”, spune Maria Racu, director al Colegiului Național „Radu Negru” Făgăraș.

Scopul programului LifeLab este ca profesorii să includă activități de învățare și discuții utile despre bani și comportamente financiare responsabile la fiecare oră, indiferent de disciplina pe care o predau. Educația financiară transdisciplinară ar forma cu adevărat competențele antreprenoriale din profilul absolventului.

Interesul crescut al cadrelor didactice și elevilor pentru o abordare inovativă în educația financiară în școlile românești arată clar locul conturat al LifeLab în acest peisaj. De la recunoașterea propriilor limite la explorarea potențialului elevilor de a învăța și inova în acest domeniu, vocile profesorilor din LifeLab 2.0. sugerează un viitor promițător pentru educația financiară în România.

LifeLab 2.0. este acum în plină derulare. Cele 10 școli care dezvoltă în acest an școlar programul sunt:

Împreună cu Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov și Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel, județul Argeș, primele intrate în program în 2022, formează comunitatea LifeLab.

LifeLab 2.0 marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului. Prin abordarea interdisciplinară și colaborativă, programul deschide noi orizonturi în educația financiară, transformând-o dintr-un subiect teoretic într-unul practic și accesibil pentru toți elevii, indiferent de vârstă sau disciplină.

Profesorii au puterea de a modela generații întregi, iar prin proiectul LifeLab, elevii lor dobândesc noțiuni de #EduFin, învață cum să ia decizii financiare înțelepte și exersează munca în echipă. Inițiatorii petiției au pornit acest demers deoarece consideră că înseamnă o șansă în plus, pentru toți elevii din România, de a beneficia de educație financiară interdisciplinară.

Citește și:
VIDEO Discuții aplicate și utile despre bani, la ora de Informatică. Fișă cu secvență de lecție pentru clasa a VII-a: structura liniară în Turbo Pascal – descarcă fișe pentru toate disciplinele și ciclurile de studiu
Exit mobile version