Noua împărțire a anului școlar, în 2022-2023 pe cinci module, în loc de semestre ca până anul școlar trecut, este în continuare “sub observație”, spune secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Sorin Ion. Declarația a fost făcută în cadrul primului videoclip din seria numită “Podcast de la Minister” în care elevii adresează întrebări oficialilor din instituție. Potrivit secretarului de stat, Ministerul Educației ar urma să trimită un chestionar de feedback, în țară, pentru profesori, elevi și părinți, după modulul al doilea.
Întrebat de elevul de clasa a VII-a Mihnea Gâdici “dacă elevii și profesorii nu vor fi mulțumiți de modul în care arată noua structură a anului școlar, [atunci] se va reveni la structura pe semestre?”, Sorin Ion a răspuns:
“Acum, cum să zic așa, era să zic off the record, dar suntem înregistrați, prin urmare nu o să spun off the record, semnalele pe care le primim – și sunt curios și de părerea ta, de la colegii tăi – semnalele pe care le primim sunt deocamdată pozitive. Actuala împărțire a anului școlar este mai confortabilă, deși nu asta este caracteristica, trăsătura pe care vrem să o obținem pentru profesorii și elevii noștri.
Este evident că lăsăm să treacă măcar două perioade de învățare, sau două module, cum le numim deja, pentru a încerca să obținem un feedback din teritoriu. Foarte probabil să facem un chestionar adresat în egală măsură profesorilor, elevilor, părinților, dar, dacă vrem să vedem un efect de ansamblu, ar trebui să lăsăm să treacă un întreg an școlar. Și abia la sfârșit să tragem concluziile, deci nu după un modul sau două module. Suntem în continuare, cu noua structură, sub observație, pentru că nu este o decizie pentru totdeauna.
Decizie pentru totdeauna nici nu există, de aia am avut de-a lungul anilor trimestre, semestre și așa mai departe”.
- Amintim că decizia de renunțare la semestre și de implementare a structurii pe module de învățare a fost luată la finalul lunii martie 2022, în mandatul de ministru al Educației deținut de Sorin Cîmpeanu care inițial propusese, ca schimbare, revenirea la trimestre, cum au fost până în anul 1998.
Pe 13 octombrie, la aproape două săptămâni de la preluarea mandatului, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că va păstra structura modulară a anului școlar și că va fi analizată după un an de zile: „Voi păstra măsurile care au intrat în vigoare anul acesta, de exemplu organizarea modulară anului școlar, și vom analiza această formulă după un an de la implementare”.
VIDEO de la minutul 10:50:
Vezi aici calendarul anului școlar 2022-2023 pentru fiecare județ, în format printabil.
Anul școlar 2022 – 2023 este structurat astfel:
- Modulul 1 – cursuri: de luni, 5 septembrie 2022, până vineri, 21 octombrie 2022;
- vacanță: de sâmbătă, 22 octombrie 2022, până duminică, 30 octombrie 2022;
- Modulul 2 – cursuri: de luni, 31 octombrie 2022, până joi, 22 decembrie 2022;
- vacanță: de vineri, 23 decembrie 2022, până duminică, 8 ianuarie 2023;
- Modulul 3 – cursuri: de luni, 9 ianuarie 2023, până vineri, 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz;
- vacanță: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023;
- Modulul 4 – cursuri: de luni, 13 februarie 2023, respectiv luni, 20 februarie 2023, sau luni, 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până joi, 6 aprilie 2023;
- vacanță: de vineri, 7 aprilie 2023, până marți, 18 aprilie 2023;
- Modulul 5 – cursuri: de miercuri, 19 aprilie 2023, până vineri, 16 iunie 2023;
- vacanță: de sâmbătă, 17 iunie 2023, până duminică, 3 septembrie 2023.
22 comments
Sunt licee in care si profedorii chiulesc de la ore si intârzie mereu la ore si apoi umflā notele la unii elevi sau la majoritatra , cei care stau cumintei si nu-i sanctioneaza nici când copie la ore sub nasul profesorului.
Elevii se plimba , lipsesc si ei cu duiumul (foarte multe absente motivate prin pile sau scutiri medicale fara boli reale in comicitate cu medicii de familie). Numai la elevii de top, reali de top exista interes pentru invatatura ritmata si sustinutā, fara goana dupa note umflate.
Bullyingul exista in scoli si licee si nu este combatut de profesori si de directori, chiar se supara daca vii mai mult de 2 ori cu reclamatii ca un elev a fost injurat, lovit sau batut de alti colegi. Inspectorii scolari NU fac nimic, apara colegii-profesori si directori care nu lupta sa educe elevii si nu lupta concret in fata bullying-ului. Totul e ipocrizie si de fatada si totdeauna um profesor sau director are dreptate, chiar si cand se fura la contabitaye cu semnaturi false si burse date cu ibtarziere de 3 sau 4 luni.
Daca vreti sa schimbati ceva, DESFIINTATI COMPLET INSPECTORATELE SCOLARE SI TOTUL SA SE RAPORTEZE LA MINISTER.
PLUS REVENIREA LA TRIMESTRE CU VACANTA DE IARNA DE 3 SAPTAMÂNI.Copiii sunt obositi inca de la inceput de decembrie.
Sa se faca 2 ore de istorie pe saptamana.
Sa se reduca orele de franceza. De ce franceza este de 2 ore pe saptamana (la profile reale ) si istoria si geografia , doar câte 1 orā?!!! Ne trebuie sa vorbim cu Macron, mai mult decât sa cunoast.istoria si geografia patriei noastre si pe cea a altor popoare?!!!
Sa se mareasca bursele elevilor. O bursa de merit si una sociala de 200 lei este MIZERIE. O bursa de studiu este si mai MIZERIE la 150 lei. Sa fie o comisie de burse de la minister sa inregistreze toate plangerile , cum, cand se acorda burse, pentru ca secretarele si unii directori fac abuzuri si nu dau toate i formatiile si fac formulare gresite oentru bursele sociale si lipsesc cele de burse sociale cu 75% din v.m..n. pe economie.
Sa se faca si sanctiuni la profesorii care vomit bullying asupra elevilor si discriminare. Mai lasati-o moale cu psihologii , care oricum nu vin la ore in scoli si licee.
Scoate-ti pe Freud din manualele de clada a 10 _de psihologie: spalare pe creier si care a fost adept lgbt , aceasta e o propaganda mascata lgbt in randul elevilor necopti la minte de 15 si 16 ani.
EDUCATIA SA FIE NECONDITIONATA DE POLITICALLY CORRECT!
DUMNEZEU VEDE! Copiii nu au nici o inclinatie in licee pentru Ortodoxie. Vinovati?! parintii si preotii si profesorii de religie si apoi scoala.
DOAMNE AJUTĀ!
Perioada cu Trimestrele era cea mai buna , dar cu anul scolar inceput pe 1 septembrie
Este ultrasuficient 2 luni si jumatate de vacantā de varā.La licee tehnologice practica se facea pe timpul meu dupa 1 iulie. Era mai bine. Stiu o profesoara de matem.care da teste in fiecare saptamana la elevi si îi streseaza cu note mici, notate la sange. Cate note va aduna doamna profesoara in 34 de saptamani de scoala pana in luna iunie?!! Faceti dvs.calculul.
Noua structura a anului scolar, in opinia mea si a copilului meu, nu este buna. Testele ne/anuntate nu au un efect pozitiv asupra invatarii, numarul mare de note pune presiune… iar, ritmul scoala-vacanta-scoala etc… este obositor.
Sa nu mai subliniem ca inainte imi imparteam concediul astfel incat noi, ca si familie, simteam ca suntem in vacanta. Anul acesta a fost compromis, toate planificarile de concedii se fac la inceput de an- noua structura a fost aprobata dupa aceea.
@Clau-parinte
Stimată doamnă/Stimate domn,
structura anului școlar nu are legătură cu: testele (anunțate sau nu) de evaluare și cu concediile părinților.
Cât despre numărul de note, calculați și Dvs. pentru o disciplină cu 5 ore/săptămână:
– actuala structură – 5+3=8 note
– structura pe două semestre – 5 note/semestru x 2=10 note.
Pana in decembrie a mai fost cum a mai fost cu aceasta structura pe module, dar sa vedeti din ianuarie… nu va fi nicio luna fără întrerupere: ba vacanta, ba Scoala altfel, ba Saptamana verde. Abia pornim ca din nou ne oprim..
Este f.bine structurat anul scolar cu 5 module. Se da posibilitatea elevilor sa isi repare mediile daca au mai multe note. In plus, este acel respiro pe care il iau atat elevii cat si cadrele didactice. F.f.OK! Bravo ministrului Campeanu si speram ca dna ministru sa mentina aceasta structura!
E foarte bine cum e impartit anul scolar! Mai bine spuneti cand veti renunta la a mai cere inutilele proceduri?
Ar trebui sa se revină la structura de pe vremea lui Ceaușescu. școală de pe 15 septembrie până pe 15 iunie. 3 trimestre. Manual unic realizat de specialiști. Examen fara modele. Salarizare adecvată pentru profesori. Invatamant profesional cu durata de 3 ani. In primii 2 ani Trunchi Comun 24-35 de ore și 5-6 ore DSP. În clasa a 11-a practica la agentul economic. Acum maistrul instructor nu face decât prezenta elevilor. Acum scoala profesională este o pierdere de timp.
Bravo!!!, domnule profesor.
Câmpeanu, Ion și Szekely au distrus și ce mai era bun în învățământ.
Este debandadă în școli și licee. NU MAI EXISTĂ NICIO MĂSURĂ COERGITIVĂ PENTRU ELEVI, CARE POT FACE ABSOLUT CEEA CE VOR!!! Numai în iunie li se pot scădea notele la purtare!!!! Nu mai pot fi exmatriculați nici pentru cele mai grosolane fapte de violență!!! Ne rugăm să fie numai un “simplu” bullying….. Cei din MEN, HABAR NU AU de ceea ce se întâmplă cu adevărat în școli și licee!!!
Doamne ajuta! Sper sa le scoata si sa revenim la normalitate: 3 trimestre( vacanta de iarna suficienta de 3 saptamani, vacanta de primavara 2 saptamani si vacanta de vara 15 iunie-15 septembrie). Ati zapacit parintii. Ma intreaba unii de ce spun ca e vacanta nu stiu cand, ca el a vazut ca e altadata. Ii explic cu rabdare ca suntem in alt judet. Cat despre saptamanile ‘speciale’, incerc cumva sa ma pun in pielea unui parinte cu minim doi copii, scoli diferite, varste diferite. Cat este de bulversat. Incetati cu experimentele. Ati vazut ca structura pe semestre a distrus efectiv invatamantul si a stricat ceva ce mergea inainte, trimestrele. Acum alta porcarie: module. Oare nu va reveniti? Am primit educatie de calitate cu teze si trimestre, fara notari ritmice impuse, fara limitari cand si cate teste sa primim. Fara constrangerea cadrului didactic in caz ca ne “stresa” cu teste neanuntate, fara amenintari ale parintilor cu inspectoratul, primaria, partidul, Vaticanul si ordinea mondiala daca eu, plodul luam o nota mica deoarece nu catadicseam sa invat. Vrem trimestre. Nu am niciun coleg peste 30 de ani care sa nu-si doreasca. In discutiile noastre de cancelarie(unde Oana si Gigi Ciocan sigur cred ca facem striptease, fumam narghilea si dansam pe mese), vorbeam despre structura anului scolar si cu totii ne dorim trimestre cu teze. Sa le tremure… cand stiu ca daca nu iau nota de trecere la teza risca sa ramana corigenti, repetenti, sa piarda locuri la liceu, bani de naveta, burse, banii de tigari, abonamentul la net sau Netflix. Daca respectul se spune ca nu se impune, ci se castiga, dar acesta nu mai exista, macar de teama unor repercursiuni sa puna mana pe carte. Azi in metrou, o studenta, atentie!!!! la medicina ii impartasea altei colege din experienta ei la Bacalaureat. Faptul ca a luat ” de trecere”, dar oricum nu a citit NICIUNA din opere in liceu. Noroc ca i-a cazut basmul la BAC. Va las sa trageti concluziile…
@HATZGIONULEDUSCUCAPUL,
“Daca respectul se spune ca nu se impune, ci se castiga, dar acesta nu mai exista, macar de teama unor repercursiuni sa puna mana pe carte.”
repercusiune, repercusiuni – substantiv feminin
1. Consecință, urmare.
etimologie: (limba franceză) répercussion. https://dexonline.ro/definitie/repercusiune
Studenta la medicină a luat un examen de Bacalaureat ȘI la limba română… spre deosebire de absolvenții de profil uman – scutiți de examen la matematică/ fizică/ chimie. https://www.edupedu.ro/neinvatarea-matematicii-afecteaza-dezvoltarea-cerebrala-a-adolescentilor-studiu/
BRAVOOOOO!!!! Aveți perfectă dreptate.
TOȚI profesorii și directorii dar și majoritatea părinților, își doresc ceea ce ați spus d-voastră. Trimestre, teze, medii pe parcursul anului școlar, inclusiv la “purtare”, măsuri coergitive REALE, exmatriculare pentru fapte grave, programe revizuite, planuri de învățământ adaptate la realitate, manuale -poate chiar unice, elaborate de cadre didactice din preuniversitar, nu de universitari care nu au predat niciodată la liceu sau la gimnaziu!, materiale și mijloace didactice, salarizare corespunzatiare/ decentă, buget pentru întreținerea spațiilor/ clădirilor și nu după criteriul aberant “per capita”, că, dexexemplu, nu se încălzesc elevii ci volumele de aer din săli, burse cu criterii clare, mai puțină birocrație, numirea inspectorilor generali prin votul directorilor și nu pe pile politice sau concurs regizat la minister, etc, etc…
Perioada de recapitulare a materiei anului anterior este de două săptămâni. Testul inițial (predictiv) se dă la finele săptămânii a doua.
Despre programa ,nimic ?
La școlile care învața in trei schimburi orele sunt de 45 minute iar materia de 50minute .
Nu s-a recuperat din pandemie, nici acum nu se face, dar cerem feedback .
Dați subiecte de sub medie la evaluarea nationala și in statistica toti sunt pregătiți .
Ministra habar nu are de învățământ!! Ce viziune!!
… ați stricat totul și acuma luați feedback?…
Părerea mea este că actuala structura a anului școlar este foarte bună. Argumente:
1. Perioadele de cursuri nu solicită atât de mult elevii din punctul de vedere al încărcăturii psihice, oferindu-le perioade de pauză după 7-8 săptămâni de acumulări.
2. Se simte o ușoară relaxare în rândul cadrelor didactice și a elevilor cu privire la ritmicitatea evaluării (mai ales la disciplinele cu o ora pe săptămână); la un semestru cu 14 săptămâni (dintre care în prima făceai recapitulare și testare inițială iar în ultima dădeai o ultimă șansă celor care doreau taman atunci să își modifice media și încheiat medii) trebuia să dai același număr de note ca și în celalalt semestru care avea 20 sau 21 de săptămâni și asta multiplicat cu numărul de discipline pentru fiecare elev.
Sunt de aceeași parere.
Aveti dreptate. Dar structura pe trimestre cu teze ar indrepta aceasta problema. Ar impaca si capra si varza. Perioadele de cursuri ar fi egale si ar fi si un respiro. Sunt 3 vacante scoalare astfel, plus micile vacante din zilele libere de la stat. Mai mult decat suficient, cred eu. Problema romanului este ca atunci cand distruge ceva ce mergea, nu are curaj sa recunoasca asta si persista in prostie, numai sa nu revina la normalitate. Prostie, orgoliu, nepasare? Nu stim. Cert este ca afecteaza mult calitatea invatamantului romanesc si iata, cu toate metodele si resursele, elevii nu reusesc sa iasa din bucla retelelor sociale si influentelor negative de pe internet. Nu-i motiveaza nimic. Am incercat toate resursele, toate metodele atractive, am pus la bataie tehnica, am sporit diversitatea predarii. Numai Nadia Comaneci nu am fost ca sa stau in cap la predare. Inutil. Predau romana si am adus filme de sustinere a operelor studiate. Mi s-a spus franc, in timp ce se dormea pe capete ca s-a stat pe Instagram sau jocuri video pana la 2-5 noaptea si sunt obositi, plictisiti.
Nu știu dacă ați prins ca și cadru didactic structura trimestrială, dar numai echitabilă nu era împărțirea: T1 – 14 săptămâni, T2 – 11 săptămâni, T3 – 9 săptămâni. În plus la liceele industriale mai erau și vreo 2 săptămâni de practică în producție.
E drept că nu te condiționa legea de un anumit număr de note. Două note și teza erau suficiente pentru a încheia media, pe când acum, aș vrea să văd în T3, la 5 ore pe săptămână și teza cum se dau cele 5+1 note la 29 de elevi. Și nu e doar materia mea, că mai sunt încă 16 discipline…
Aș fi curios cum ar arăta un an școlar în care în ultimele 3 săptămâni s-ar susține teste finale la disciplinele reprezentative ale profilului/specializării?…
Totul e bulversat. Problema e multă materie în timp ff scurt. Eu stau cot la cot cu doi copii la învățat. La ore se face ora și lecția . Nu se mai face aprofundare,recapitulare,exerciți pentru că se tot trece la altă lecție. Doar să se parcurgă programa. Copii rămân cu ce rămân. Mult prea multe amănunte în loc să avem o bază bună. Multe amănunte inutile. Și mai avem și săptămâna altfel și săptămâna verde acum pierzând 2 săptămâni de școală dar cu același programă la toată materiile. Așa că hai să băgăm pe repede înainte să parcurgem materia. Schimbați programa!!!!! Tot băgăm materii noi iar programă e la fel la triunghiul comun. Au 6-7 ore pe zi plus acasă teme și de învățat 3 ore minimum. Depășesc cele 8 ore pe care le lucrează un adult. Adică mult și prost. Mai bine mai puțin dar bine. Mai uitați-vă ce fac cei din occident. Cu modulele am ajuns că se predă 3-4 săptămâni după care teste zilnic timp de 2 săptămâni. Mai bine trimestre două note plus teză. La educație socială, technologie su aplicație practică, latină, opțională unde se învață baliverne ( clasa a 7-a) și o singură ora de geografie și istorie???? Ar trebui la sfârșitul clasei a 8-a să iasă cu niște cunoștințe generale ,cu o cultură generală. Tot sistemul e dezastru.
D-le Observator. Ceea ce spuneți sunt simple vorbe. Sunteți foarte departe de realitatea din școli și licee. Elevii nu mai învață NIMIC, ‘”PENTRU CĂ MAI AU TIMP PÂNĂ IN MAI”!!!!!!!!!!!!
E fff rău că nu mai sunt teze, că nu se mai încheie medii cel puțin semestrial – deși e foarte bine când era trimestrial!
Săptămâna premergătoare vacanței e compromisă că stau cu gândul la vacanță, iar cea de după, e la fel compromisă că de abia își intra din nou în ritm!!! Cum să introduceți aceste “pentamestre”, care nu au bulversat sistemul, ci l-au dărâmat, și sa mai și fiți mândri de această tâmpenie!
D-le Profesor de liceu,
Săptămânile dinainte și de după vacanță sunt/vor fi compromise doar dacă cea/cel aflat la catedră le face compromise.
Cât despre elevii care „mai au timp până în mai” pot afirma că sunt puțini și de regulă sunt cei care în organizarea semestrială spuneau „mai este timp până la corigență”.