Proiectul LifeLab by BCR propune profesorilor din România fișe transdisciplinare care abordează teme precum economisirea, investițiile și utilizarea produselor financiar-bancare, contribuind la formarea unor competențe esențiale pentru viața de zi cu zi.
Lecția coordonată de profesoara Andreea Ilie, care predă discipline de specialitate la Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava, a fost o oră model pentru acest tip de aplicație din cadrul programului. Discuția dedicată drepturilor consumatorului în raport cu produsele financiare, a fost un prilej pentru elevi de a analiza și de a înțelege complexitatea acestui domeniu.
„Pentru astăzi am pregătit o oră care vine în continuitatea sub-capitolului nostru despre drepturile consumatorului. De data aceasta, ne vom referi la produsele financiare”, și-a introdus profesoara tema. Activitatea a fost structurată pe echipe, fiecare având de răspuns la întrebări despre produse financiare, utilizatori finali sau rolul reglementărilor. Elevii au folosit post-it-uri pentru a-și structura răspunsurile, iar discuțiile au fost dinamice și interactive.
VIDEO Lecția model despre drepturile consumatorului predată elevilor săi de profesoara Andreea Ilie, de la Colegiul Economic Suceava
Elevii au demonstrat un interes deosebit față de subiect, au fost implicați permanent în oră, au dat mereu răspunsuri argumentate:
- „Consider produsele financiar-bancare foarte importante deoarece, în viața de zi cu zi, ne confruntăm cu situații în care avem nevoie de aceste informații”, a spus un elev.
- „Pe mine mă pasionează să știu când să vând, cum să investesc, când să cumpăr. De exemplu, dacă vreau să-mi achiziționez ceva, să fiu sigură că mi-am economisit banii”, a completat Andreea Butuc, elevă în clasa a XI-a.
Elevii au identificat produse financiare diverse, precum credite imobiliare, depozite bancare, carduri și transferuri, dar și aspecte privind utilizarea acestora. De asemenea, echipele au discutat despre importanța reglementărilor stricte din domeniu, în special pentru prevenirea fraudelor financiare.
„Pentru a reduce numărul de fraude, reglementările sunt foarte stricte, deoarece vorbim de sume mari de bani”, a explicat un elev. Profesoara Andreea Ilie le-a subliniat importanța protejării propriilor conturi și responsabilitatea personală în utilizarea serviciilor bancare: „Niciodată prin conturile voastre propriii nu veți face transferuri în numele altor persoane. Conturile voastre sunt doar conturile voastre și voi răspundeți de toate produsele și serviciile bancare pe care le utilizați. Voi veți fi cei responsabili și cei care veți răspunde în fața legii dacă se întâmplă ceva”, a punctat cadrul didactic.
Pe lângă informațiile tehnice, lecția a pus accent pe dezvoltarea unei gândiri financiare sănătoase. „Trebuie să ne drămuim și să ne planificăm bugetul. Trebuie să respectăm banul, ca el să poată să vină la noi”, le-a transmis profesoara.
Lucian Podnar, elev în clasa a XI-a, a subliniat relevanța educației financiare pentru viața personală: „Mi-aș dori foarte mult să aflu ce planuri să-mi fac pentru o investiție. Consider că lucrurile pe termen lung sunt mai importante decât cele pe termen scurt.”
Proiectul LifeLab, lansat de BCR, urmărește să dezvolte competențe financiare în rândul elevilor printr-o abordare transdisciplinară, integrată în orele de curs. Fișele de lucru, structurate pe teme variate, îi ajută pe elevi să înțeleagă concepte financiare esențiale și să aplice cunoștințele dobândite în situații concrete.
LifeLab by BCR este o inițiativă „Școala de Bani”.
Fișele realizate de profesorii Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava fac acum parte din cele peste 300 de fișe didactice de pe platforma școaladebani.ro, care pot fi descărcate de către orice cadru didactic și pot fi aplicate la clasă.
Prin proiectul LifeLab by BCR, Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir” din Suceava contribuie la formarea unei generații de tineri mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale vieții. Cu ajutorul fișelor create și implementate în cadrul acestui program, elevii învață să își gestioneze resursele financiare, să ia decizii informate și să dezvolte obiceiuri sănătoase din punct de vedere economic, toate acestea într-un mod interactiv și relevant pentru realitățile actuale.
Inițiativele LifeLab demonstrează cum educația financiară poate fi integrată cu succes în curriculum și pot aduce schimbări pozitive în viața elevilor, pregătindu-i nu doar pentru viitoarele provocări academice, ci și pentru cele din viața reală.
Despre LifeLab
Programul LifeLab marchează un pas important pentru generațiile de elevi care vor fi mai bine pregătiți pentru provocările financiare ale viitorului, deschizând noi orizonturi în educația financiară prin abordarea interdisciplinară și colaborativă.
LifeLab 2.0. Cele 10 școli care au dezvoltat programul în anul școlar 2023-2024 sunt:
- Colegiul Național „Radu Negru”, Făgăraș, Brașov
- Școala Gimnazială Iernut, Mureș
- Școala Gimnazială Sâncraiu de Mureș, Mureș
- Liceul Tehnologic „Profesor Ilie Gavrilă”, Cioranii de Jos, Prahova
- Liceul Teoretic „Aurel Vlaicu” Breaza de Sus, Prahova
- Școala Gimnazială „I. A. Bassarabescu”, Ploiești, Prahova
- Școala Gimnazială „Bucșoaia”, Frasin, Suceava
- Colegiul Economic „Dimitrie Cantemir”, Suceava
- Școala Gimnazială „Bogdan Vodă”, Câmpulung Moldovenesc, Suceava
- Școala Gimnazială Putna, Suceava