VIDEO Tur explicativ prin laboratorul UMF Iaşi de diagnosticare pentru COVID 19. Directorul centrului: Se pot face între 150 şi 400 de teste pe zi

1.813 vizualizări
FOTO: CEMEX-UMF Iași
UMF Iaşi a început activitatea de diagnosticare pentru COVID-19 în laboratorul de biologie moleculară special amenajat din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro. Inedit este însă turul video pe care doi dintre cercetătorii care vor face diagnosticarea probelor pentru COVID-19 l-au realizat. Edupedu.ro a selectat cele mai interesante momente din activitatea de testare descrise de cercetători.
VIDEO Turul explicativ în laboratorul UMF Iaşi de diagnosticare pentru COVID 19:

Directorul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală a explicat că se pot face minimum 150 de teste pe zi la solicitare, dar că numărul poate ajunge și la 400, în funcție de necesități. Echipa de detecție COVID-19 este alcătuită din șase cercetători ai UMF Iași, care vor lucra în ture, „persoane cu peste 10, 15 ani de experiență în munca de laborator, cu doctorate făcute în biologie sau chimie.”

În laboratorul de biologie moleculară special amenajat din cadrul Centrului de Cercetare și Medicină Experimentală CEMEX sunt instalate două aparate de tip Real-Time PCR. UMF Iași a achiziţionat din Coreea de Sud și un extractor automat de acizi nucleici virali prin intermediul căruia se va asigura acuratețea detecției dar și eficiența prelucrării probelor și a lansat o procedură de licitaţie pentru achiziţionarea a 20.000 de teste Real-Time PCR și kituri de extracție ADN/ARN.

Suma totală estimată pentru aceste achiziții, precum și pentru consumabilele și echipamentele de protecție necesare în laborator este de peste 1.000.000 de lei. Din cauza cererii foarte mari de pe piața internațională și a demersurilor laborioase de autorizare, acest proces durează de trei săptămâni.

În această perioadă, s-au organizat fluxurile și funcționarea laboratorului la standard BSL3 (Biosafety Level 3), ceea ce asigură în primul rând protecția optimă a personalului implicat, dar și calitatea diagnosticelor.

În acest moment, la Spitalul de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, care acoperă întreaga regiune de Nord-Est a Moldovei – șase județe, se realizează în jur de 150 de kituri pe zi, iar la Institutul Regional Oncologic (IRO) – în jur de 200 de kituri de testare pe zi.

Potrivit managerului spitalului, s-a depășit punctul critic de la început, când nu aveau aparatura de acum, și când veneau numai de la Suceava sute de teste pe zi, iar capacitatea de testare era de 50 de kituri pe zi, făcând ca perioada de așteptare să fie perioada mai mare.

FOTO: CEMEX-UMF Iași


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Guvernul Ciucă avizează negativ propunerea legislativă ca rectorii să aibă maximum 2 mandate, deci 8 ani, în fruntea unei universități. Executivul condus de un acuzat de plagiat susține că mandatele de rector nu pot fi limitate pentru că proiectul legii Cîmpeanu, el însuși rector de 3 mandate, propune mandate pe viață

Guvernul Ciucă a dat aviz negativ propunerii legislative a USR care prevede ca rectorii să nu poată avea mai mult de două mandate, însumând 8 ani, în fruntea aceleiași universități.…
Vezi articolul

Ministerul Educației începe alegerea viitorilor membri CNATDCU, instituție lăsată prin Legea Deca-Iohannis fără rolul principal în analiza plagiatelor și transformată în Comisie coordonată ministerial / Selecția membrilor pentru mandatul 2024-2028 are loc în pline dispute privind standardele minimale pentru titluri academice

Ministerul Educației a lansat, luni, procedurile pentru desemnarea membrilor viitoarei Comisii Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – fostul CNATDCU transformat, prin Legea învățământului superior din 2023,…
Vezi articolul

OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru studenți, publicate în Monitorul Oficial / Cuantumul bursei de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an – anul acesta este 3158 de lei

Ordinul privind criteriile de acordare a burselor studenților a fost publicat în Monitorul Oficial, marți, 10 octombrie. Apar câteva completări față de proiectul de ordin. De exemplu, se specifică faptul…
Vezi articolul
schimbarea stilului de viață în perioada epidemiei

Daniel David critică dur proiectele “science-fiction” ale Guvernului Orban de înființare de noi institute de cercetare: Va fi o problemă mare de tot dacă aceste proiecte strategice nu vor fi distribuite echilibrat în țară

Rectorul celei mai mari universități din România, Daniel David, critică dur Guvernul Orban pentru intenția de a construi noi institute de cercetare și de a stabili noi domenii strategice. “Cu…
Vezi articolul