VIDEO Tutorial pentru profesori – funcțiile principale ale tablei interactive, de care avem nevoie la clasă, prezentate în cursul SEED, cel mai nou curs pentru cadrele didactice / Înregistrările sunt deschise

Foto: Edupedu.ro

Integrarea tablei interactive în procesul de predare – evaluare este esențială pentru profesori și pentru elevi. La cursul SEED, cadrele didactice aplică metode de pedagogie bazate pe modul de învățare al adulților și integrează soluțiile digitale în toate acestea. Crește astfel autonomia profesorilor, iar interacțiunea cu elevii este mult mai vie creând mai repede și mai ușor premisele necesare învățării.

Noile tehnologii au sens și priză la elevi, dacă profesorul este obișnuit cu ele, dacă este familiarizat cu funcțiile pe care le poate folosi astfel încât ora să curgă în dinamica dorită. Ioana Pantor, profesoară de limba engleză la Colegiul Național „Mihai Eminescu” din Oradea și Daniela Berchez, profesoară de fizică la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, Ambasadoare pentru Educație Digitală și profesori formatori pentru programul SEED, au explicat într-un tutorial care sunt câteva dintre funcțiile tablelor interactive considerate cele mai folositoare în demersul didactic.

Modul în care tablele interactive sunt construite pentru interacțiunea cu elevii și profesorii, în timpul cursurilor, este unul intuitiv, mereu orientat spre rezolvarea problemelor și pentru sprijinirea creativității. De exemplu, cu ajutorul stylus-ului din dotare scrisul și evidențierea pe ecran sunt chestiuni extrem de simple. Ca să ștergeți ceva de pe ecran, pur și simplu folosiți degetul sau palma.

Toate tablele interactive din programul SEED au mai multe opțiuni de conectivitate, inclusiv USB, HDMI, OPS (Open Pluggable Specification) sau partajarea wireless a ecranului. Toate acestea ajută profesorii să acceseze conținuturile pregătite pentru a fi inserate în orele de la clasă de pe orice dispozitiv. Un punct în plus este că tabla recunoaște automat sursele conectate, și deschide, în funcție de fișier, exact aplicația potrivită pentru controlul rapid al acestora.

Elevii, la rândul lor, ghidați de profesori, pot proiecta pe tabla interactivă ceea ce lucrează în bănci, pe telefoane, tablete sau laptopuri. Profesorii pot vedea astfel în orice moment în ce stadiu este un anumit elev, în privința realizării sarcinii date sau prin preluarea unei anumite rezolvări din clasă pe tablă, ar putea exemplifica sau problematiza anumite aspecte tocmai pentru fixarea mai rapidă a conceptelor și competențelor.

Urmăriți tutorialul video pentru mai multe sfaturi utile:

Pentru a afla mai multe informații despre ce înseamnă să deveniți formator SEED, cursant SEED sau cum puteți să implementați un centru educațional SEED într-o instituție de învățământ puteți să vă înregistrați completând formularul aici.

Pentru a completa formularul puteți scana și codul QR din articol:

Prin programul SEED (Samsung Ecosystem for Education Development), Samsung Electronics Romania își propune să contribuie activ la dezvoltarea locală și, în parteneriat cu cadrele didactice, la punerea în practică a unor noi metode de educație – învățarea combinată (blended learning), învățarea inversată (flipped learning) și învățarea personalizată. Aceste noi metode pot crește implicarea cursanților în actul de învățare, dar și motivația pentru învățare. Programul le oferă profesorilor și elevilor o infrastructură, „Sala de clasă a viitorului”, precum și instrumentele de lucru de care au nevoie, inclusiv pentru predarea și învățarea la distanță.

Pe 5 iulie, la Oradea, are loc evenimentul SMARTEdu 2023, organizat în format fizic la sala de evenimente Armonia Venue, începând cu ora 09:00. Acolo profesorii și directorii de școli pot vedea workshopuri dedicate digitalizării și programelor din PNRR pentru școli, pot cunoaște ambasadorii Samsung pentru Educație digitală și pot afla mai multe despre cursurile SEED sau despre cum le pot aduce în comunitatea lor școlară. Sunt invitați să participe reprezentanți ai liceelor și ai unităților administrativ-teritoriale cărora le vor fi prezentate modele de bune practici, studii de caz și demo-uri de utilizare la clasă a celor mai recente echipamente digitale disponibile pe piață. Va fi explorat modul în care aceste modele pot fi personalizate și adaptate la nevoile și resursele fiecărei instituții de învățământ.

Samsung Electronics Romania susține Educația digitală, consideră că digitalizarea în Educație nu este o opțiune, ci o necesitate și și-a propus să contribuie activ la un viitor mai bun al educației din România. În cadrul celui mai recent proiect de acest fel, SEED – Samsung Ecosystem for Education Development, compania sprijină un program de formare dedicat profesorilor, astfel încât aceștia să își dezvolte competențe digitale adecvate unui sistem modern de educație, sprijinit de tehnologiile digitale, care are ca obiectiv creșterea implicării elevilor și studenților în actul de învățare.

Citește și:
VIDEO Cel mai nou curs pentru profesori. Programul SEED este singurul de acest fel, din România, care aplică metode de pedagogie bazate pe modul de învățare al adulților și care integrează soluțiile digitale în toate acestea, crescând autonomia cadrelor didactice
Modele de clase inteligente și metode inovatoare de predare pentru o educație eficientă și durabilă, soluții concrete și personalizate pentru o școala digitală: SMARTEdu 2023 Oradea, evenimentul anului în educația digitală (P)
Efectele dotării claselor cu table interactive, finanțate prin PNRAS. Profesoară de Limba română: Copiii care se aflau în risc de abandon, am observat că au venit cu drag la școală și n-au mai lipsit / Elev: E mai simplu pentru noi să înțelegem, cu ajutorul tablelor – VIDEO
VIDEO Trei școli din județul Bihor au ales digitalizarea prin instrumente interactive, ca metodă modernă de atragere a elevilor la școală, în Programul Național de Reducere a Abandonului Școlar / Director: Sunt cadru didactic de 17 ani și cu siguranță o să ies de-aici la pensie – am făcut-o pentru copiii satului
Exit mobile version