VIDEO Tezele școlare, în scenariul roșu, ar putea fi susținute ca eseu care să fie transmis online în timp real profesorului. Analizăm și posibilitatea eliminării tezelor – Luminița Barcari, secretar de stat în Educație

15.079 de vizualizări
FOTO: edu.ro
“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar. În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu. Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

Luminița Barcari, secretar de stat responsabil cu învățământul preuniversitar:
  • Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor.
  • Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu.
  • Am analizat posibilitatea susținerii tezelor semestriale indiferent de scenariul pe care îl avem, pentru că aceste teze sau lucrări scrise semestriale sunt prevăzute în ROFUIP (Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar – N.Red.) aprobat prin ordin de ministru și la a cărui elaborare au contribuit toți partenerii noștri sociali.
  • La momentul respectiv, toți au fost de acord să se susțină aceste lucrări.
  • Și variantele ar fi:
  • – în scenariul verde, elevii să dea tezele normal
  • – în scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item
  • Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecară disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu. Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie 
  • Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului.
  • Acestea sunt variante, dar noi am studiat toate posibilitățile și, în funcție de ce vom stabili la nivelul MEC, vă vom transmite un răspuns final. 
  • În ce privește olimpiadele, și aici sunt foarte multe discuții, pentru că sunt olimpiade care au și o probă practică, chimie, fizică, biologie, ceea ce în aceste condiții nu s-ar putea realiza.
  • Încă o problemă de luat în calcul: elevii care obțineau premiul I, II puteau intra fără admitere la facultate. De aceea trebuie să ne gândim foarte bine cum organizăm aceste olimpiade, pentru că putem fi acuzați că nu există obiectivitate sau nu există o transperanță a modului în care ei își rezolvă online cerințele – deci acestea sunt problemele pe care le luăm în calcul atunci când vom stabili dacă olimpiadele mai pot fi susținute în acest an sau nu

9 comments
  1. Subiecte de teză personalizate pentru fiecare elev?? V-ați gândit mult la ideea asta? Cine are , de exemplu, 200 de elevi care dau teză, ce imaginație ar trebui să aibă profesorul ca să facă subiect pentru fiecare elev în parte?
    Dacă este greu? Da! Este foare greu! Dacă nu mă credeți, încercați!

  2. Este atat de greu sa se dea un mini examen online? Sa luam de exemplu clasele de matematica-informatica unde tezele se pot sustine la urmatoarele discipline: matematica, fizica, informatica, biologie, chimie. La matematica, fizica, informatica, chimie, se pot concepe subiecte personalizate pentru fiecare elev in parte, avandu-se in vedere doar capacitatea de a rezolva probleme, tinand seama si de posibilitatea de a utiliza orice documentatie disponibila. Nu mai punem accent pe memorare, avem in vedere doar modalitatea de rezolvare. Elevii pot utiliza orice resursa disponibila, tezele sunt evaluari de tipul “open-book”. Se pot utiliza si teste cu variante de raspuns, similare cu testele grile. La sfarsitul timpului disponibil elevii trimit subiectele rezolvate sub forma de imagini intr-un formular disponibil online. In ceea ce priveste limba romana si biologia, utilizam pentru o parte din cerinte itemi grila si un eseu care mai apoi este verificat anti-plagiat online de catre profesor. Este chiar atat de greu?

    1. Subiecte de teză personalizate pentru fiecare elev?? V-ați gândit mult la ideea asta? Cine are , de exemplu, 200 de elevi care dau teză, ce imaginație ar trebui să aibă profesorul ca să facă subiect pentru fiecare elev în parte?
      Dacă este greu? Da! Este foare greu! Dacă nu mă credeți, încercați!

      1. Noi am incercat, am si reusit la informatica. Se pot realiza usor 20-30 de exercitii personalizate, exista o sumedenie intreaga de culegeri disponibile. Nu e necesara nicio imaginatie sau creativitate, doar atentie la nivelul cumulat de dificultate.

  3. Da??? Dar știu fondatorii acestui demers că există la această oră elevi care nu au NICIUN dispozitiv electronic pentru a putea susține teze în scenariul roșu? Cu ei ce facem?! Mă duc eu la 100 km, acolo unde am serviciul, să duc personal copilului teza și stau lângă el, eventual, să o rezolve?

  4. Dar de metode confirmate la nivel mondial de examinare nu ati auzit? Ca doar s-au folosit in Romania deja in invatamantul universitar din semestrul trecut. Un exemplu este programul ClassMarker.

  5. Doar platitudini. Nimic concret. Mi se pare ca ia banii degeaba. Propun ca impreuna cu doamna ministru sa ne dea exemple concrete cum dau ele teze in pandemie. Dar tezele sa ne permita sa dam note (in special celor de-a VIII-a si a XII-a) apropiate de realitate.

    1. Sa mai tinem cont si de urmatorea situatie: tezele trebuie arhivate, dar anul acesta nu avem voie sa luam nicio hartie de la elevi! Simplu si logic, usor de rezolvat, gasim noi o solutie, ce naiba 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Olimpiadele să fie organizate online de societățile științifice – apelul lansat de Societatea de Științe Matematice din România: “Nu putem lăsa deoparte pregătirea de excelență a copiilor dotați”

Olimpiadele școlare trebuie organizate și anul acesta, iar în condițiile în care Ministerul Educației a renunțat la susținerea lor în formatul prevăzut de legea educației, atunci ele trebuie desfășurate “cel…
Vezi articolul

Cătălina Curceanu: Putem să avem bani, putem să avem orice, dar dacă nu avem tineri instruiți, totul rămâne în urmă. E greu să-ți imaginezi că, apoi, ai miniștri, guverne care înțeleg importanța educației și a investiției în știință, în cercetare

Fără tineri instruiți rămânem în urmă – este semnalul tras de Cătălina Curceanu, director de cercetare la Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia, filiala din Frascati, care susține că…
Vezi articolul

1,2 miliarde de lei – Impactul bugetar estimat pentru plata diferențelor de drepturi salariale către profesori, pentru perioada 2017-2021, spune ministrul Educației / Prima tranșă va fi plătită în acest an

Guvernul a aprobat astăzi ordonanța de urgență pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor pentru perioada 2017-2021, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu într-o declarație pentru Edupedu.ro. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a…
Vezi articolul

UPDATE Elena Lasconi a absolvit o facultate particulară din Deva din cadrul Universității Ecologice și a luat licența la ASE București. În CV-ul său oficial nu figurează numele facultății / USR: Lasconi „n-a ascuns nimic niciodată”

Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a urmat cursurile Facultății de Management în Economia Turismului și Comerțului Internațional din Deva, o facultate din cadrul Universității Ecologice (universitate privată), potrivit unei…
Vezi articolul