Pentru că educația timpurie este obligatorie, “noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta”, a declarat Tiina Peterson, expert șef al departamentului de educație primară și generală din Ministerul Educației, din Estonia. Aceasta a fost invitată la conferința online SuperTeach de sâmbătâ, 14 noiembrie, Revoluția mentalității în educație – Educație timpurie. Tiina Peterson a spus că strategia estonă pentru educație timpurie a început cu formarea profesorilor și “încercăm să facem profesia de educator cât mai atrăgătoare și apreciată în societate”.
- Articolul face parte din proiectul “Vreau să fiu Profesor în România“, susținut de Telekom Romania și realizat de SuperTeach, în parteneriat cu Edupedu.ro
În Estonia, copiii intră foarte devreme în sistemul de educație, chiar de la 18 luni, în creșe, iar aproape 95% dintre copiii peste 3 ani sunt deja în grădinițe, a mai subliniat Tiina Peterson, care a pus acceptul pe faptul că educatorii sunt în permanență “antrenați” în folosirea metodelor specifice de predare pentru copiii mici. Raportul educator-copii la grădiniță este de un educator la 12 copii, iar salariul și statusul social al personalului din preșcolar este egal cu al profesorilor din școlile primare, gimnaziale și din licee.
Reamintim că în testarea PISA 2018, ce evaluează măsura în care elevii din țările participante au căpătat competențe-cheie și cunoștințe pe care să le aplice în viață, Estonia s-a situat pe primul loc în Europa la toate categoriile – Citire/Lectură, Matematică, respectiv Științe.
Dintre statele UE, România se află, alături de Bulgaria, în coada clasamentului, cu cel mai slab punctaj din ultimii 9 ani.
Iată ce spune Tiina Peterson despre sistemul eston de Educație timpurie: “Educația timpurie face parte din educația generală și în acest sistem susținem dezvoltarea holistică a copilului, iar pentru asta începem de foarte devreme educația. Punem accent pe valorile pe care le învață copiii, începem devreme, avem programe în care cooperăm cu părinții. 80% din copiii estoni sunt incluși într-un astfel de program național de educație timpurie. Desigur, ne antrenăm și profesorii, care folosesc metode specifice de predare pentru copiii mici.
Copiii intră în sistemul de educație timpurie de la 18 luni și termină la 7 ani, când merg mai departe la școală. Având în vedere că educația timpurie este obligatorie, noi am păstrat grădinițele deschise în perioada aceasta.
În educația timpurie estonă sunt cuprinși 87% dintre copiii cu vârste de 1,5 – 3 ani și 94,7% dintre cei cu vârste de 3 – 7 ani. În Estonia sunt 556 de instituții preșcolare municipale, 23 de creșe municipale, 58 de instituții preșcolare private și 373 instituții private pentru îngrijirea copilului.
Avem și o strategie națională pentru educația timpurie și primară. Începe de la pregătirea profesorilor, inclusiv în ceea ce privește competențele digitale și încercăm să facem profesia aceasta cât mai atrăgătoare și apreciată în societate. Organizarea sistemului timpuriu este făcută la nivel local, dar cu ajutor de la autoritatea centrală. Lucrăm la nivel de familie, fiecare are nevoie de ajutor diferit, și încercăm să rezolvăm inegalitățile sociale și de educație devreme, astfel încât să nu se accentueze de-a lungul educației școlare. Principiile sistemului eston preșcolar sunt accesibilitatea, dezvoltarea copilului, profesionalismul profesorilor și cooperarea comunitară. Ne concentrăm pe nevoile individuale ale fiecărei familii.
Educația timpurie este esențială fiindcă dezvoltarea creierului unui copil mic este un proces accelerat, trebuie început de cât mai devreme posibil ca să fim în pas cu dezvoltarea neuronală. Învățăm prin joc atunci când suntem mici și pe asta se bazează o mare parte din educația timpurie, de asemenea, joaca le dezvoltă creativitatea și abilitățile sociale, de interacțiune umană. De asemenea, o parte din joacă se desfășoară în mediul înconjurător.
Mai dezvoltăm abilitățile cognitive și desigur tot ce ține de autonomia persoanei (igienă, toaletă, masă).
O altă componentă a educației preșcolare este dezvoltarea inteligenței emoționale și dezvoltarea limbajului. Matematica și muzica sunt materii predate timpuriu și sunt considerate la fel de importante, practic se pune accent atât pe pregătirea tradițională (scriere, citire, calcul), cât și pe partea creativă, sufletească (arte, muzică, dans).
În ceea ce privește pregătirea profesorilor, noi lucrăm cu sindicatele profesorilor și organizăm împreună cu acestea cursuri de formare continuă. 70% dintre profesori și 99% dintre directorii de școli au cel puțin diploma de licență. Avem cursuri de educație timpurie la nivel de licență, masterat și doctorat la Universitatea din Tallin și la Universitatea Tartu. Raportul profesor-elevi este de 1/8 la creșe și de 1/12 la grădiniță.
Salariul și statusul social al personalului din preșcolar este egal cu al profesorilor din mediul școlar. Munca celor din preșcolar continuă și în afara grădiniței sau creșei prin educarea și asistența oferită părinților și familiei, de aceea sunt plătiți la fel de bine. Avem și terapeuți special antrenați să îi ajute pe copiii cu probleme de vorbire”, a mai spus Tiina Peterson.
Învățământul este pe deplin gratuit în Estonia și nu există așteptarea ca părinții să contribuie financiar. În plus, elevii beneficiază de mese gratuite, materiale de studii, transport gratuit între școală și casă, îngrijire medicală gratuită și activități de tip hobby gratuite. Există o serie de scheme de suport – logopezi, psihologi, specialiști în învățământ social și special, sprijin în funcție de diverse nevoi.
Foto: Tiina Peterson/ captură SuperTeach